hirdetés

Idősek pneumococcus vakcinációja

2014 augusztusától az Egyesült Államokban a 65 évesnél idősebb felnőttek számára a 13-valens pneumococcus konjugált vakcina és a 23-valens pneumococcus poliszacharid oltás rutinszerű alkalmazását javasolják. 

hirdetés

Nemcsak Magyarországon probléma az idősek pneumococcus vakcinációja, melyik oltóanyagot és milyen életkorban alkalmazzuk. A kérdés az Egyesült Államokban  megoldódni látszik: a Centers for Disease Control and Prevention Immunizációs Gyakorlatért Felelős Tanácsadó Testülete (ACIP) 2014 augusztus 13-án a 13-valens pneumococcus konjugált vakcina (PCV13 [Prevnar 13, Wyeth Pharmaceuticals, Inc., a Pfizer Inc. leányvállalata]) rutinszerű alkalmazását ajánlotta a 65 évesnél idősebb felnőttek számára, szeptemberi ajánlasa szerint a 13-valens pneumococcus konjugált oltás mellett a 23-valens pneumococcus poliszacharid oltás is rutinszerű alkallmazása is javallt ezen korosztály számára.

Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) 2011-ben fogadta el a PCV13 használatát az 50 évesnél idősebbek körében. Az ACIP-hez 2014 júniusában nyújtották be egy placebo-kontrollált randomizált kísérlet hatékonysági eredményeit az, melyben a PCV13 közösségben szerzett pneumónia elleni hatékonyságát vizsgálták közel 85 000 (65 évesnél idősebb) felnőtt bevonásával. A kísérletben résztvevők nem kaptak korábban pneumococcus elleni oltást (CAPiTA vizsgálat).

Az időskori bakterémia, agyhártyagyulladás és tüdőgyulladás egyik fő oka az Egyesült Államokban a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus). Egy 2000 óta használt 7-valens pneumococcus konjugált vakcina (PCV7) és a 2010 óta alkalmazott PCV13 direkt és indirekt módon csökkentette a pneumococcus okozta  fertőződések számát az amerikai gyermekek, indirekt módon pedig a felnőttek között. 2013-ra a csak a PCV13-ra jellemző szerotípusok által okozott invazív pneumococcus megbetegedések előfordulása a 65 évesnél idősebb korcsoportban hozzávetőlegesen 50%-kal csökkent a 2010-es adatokhoz viszonyítva, mikor a PCV13 felváltotta a PCV7-et a pediátriai immunizációs programban. Az invazív pneumococcus eseteknek megközelítőleg 20-25%-áért, a közösségben szerzett tüdőgyulladások 10%-áért a PCV13 szerotípusok a felelősek a 65 évesnél idősebbeknél, ugyanakkor potenciálisan megelőzhetőek ebben a korcsoportban a PCV13 használatával. A PCV13 és a három vegyértékű inaktivált influenzaoltás (TIV) együttes beadása immunogénnek és biztonságosnak bizonyult.  A PCV13 használata ellenjavallott súlyos allergia (pl. anafilaxis) esetén. A 13-valens pneumococcuskonjugált vakcina és a 23-valens pneumococcus poliszacharid vakcina egymást követő beadása közt minimálisan nyolc hétnek kell eltelni; a PPSV23(23-valens pneumococcus poliszacharid vakcina) akár 6–12 hónappal a PCV13(13-valens pneumococcus konjugált vakcina) –oltás után is beadható.

 

Forrás: Mobidity and Mortality Weekly Report 

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.