hirdetés

Gyorsteszt az agyrázkódás kimutatására

FDA-engedélyt kapott az Abbott Laboratories 15 percen belül eredményt adó tesztje, amely az agyrázkódást vagy a fejet ért traumát követően a vérplazmában megjelenő két jellegzetes fehérje mennyiségét méri.

hirdetés

Az FDA január 12-én 510(k) típusú forgalmazási engedélyt adott az Abbott Laboratories agyrázkódás-tesztjére (i-STAT Alinity TBI plasma test). A beteg karjából levett vérből centrifugálással ki kell vonni a plazmát, majd ezt egy speciális kazettába helyezve az Abbott i-STAT Alinity kézi vérelemző készülékén 15 percen belül megjelenik az eredmény. A teszt az UCH-L1 (ubikvitin karboxil terminális hidroláz-L1) és a GFAP (gliális fibrilláris savas fehérje) mennyiségét méri a vérplazmában – ezek olyan fehérjék, amelyek agyrázkódást vagy a fejet ért traumát követően jelennek meg a vérben.

 

A teszt pontossága és a hordozható vérelemző készülék

Az i-STAT Alinity TBI plasma test gyártó által meghatározott érzékenysége 95,8%, negatív prediktív teljesítménye pedig 99% feletti, köszönhetően annak, hogy egyszerre két biomarker mennyiségét méri. Némi módosítással, de nagyon hasonló eljárással működik majd az a jelenleg még fejlesztés alatt álló teszt is, amely teljesvért használ a kvantitatív méréshez. Ez is az Abbott 2016 óta már Magyarországon is elérhető i-STAT hordozható vérelemző készülékével lesz majd használható. A nagyobb mobiltelefon méretű készülékbe kell behelyezni a vérmintát tartalmazó kazettát, és a készülék 15 percen belül a képernyőjén megjeleníti az eredményt, valamint wireless technológiával képes az eredmények továbbítására is.

 

Az Abbott i-STAT hordozható készülékének két változata, egy régebbi és egy újabb kialakítás. Az első képen a készülék alsó részén a minta behelyezésére alkalmas kis kazetta (cartridge) látható.

 

Az Abbott az amerikai hatóságtól megkapta az áttörést jelentő technológia minősítést (Breakthrough Devices designation) egy olyan teszt kifejlesztésére is, amely a cég AlinityTM és ARCHITECT® laboratóriumi elemző készülékein egyaránt futtatható – a magyar egészségügyi létesítmények is használnak ilyen elemző készülékeket.

A fentiekben ismertetett feldolgozási protokoll körülményessége (vérplazma-kivonás) miatt a teszt egyelőre csak kórházakban, egészégügyi központokban, ellátóhelyeken alkalmazható, azaz nem használható rapid vizsgálat céljára például sporteseményeken. Ezért ez a teszt még nem, vagy csak nagyon korlátozottan alkalmas mondjuk annak eldöntésére, hogy egy fejre mért ütést szenvedett játékos visszatérhet-e a pályára. Nem is ez adja a most engedélyezett teszt jelentőségét, hanem az, hogy kiválthatók vele a jelenlegi vizsgálati protokoll részét képező, feleslegesen elvégzett CT-vizsgálatok. A nagyságrendet érzékeltetve: az USA-ban évente 5 millió traumás agysérüléses (TBI) beteg kerül a sürgősségi osztályokra, legtöbbjük agyrázkódással, hazánkban pedig évente körülbelül 200 ezer fejsérüléssel járó eset történik. Mivel a diagnózishoz az Egyesült Államokban a koponya CT is hozzátartozik, ami USA évi kb. 20 millió koponya CT-vizsgálatának jelentős hányadát teszi ki. A sok-sok koponya CT a lehetséges mellékhatások (sugár-expozíció) mellett fölöslegesen terheli a sürgősségi osztályokat és apasztja az egészségügyi költségvetést. Ráadásul az enyhe TBI-t szenvedett betegeknél a CT csak mintegy 10%-ban mutat koponyaűri sérülést. Korábbi cikkünkben (Az FDA engedélyezte az első, agyrázkódást vérből kimutató vértesztet) már beszámoltunk a Banyan Brain Trauma Indicator eszközről, amely működési elvében az i-STAT-hoz igen hasonló volt, ugyanígy az UCH-L1 és GFAP fehérjék mennyiségét mérte. Ennél az eszköznél sem a mobilitás volt a legfőbb elérendő cél, hanem az FDA által kiírt IRUREMI programban (Initiative to Reduce Unnecessary Radiation Exposure from Medical Imaging) megfogalmazott előny, azaz hogy a betegek a lehető legkevesebb besugárzást szenvedjék el, illetve csak a feltétlenül szükséges képalkotó vizsgálatokat végezzék el rajtuk. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Abbott Earns FDA OK for Handheld Concussion Blood Test

Abbott receives FDA 510(k) clearance for the first rapid handheld blood test for concussions

New study finds Abbott's blood test technology could help detect brain injury quickly, even if CT scan is normal

Association between plasma GFAP concentrations and MRI abnormalities in patients with CT-negative traumatic brain injury in the TRACK-TBI cohort: a prospective multicentre study

Abbott i-STAT

Make critical decisions with a single point-of-care testing solution – i-STAT1 blood analyzer

 

hirdetés
Cikk[266124] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.