hirdetés

Egészséges életmóddal az Alzheimer-kór ellen

Egy csaknem 3000 résztvevőre kiterjedt vizsgálat szerint több egészséges magatartásforma kombinálásával lényegesen csökkenthető az Alzheimer-betegség kialakulásának esélye.

hirdetés

A Neurology című lapban 2020. június 17-én megjelent cikk szerzői öt egészséges magatartásformát jelöltek meg, melyek közül legalább négynek a következetes betartása 60%-kal csökkentette az Alzheimer-kór rizikóját. Az öt egészségmagatartás a következő volt: fizikai aktivitás, dohányzásmentes életmód, kevés vagy mérsékelt alkoholfogyasztás, jó minőségű étrend és kognitív aktivitás.

A szerzők a Chicago Health and Aging Project (CHAP) (n = 1845) és a Memory and Aging Project (MAP) (n = 920) adatainak elemzése alapján kijelentik: „Obszervációs vizsgálatunk további bizonyítékokkal szolgál arra nézve, hogy módosítható magatartási tényezőkkel miként mérsékelhető az Alzheimer-kór kockázata. A most kapott adatok megerősítik, hogy korreláció van az egészséges életmód és a csökkent kockázat között.”

A résztvevőket az alábbi öt egészséges magatartási tényező alapján sorolták be, amelyek követése feltételezésük szerint lényeges egészségi előnyökkel jár:

  • Legalább heti 150 perces közepesen intenzív vagy intenzív testmozgás. A fizikai aktivitás lényeges eleme az egészséges öregedésnek.
  • Dohányzásmentesség. Több korábbi kutatás igazolta, hogy akár több évtizedes dohányzásról való leszokás még 60 éves kor felett is javíthatja az egészségi állapotot.
  • Kevés vagy mérsékelt alkoholfogyasztás. Az alkoholbevitel korlátozása javíthatja a kognitív egészséget.
  • Jó minőségű MIND (Mediterrán-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) étrend, mely a mediterrán étrendet ötvözi a magas vérnyomás prevencióját szolgáló DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diétával. A MIND étrend alapját a demencia megelőzésében szerepet játszó növényi források alkotják.
  • Az élet késői szakaszában a kognitív képességek megőrzését célzó tevékenységek. Az intellektuális igénybevételt jelentő tevékenységek segítenek az aktív gondolkodás fenntartásában, mely kedvezően hat az agyi funkciókra.

Ezt követően a szerzők a CHAP és MAP populációkban összehasonlították az Alzheimer-kór klinikai diagnózisát jelző pontszámokat. Külön kiemelik, hogy a prevencióban kulcsszerepet játszik az egészséges életmódbeli tényezők egymással való kombinálása. Azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik legfeljebb egy egészséges magatartásformát követtek, az Alzheimer-kór kockázata 30%-kal volt kisebb azok körében, akiknél két vagy három egészséges magatartásforma érvényesült, míg a négy vagy öt egészséges magatartásforma mellett regisztrált kockázat 60%-kal volt kisebb.

A szerzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az ok-okozati korreláció egyelőre még nem teljesen tisztázott, de úgy tűnik, hogy az egészséges magatartásformák minden bizonnyal szerepet játszanak kockázat mérséklődésében, és a kockázatcsökkenés az egészséges magatartásformák számának emelkedésével együtt mind egyértelműbben megmutatkozik.

Korábban több vizsgálat, köztük a SPRINT MIND is azt igazolta, hogy a fentieken túl az intenzív vérnyomáskontroll is kedvezően befolyásolhatja az Alzheimer-kór kockázatát.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.