hirdetés

Heretumoros betegek termékenyítőképességének vizsgálata

A germinális eredetű heredaganat az összes daganatos meg- betegedés körülbelül 1%-a, a 15–35 éves férfiak leggyakoribb daganata. A betegség mortalitása alacsony, köszönhetően a korszerű terápiáknak, melyek azonban jelentősen ronthatják a beteg férfiak megtermékenyítőképességét. A betegek nagy része családalapítás előtt áll, ezért kiemelten fontos a fer- tilitás megőrzése. Erre a leggyakrabban használt módszer a spermabankolás és asszisztált reprodukciós eljárások. A magyar adatok feldolgozása alapján azt találtuk, hogy minél előrehaladottabb a betegség, annál jobban károsodott a spermiogenezis. Összehasonlítva a heretumoros mintánkat egészséges, illetve limfómás csoport mintáival, azt az ered- ményt kaptuk, hogy a heretumoros és non-Hodgkin-limfómás csoport paraméterei szignifikánsan rosszabbak voltak az egészséges kontrollokhoz viszonyítva. Minden heredaganatos betegnek ajánlott a spermakonzerválás a kezelés megkez- dése előtt, így biztosítva a gyógyulás után a családalapítás és gyermekvállalás lehetőségét, mivel a kezelés a károsodott spermiogenezist tovább ronthatja, infertilitást okozva. Magy Onkol 65:46-52, 2021

Kulcsszavak: heredaganat, spermiogenezis, spermakonzer- válás, termékenyítőképesség

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Martin Tamás, Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

Dank Magdolna, Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ, 3KRIO Intézet, Budapest
a szerző cikkei

Biró Krisztina, Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

Küronya Zsófia, Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

Gyergyay Fruzsina, Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

Nagyiványi Krisztián, Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

Budai Barna, Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

Fűrész Katinka , KRIO Intézet, Budapest
a szerző cikkei

Géczi Lajos , Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.