hirdetés

Agysérülés és Alzheimer-kór

A traumás agykárosodás növeli az Alzheimer-kór kockázatát és gyorsítja az Alhzeimer-demencia megjelenését.

 

hirdetés

Új kutatások szerint traumás agykárosodást (traumatic brain injury, TBI) követően megemelkedik a demenciával társuló patológiás elváltozások kockázata – ami több amyloid lerakódással és az agykéreg vastagságának csökkenésével jár – azokhoz a személyekhez képest, akiknél ilyen trauma nem szerepelt az anamnézisben.

E tény szem előtt tartásával a TBI-t szenvedett betegeket érdemes lenne szigorúan követni, hogy amint rendelkezünk majd hatékony preventív módszerekkel és korai beavatkozási lehetőségekkel, javíthassuk majd azoknak az életminőségét, akiknél az Alzheimer-kór kifejlődésének gyanúja áll fenn.

A 65 évesnél idősebb életkorban kialakuló demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. Ausztráliában ráadásul ez az időskori halálozás második leggyakoribb oka, de a betegség megelőzésére vagy akár progressziójának lassítására irányuló törekvések eddig nem jártak sikerrel. Az AD tünetei gyakran csak a betegség késői szakában jelentkeznek, míg a fontosabb patológiai elváltozások, mint a ß-amyloid (Aß) plakkok, a tau fehérje lerakódások valamint az idegveszteség már évekkel, akár egy évtizeddel is a nyilvánvaló klinikai tünetek megjelenése előtt elkezdődnek. A korai biomarkerek és az AD fokozott kockázatát jelző patológiai elváltozások kimutatásával lehetőség adódna a betegség lefolyásának megváltoztatására, vagy legalábbis súlyosságának enyhítésére.

A traumás agykárosodás az Alzheimer-kór keletkezésének fontos faktora. Már egyetlen mérsékelt traumás agysérülés is több mint a kétszeresére növeli a demencia kialakulásának kockázatát, a súlyos TBI-hez pedig a demencia kockázatának 4,5-szörös emelkedése társul, bár egyáltalán nem ismerjük, hogy milyen mechanizmus áll az összefüggés hátterében. 

Az Alzheimer-kór szövettani elváltozásai és az előzetes traumás agykárosodás közötti összefüggés kapcsolatára irányuló kutatásukról Dr. Abdalla Z. Mohamed (University of Queensland, Brisbane, Ausztrália) az Alzheimer’s Association International Conference Neuroscience Next (AAIC-NN) virtuális találkozóján 2020 novemberében számoltak be. Az elemzés forrása az Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) adatbázisából Észak-Amerika 14 intézetéből származó 241 beteg adata volt. A betegeket kórlapján szerepelt saját beszámolójuk arról, hogy korábban szenvedtek-e traumás agysérülést, és ennek alapján két csoportot különítettek el: az egyikbe azokat sorolták, akiket saját bevallásuk szerint ért valamiféle agyi trauma (enyhe, mérsékelt, súlyos, közöttük az agyrázkódás is), a másikba a TBI-t nem szenvedettek kerültek. Ezután a résztvevőket a neuropszichológiai próba során mért klinikai demencia-ráta (CDR) alapján további alcsoportokra osztották. „Normál állapotúnak” a 0 CDR pontot kapottakat tekintették, a 0,5 vagy magasabb CDC értékeket már a demencia jeleként értékelték. A betegeket az amyloid státusz kimutatására szolgáló, florbetapirral végzett PET vizsgálat eredményei alapján is osztályozták. Az amyloid-negatív résztvevők kizárása után 155, 65 év fölötti beteg maradt a vizsgálatban. Az agykéreg morfometriáját a standard uptake value ráta (SUVr) módszerrel értékelték, az eredményeket minden esetben életkor, nem, képzettség és APOE-4 státusz szerint igazították. 

A traumás agysérülést szenvedett és nem szenvedett betegek csoportjai között számos különbséget találtak. A TBI-n átesetteknél több volt az agykérgi amyloid lerakódás, és csökkent az agykéreg vastagsága. Azoknál a TBI-n átesett betegeknél, akik egyben demenciában is szenvedtek, 4 évvel korábban jelentek meg a kognitív leromlás tünetei. A TBI-n átesett amyloid-pozitív betegeknél a lerakódások patológiája egyezett az AD-ban megfigyeltekkel. Bár a kutatók szerint „az eredmények nem tárják fel a TBI és az AD közötti kapcsolat mechanizmusát, de egyértelműen rámutatnak, hogy a TBI miatt az Aß-plakkok keletkezése megszaporodik, azaz a TBI fontos szerepet játszik az AD-hoz társuló patológiás folyamatok és tünetek kialakulásában.

Egy kisebb mintán a kognitív képességek alakulását is elemezték: a Mini-Mental State Examination (MMSE) pontozás segítségével 17 TBI-s és 17 nem TBI-s beteg kognitív státuszának összehasonlításával azt találták, hogy a TBI-s csoportban több volt az amyloid depozíció (kortikális SUVr 1,65 vs 1,51, P=0,05), és korábban indult meg a kognitív leépülés (64,8 év vs 68,8 év, P<0,001).

Dr. Heather Snyder (Alzheimer’s Association elnökhelyettese) szerint a vizsgálat rávilágított arra, hogy egy TBI-n átesett személynél miért magasabb az AD kockázata. Ez azért is fontos adat, mert amerikai CD szerint évente kb. 1,5 millió amerikait ér traumás agysérülés. A TBI befolyásolja az immunrendszert, valamint a az AD-ra jellemző tau-fehérje lerakódások alakulását, és az is érdekes, hogy szerepet játszik az amyloid felszaporodásában. Mindez ismételten rávilágít, hogy mennyi minden megismerni való áll még előttünk az Alzheimer-kórral kapcsolatban.

Források: 

Anderson P. Traumatic brain injury tied to accelerated Alzheimer’s risk. Medscape Medical News. November 12, 2020. 

AAIC-NN. Presented November 10, 2020. Poster 48713.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.