hirdetés

Gyermekkori dohányzás: megelőzés és leszoktatás

Bevezetés

A dohányzás a betegség és halálozás leginkább megelőzhető oka az Egyesült Államokban. A dohányzás megelőzésére és csökkentésére irányuló jelentős erőfeszítések ellenére továbbra is sok gyermek és serdülő szokik rá a dohányzásra. Naponta több mint 2000 fiatal válik rendszeres dohányossá, minden harmadik serdülő jelenleg is dohányzik, a középiskolások több mint 15%-a vallotta, hogy 2001-ben legalább egy alkalommal dohányzott, s az összes tizenéves 8%-a számolt be füstmentes dohányzásról (dohányrágás, szippantás). Ezenkívül sok gyermek egészségére hat a környezeti vagy passzív dohányzás.

A dohány az egyetlen olyan legális szer, mely rendeltetésszerű használat során halált és betegséget okoz. Bár a dohányzás elkezdéséhez számos pszichológiai és érzékszervi tényező járul hozzá, a nikotin erős, gyógyszertani szempontból függőséget előidéző anyag. A dohányzáshoz való ragaszkodás jórészt a nikotin addiktív hatásának, valamint a folyamatosan érvényesülő társadalmi befolyásnak a következménye.

A gyermekeknek leginkább a prae- és perinatalis időszakban, valamint életük első 7 évében - a tüdő fejlődésének legintenzívebb szakaszában - árt a passzív dohányzás. Az óvodások többsége felismeri a cigarettákat, és 55%-uk úgy gondolja, hogy felnőttként dohányozni fog. A gyermekek és serdülők számára életük második évtizedében legkárosabb a dohányzás, amikor a legtöbben elszívják életük első cigarettáját, és hozzászoknak a nikotinhoz. A középiskolások egyötöde vallotta be, hogy 13 éves kora előtt dohányzott először. A serdülők között kifejezett nikotinfüggőséget állapítottak meg, s a legfrissebb jelentések szerint a hozzászokás igen korán - akár már néhány szál cigaretta elszívását követően - fellép. Az újabb dohányos populáció kinevelésének kulcsa a korai hozzászoktatás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jonathan D. Klein, MD, MPH, Deepa R. Camenga
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.