hirdetés

Gyermekhalálozás: az USA rosszul teljesít

Az USA-ban magasabb az újszülöttek és a gyermekek halálozási aránya, mint a fejlett európai társadalmakban.

hirdetés

A világ legmódosabb államaiban évtizedek óta folyamatosan csökken az újszülöttek és a gyermekek halálozási aránya, de az Egyesült Államokban most is jóval több gyermek hal meg, mint a többi jóléti társadalomban.

Az 1960-as években az újszülött és gyermekkori halálozás aránya nagyjából megegyezett az USA-ban és az USA-hoz nagyon hasonló gazdasági szinten álló 19 országban, de míg az utóbbiakban fokozatosan csökkent ez a mortalitási arány, addig az USA-ban nem volt ilyen mértékű a javulás. Olyannyira nem, hogy az 1980-as évekre a csecsemő- és gyermekkori halálozás aránya az USA-ban már 30%-kal meghaladta az összehasonlításul szolgáló 19 egyéb ország (Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Japán, Kanada, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Új-Zéland) mortalitási adatait.  A 21. század első évtizedében pedig az újszülöttek halálozása már 76%-kal, az 1-19 éves gyermekek-serdülőké pedig 57%-kal volt magasabb az USA-ban a többi államhoz képest.

A tanulmány első szerzője, Dr. Ashish Thakrar kijelentette, hogy őket is meglepte, hogy az Egyesült Államokban a többi országhoz képest több gyermek hal meg.

Az újszülöttek magasabb halálozási arányáért a rendkívül sok koraszülés tehető felelőssé. Ennek okát a kutatók leginkább annak tulajdonítják, hogy az anyák egyre előrehaladottabb életkorban szülnek, amikor jóval nagyobb a komplikációk valószínűsége, és abban, hogy egyre több várandós túlsúlyos, ami tovább növeli a veszélyt. A kockázatot a terhességi gondozás hiánya is fokozza. Dana Schultz egészségpolitikus (RAND Corporation in Pittsburg, Pennsylvania) szerint a preventív szűrés, a kockázatok terhesség előtti felmérése, a fogantatás előtti gondozás (preconception care) sokat javíthatna az anya és az újszülött egészségén. A családtervezéskor figyelembe kell venni az esetleges káros környezeti veszélyeket (pl. az anya túlzott testsúlyát, a helytelen táplálkozását, az ismert káros szenvedélyeit, a testi és lelki állapotát), és ideális esetben csak ezek ismeretében, illetve a lehetőség szerinti kockázatcsökkentést követően szabadna a gyermekvállalásba kezdeni.

 Az is megdöbbentette a kutatókat, hogy az amerikai serdülők – különösen a fiúk – milyen gyakran halnak meg balesetek következtében: az amerikai serdülő fiúk motorbaleset miatti halálozása 3x, a fegyveres erőszak miatti halálozása 82-szer (!) akkora, mint az összehasonlításul szolgáló 19 ország fiataljainak mortalitása. Alex Piquero (kriminológus, University of Texas, Dallas) szerint a középső és késői serdülőkorban az antiszociális viselkedés is gyakoribb, és ha ehhez a fegyverekhez, a motoros járművekhez, az illegális szerekhez való könnyű hozzáférés is társul, akkor érthető módon növekszik a felesleges gyermekhalálok aránya.

Folytonosan a magas szegénységi arány, a hiányos oktatás és a relatíve gyenge szociális biztonsági háló okolható az USA romló eredményeiért.

 

Forrás: Medscape Medical News > Reuters Health 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.