hirdetés

Gyógyszer-indukálta troponinszint emelkedés

Egy gyógyszer-indukált rabdomiolízis során (az akut szívizominfarktus után nagyon specifikusan és nagyon gyorsan szabaddá váló) troponin I aspecifikus emelkedését észlelték dán kutatók.

hirdetés

A kardiális troponinnak az akut miokardiális infarktus diagnosztizálásában játszott szerepe olyan, nagy érzékenységű vizsgálatok kifejlesztéséhez vezetett, melyek képesek nagyon kis mennyiségű miokardiális nekrózis kimutatására. A nagy érzékenységű kardiális troponin T vizsgálat ugyanakkor nem teljesen specifikus a szívizom sérülésre. A szívizom-károsodást a normál izomsejt-membrán szakadásaként definiálják, amikor intracelluláris anyagok szabadulnak fel. Ezek lehetnek olyan szerkezeti proteinek, mint a troponin (Tn) és a kreatin-kináz (CK). Ezen miokardiális, szövetspecifikus biomarkereknek az akut miokardiális infarktus (MI) diagnózisában játszott alapvető fontosságú szerepe vezetett a nagy érzékenységű kardiális TnT (hs-cTnT) és I (hs-cTnI) tesztek megalkotásához. A jobb érzékenységnek azonban ára van, mely az MI-specifikusság csökkenésében tükröződik. Emelkedést észleltek például: súlyos szívelégtelenségben, szupraventrikuláris tachycardiaban, myocarditisben, reanimáció után, veseelégtelenségben.  Ezúttal Egholm és Pareek egy olyan esetet mutatnak be a Case Reports in Medicine-ben, melynél a megnövekedett cTnT szint okozója nem szívizom károsodás volt.

Egy két évvel korábban szívátültetésen átesett, 48 éves nőt felvettek a kardiológia osztályra hasmenés, fáradtság és rossz közérzet miatt. A páciens Immunszuppresszív kezelésben részesült, mely napi kétszeri 2 mg takrolimusz és 500 mg mikofenolát-mofetil, és 5 mg prednizolon napi egyszeri bevételéből áll. A beteg atorvasztatint is kapott diszlipidémiára. A kórházba történő felvétel előtt pár hónappal az atorvasztatin adagját napi 40 mg-ról 80 mg-ra emelték. A tünetek és az eredmények konzisztensnek bizonyultak a rabdomiolízis akut veseskárosodással diagnózisával, ezért diuretizálták a beteget. Az állapotot a megnövelt atorvasztatin adagnak és annak a takrolimusszal való interakciójának tulajdonították, mely végül az atorvasztatin csökkent eliminációjához vezetett. Az atorvasztatint végül elhagyták és a takrolimusz adagot mérsékelték. A kórházi tartózkodás hetedik napján a hs-cTnT 471ng/L-re és a CK-MB 162 µg/L –re emelkedett szintjét állapították meg, továbbá a CK 30,750 U/L és a mioglobin 29,120 µg/L szinteket mérték. Az ezt követő sorozatos mérések növekvő cTnT, de csökkenő CK-MB, CK, mioglobin és kreatinin értékeket mutattak. Ezen túlmenően a CK-MB/CK arány a kezdeti 1%-ról 12%-ra nőtt. A biomarkerek megemelkedett szintje miatt elektrokardiográfiát, szív-ultrahang vizsgálatot és endomiokardiális biopsziát hajtottak végre, melyek nem voltak kórjelzőek. Egy perifériás izombiopszia toxikus miopátiát mutatott ki, azonban nem mutatta jelét myositisnek. A pácienst négy hét után engedték haza. Nem folytatták a sztatin- kezelést. A páciens azóta sem mutatta jelét visszaesésnek.

A szerzők esetbemutatásukhoz a következő magyarázatot fűzték:

A Tn komplex a váz- és szívizom kontraktilis rendszerének a része, és három alegységből áll: TnC, TnI és TnT. A kardiális TnC-t nem lehet kardiális biomarkerként használni a felnőtt vázizomzatban történő termelődése miatt, míg a cTnI és cTnT szinte kizárólag a szívizomsejtekben termelődnek. Ugyanakkor rendszeresen találnak cTnT-t embrionális vázizomzatban, melynek hírvivő RNS-e (mRNS) olykor újból termelődik vázizom-betegségben szenvedő pácienseknél.  Ezek a TnT izoformák hasonlóak a normál és kóros szívizoméhoz, így keresztreakció lehet a cTnT tesztekben használt antitestekkel. Bár a cTnI mRNS termelődik a vázizomzatban jelentkező izombántalmak esetében is, ezeket az izoformákat a jelenlegi cTnI próbák nem mutatják ki, lehetővé téve ezáltal a szívizom károsodás jelenléte és hiánya közötti különbségtételt.

Egyesek szerint a rabdomiolízis során észlelt emelkedett cTnT szint oka egy specifikus, a vázizomzat regenerációjánál fellelhető izoforma újbóli termelődése, minthogy ezt az állapotot a vázizomzat egyidejű lebomlása és újratermelődése jellemzi. Ennélfogva esetünkben a megemelkedett cTnT szint kiváltója a vázizom szövet regenerációja lehetett, nem pedig szívizom-károsodás. Ez az esetbeszámoló rávilágít a hs-TnT teszteredmények helyes értelmezésének fontosságára, figyelembe véve a diagnosztikai kritériumokat az MI diagnózis megállapításakor: releváns tünetek, EKG-változások, képalkotási eredmények, továbbá a cTn kötelező emelkedő-süllyedő mintázata. A rabdomiolízises páciensek esetében a sorozatos CK-MB/CK arány, a cTnI, és szívMRI hasznos lehet a valós szívprobléma és a hamis, pozitív cTnT eredmények közötti különbségtételben.

 

Forrás: Case Reports in Medicine

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.