hirdetés

Immunológiai rákkezelés mellékhatásainak prediktív értéke

Az NSCLC immun-ellenőrzőpont gátló kezelésének immunológiai mellékhatásai utalhatnak a végső kimenetelre

hirdetés

Dr. Mark A. Socinski (Advent Health Cancer Institute, Orlando, Florida) és munkatársai három, atezolizumabbal végzett Fázis III. gyógyszervizsgálat adatainak feldolgozása alapján az ASCO 2021. évi találkozóján (9002 absztrakt) arról számoltak be, hogy az immunológiai mellékhatások (irAEs) megjelenése összefüggést mutat a teljes túléléssel (OS-t), azonban a mellékhatások súlyossága is befolyásolja a kimenetelt.

Mindegyik vizsgálatban terápia-naív (tx), nem laphámrákos, IV. stádiumú NSCLC-ben szenvedő betegek vettek részt. A betegeket a következőképpen randomizálták: az IMpower130-ban a betegek carboplatint (carbo) + nab-paclitaxelt kaptak (kontroll csoport), illetve a vizsgálati csoportban ezek mellé atezolizumabot is adtak (atezo, anti PD-L1). Az IMpower 132-ben a kontroll csoport betegei carboplatint vagy cisplatint kaptak, illetve a vizsgálati csoportban a kemoterápia mellé atezot is. Az IMpower 150-ben a kontroll csoportban, carboplatint, paclitaxelt és bevacizumabot (CPB) kaptak a betegek, a vizsgálati csoportban pedig ezek mellé atezo-t is. Ilyen módon összesen 2503 beteg adatait tudták értékelni: 1577 beteg kapott (a kemoterápia mellé) atezo-t is, 926 beteg viszont a „szokásos” kemoterápiák mellé nem kapott atezo-t (ez utóbbiak képezték a három study kontroll csoportjait).

Bármilyen fokú irAE az atezolizumab csoportban a betegek 48%-ában, míg a súlyos, grade 3-4-5 fokozatú irAE csak a betegek 11%-ban jelent meg. A kontroll csoportban ezek a számok 32% és 5% voltak. A leggyakoribb irAE-k atezolizumab mellett a bőrkiütés (28%), a hepatitis (15%) és a hypothyroidismus (12%) voltak. Az atezolizumab csoportban 25,7 hónap volt az irAE-kat mutató betegek átlagos teljes túlélése (OS), a mellékhatásokat nem észlelőké azonban csak 13 hónap volt (HR: 0,69). A kontroll csoportban az AE-eket mutatóknál 20,2 hónap, az AE nélkülieknél 12,8 hónap volt az átlagos OS (HR: 0,82). Az atezolizumab csoport összes válaszadási aránya (ORR) 61,1% volt a mellékhatásokat mutatóknál és csak 37,2% volt a mellékhatások nélkülieknél. A kontroll csoporté 42,2% és 34,0% volt.

A súlyos, grade 3-5 mellékhatásokat elszenvedők rövidebb ideig éltek a grade 1-2 mellékhatásokat mutató, vagy mellékhatásokat nem észlelő betegekhez képest. Ez valószínűleg avval magyarázható, hogy a súlyos mellékhatások esetén a kezelést szüneteltették, vagy végleg fel is függesztették. A súlyos, grade 3-5 mellékhatásokat elszenvedők teljes túlélésre (OS-re) vonatkozó HR-ek 1,3,6 és 12 hónapnál 1,25 és 0,87 között változtak a grade 3-5 mellett, míg a grade 1-2 mellett 0,78 és 0,72 között maradtak.      

 

A vizsgálatok kontroll karjaiban megfigyelt hasonló összefüggés (az irAE-ket elszenvedők átlag 20 hónapot, a mellékhatás nélküliek kb. 13 hónapot éltek) persze azonnal felvetette azt a kérdést, hogy miképpen jelentkeztek az immunológiai mellékhatások a kontroll csoportban, ha azok a betegek nem is kaptak az immunológiai terápiát. A szerzők szerint valószínűleg nem tökéletes az immunológiai mellékhatások definíciója és a kemoterápia mellett jelentkező ilyen mellékhatások talán a kemoterápia immunológiai hatása miatt jelentkeztek. Az immun ellenőrzőpont-gátlókat monoterápiában kapó betegeknél 80%-ban, a kezeléseket kemoterápiával kombináltan kapó betegeknél akár 95%-ban jelentkeznek irAE-k, ami a gyógyszerek „off-target” immunológiai és gyulladásos aktivitására utal. Egyre több bizonyíték igazolja, hogy a PD-1 gátlók illetve PD-L-1-gátlók  mellett észlelt irAE-k jelezhetik az olyan daganatok végső kimenetelét, mint az NSCLC.

Forrás:

Bowser AD. NSCLC: Immune-related AEs during checkpoint inhibitor therapy may predict ourcomes. MDedge Hematology and Oncology. Reporting from ASCO. June 6, 2021.

Socinski MA, Jotte RM, Cappuzzo F, et al. Pooled analyses of immune-related adverse events (irAEs) and efficacy from the phase 3 trials IMpower130, IMpower 132, and IMpower150. ASCO 2021. Abstract 9002

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.