hirdetés

Ha kevesebb a zsír, kisebb a rák esélye is

Lehetséges, hogy zsírleszívással vagy a zsírtömeg csökkentésére alkalmas más módszerrel nemcsak az elhízás csökkenthető, hanem a rosszindulatú daganatok előfordulásának esélye is?

hirdetés

Emberek esetében a szakértők még nem tudnak egyértelmű választ adni a fenti kérdésre. Többszörösen igazolt tény, hogy a túlsúly növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rosszindulatú daganatok kockázatát. Eddig azonban nem történtek olyan klinikai vizsgálatok, melyek arra keresték volna a választ, hogy a zsírszövet sebészeti eltávolítása nyomán mérséklődik-e a malignus tumorok megjelenésének esélye.

A Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában a Rutgers kutatói most hozták nyilvánosságra állatkísérletes vizsgálatuk tapasztalatait. Azt találták, hogy zsírban gazdag étrenden tartott egereknél a hasi zsírszövet sebészeti eltávolítása csökkentette az ultraibolya sugárzással kiváltott bőrrák kialakulásának valószínűségét − az Egyesült Államokban ez a leggyakoribb malignus tumor, mely több mint 2 millió új esetet okoz évente.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy a zsíreltávolítás mely hatása érvényesülhet embereknél – mondja Allan Conney gyógyszerész professzor, az Ernesto Mario Gyógyszerészeti Egyetem Susan Lehman Cullman rákkutató laboratóriumának vezetője. − Arra biztatjuk a bőrgyógyászokat, hogy vizsgálják meg, hogy valóban kisebb-e a napfényhatásra visszavezethető bőrrákok incidenciája azok körében, akik a zsírtömeg csökkentése érdekében zsírleszíváson estek át.”

Conney és munkatársa, Yao-Ping Lu több mint egy évtizede kutatja azt a kérdést, hogy a koffein és a testmozgás – melyek ugyancsak csökkentik a zsírtömeget – milyen hatásmechanizmus révén akadályozzák meg az UV-sugárzás okozta bőrrák kialakulását. Egy sor humán epidemiológiai adat bizonyítja, hogy a koffeinfogyasztás összefüggésben áll a nem melanoma jellegű rosszindulatú bőrtumorok előfordulásának csökkenésével, ám ennek pontos háttere és mechanizmusa még nem ismert.

Ebben az új vizsgálatukban a Rutgers kutatói azt tapasztalták, hogy a zsírdús étrenden tartott, elhízott egerek hasi zsírszövetének eltávolítása nyomán 75-80 százalékkal kevesebb UV-sugárzás indukálta bőrrák fordult elő, mint azon állatok csoportjában, akiknél zsíreltávolító műtét nem történik.

Bár a kutatók tisztában vannak azzal, hogy a zsírszövet szerepet játszik a tumorképződésben, eddig kevés kutatás indult annak a molekuláris mechanizmusnak a tisztázására, melynek révén a zsírban gazdag étrend bőrrák kialakulására hajlamosíthat. A mostani vizsgálat azt jelzi, hogy egerek esetében a hasi zsírszövet olyan fehérjéket termel, melyek fokozzák a rosszindulatú daganatok megjelenésének esélyét. Az eredeti zsírszövet eltávolítását követően a műtét után újonnan képződött zsírszövet ugyanakkor olyan biokémiai tulajdonságokkal rendelkezik, melyek kisebb kockázatot hordoznak.

Miközben jól ismert, hogy a kalóriában és zsírban szegény étrend és a fizikai aktivitás jó hatású az elhízás kezelésében, további kutatások során kell tisztázni, hogy a zsírszövet sebészeti eltávolítása alkalmas lehet-e a rosszindulatú daganatok kivédésére.

„Érdekes lenne megvizsgálni, hogy a zsírszövet sebészeti eltávolítása a kísérleti állatoknál alkalmas-e az elhízással összefüggő letális rosszindulatú daganatok megelőzésére, mint amilyen például a hasnyálmirigy-, vastagbél- és prosztatarák. Nem tudjuk, hogy emberek esetében a zsírtömeg csökkentése – melynek van némi kockázata – csökkenti-e az életet veszélyeztető malignus tumorok előfordulásának esélyét” – zárja eredményeik ismertetését Conney.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.