hirdetés

Gyorsabb, olcsóbb SM diagnosztikai teszt?

Egy új kutatás szerint az agy-gerincvelői folyadék immunglobulin szabad kappa könnyűlánc mérése alkalmas lehet a sclerosis multiplex (SM) diagnosztizálására.

hirdetés

Az eredmények azt mutatták, hogy az általánosan alkalmazott, az agy-gerincvelői folyadékban található oligoklonális sávokat (OCB) detektáló diagnosztikus teszttel összehasonlítva a kappa teszt (KCSF) hasonló hatékonyságú volt, de sokkal könnyebb volt laboratóriumban futtatni, olcsóbb volt, és az eredmények gyorsabban elérhetők.

SM-ben az immunrendszer megtámadja az idegrostok védőburkát, ami megzavarja az agy és a gerincvelő közötti jelátvitelt és maradandó idegkárosodáshoz vezethet. Az állapotot általában az OCB-teszt segítségével diagnosztizálják, melynek során két vagy több oligoklonális sáv jelenlétét tekintenek diagnosztikus értékűnek az SM-re vonatkozóan. Az OCB-teszt kalandos utat járt be, hol be- hol kikerült az SM diagnosztizálására használt klinikai, radiográfiai és laboratóriumi módszereket felsoroló irányelvek, a McDonald-kritériumok közé. Az SM diagnosztikus irányelveinek legutolsó, 2017-es frissítésének ismét részévé vált. Ez a teszt azonban körülbelül 4 órás analitikai feldolgozást igényel, munkaigényes, és képzett szakemberek szubjektív vizuális értelmezését igényli, ami nem egy esetben sok különb9ző interpretációt eredményez, van úgy, hogy ugyanazon a mintán 3 szakember 3 féle eredményt lát: 8, 10, illetve 12 sávot. Jelenleg még az USÁ-ban is csak körülbelül 100 laboratórium végzi az OCB-tesztet, e laborok a COVID-járvány miatt nagyon elfoglaltak, ami késleltetheti a betegek és orvosaik számára a megerősített SM diagnózis felállítását vagy az állapot kizárását. A kappa CSF teszt alternatívát kínálhat. Míg az OCB teszt a két nehéz- és két könnyű (kappa és lambda) láncból álló antitestek jelenlétét méri, addig a kappa-teszttel csak az antitestek egy töredékét, a kappa könnyű lánc koncentrációját mérjük a CSF-ben, hangsúlyozzák a módszer előnyeit Dr. Maria Willrich (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota9 és munkatársai a Mayo Clinic Proceedings áprilisi számában közzétett (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619621007102) munkájukban

A vizsgálatba vont több mint 1300 beteg 12%-ánál diagnosztizáltak SM-et, őket két csoportra osztották. Egy 702 személyből álló retrospektív kohorszban OCB- és KCSF-teszteket is végeztek.

Az eredmények szerint a ≥0,1 mg/dl KCSF-szint érzékenysége 68,2%, a specificitása pedig 86,1% volt az SM-ben szenvedő betegek kimutatásában – ami nem különbözött szignifikánsan két OCB kimutatásának érzékenységétől és specificitásától (75,0% és 87,6%). P >0,08)

A 657 személyből álló prospektív kohorszban a kutatók validálták a retrospektív kohorszban talált 0,1 mg/dl határértéket. Ebben a második kohorszban a tesztek pontosan ugyanazt teljesítették – ugyanannyi SM-re pozitív esetet találtak a két teszttel. Egy "reflex algoritmus" szerint a csoport 73%-ának csak a KCSF-tesztre, 27%-ának pedig mindkét tesztre szüksége volt a diagnózis pontos felállításához. A tesztek eredményei az OCB esetében átlagosan 4 óra, a KCSF 20 esetén perc múlva álltak rendelkezésre. A szerzők reményei szerint vizsgálati eredményeik alapján felmerülhet annak lehetősége, hogy a KCSF-teszt az OCB-teszt alternatívájaként bekerülhet az SM diagnosztikus követelményeit tartalmazó McDonald-kritériumok közé.

 

Forrás:

Mayo Clin Proc . 2022. április; 97:738-751. ((https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619621007102) )

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.