hirdetés

Jelentős testsúlycsökkenést okozó gyógyszer 2-es típusú diabéteszben

Valódi áttörést jelenthet a testsúlycsökkentő kezelésben a Leicester Egyetem szakembereinek felfedezése arról, hogy a cukorbetegség terápiájában mindennaposnak számító liraglutid miként veszi fel a harcot a túlsúly és elhízás ellen 2-es típusú cukorbetegségben.

hirdetés

A Leicester Egyetem munkacsoportja a JAMA című lapban hozta nyilvánosságra eredményeit.

Az elhízás világszerte jelentős közegészségügyi probléma. Az Egyesült Államokban például a felnőtt korú populáció csaknem 35 százaléka elhízott, melynek következtében fokozott a 2-es típusú cukorbetegség, a rosszindulatú daganatok és a szív-érrendszeri problémák előfordulásának esélye.

Az International Diabetes Federation adatai szerint a Föld összes 2-es típusú cukorbetegének 80 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Számukra 5-10 százalék körüli testsúlycsökkentést javasolnak a glykaemiás kontroll javítása, illetve az egyéb kedvezőtlen egészségi következmények kockázatának mérséklése céljából, ez azonban nem könnyű feladat: „A fogyás különösen sok buktatót rejt a 2-es típusú cukorbetegek számára, akik gyakran megtapasztalják, hogy esetükben a testsúlycsökkentést célzó gyógyszeres kezelések kevésbé hatékonyak, mint diabéteszben nem szenvedő társaiknál”, jegyzik meg a Leicester Egyetem szakemberei, akik azonban most felismerték, miként lehet megkönnyíteni a testsúlycsökkentést e betegek számára.

A szerzők 846 túlsúlyos vagy elhízott, 18 évesnél idősebb 2-es típusú cukorbeteget vontak be vizsgálatukba 9 ország 126 centrumából. A 2-es típusú diabéteszről köztudott, hogy akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni vagy az nem fejti ki kellő hatásfokkal aktivitását. A 2-es típus a cukorbetegség leggyakoribb formája, mely az összes eset körülbelül 90 százalékát teszi ki. Az Egyesült Államokban körülbelül minden harmadik embernél kialakul 2-es típusú diabétesz élete során valamikor, Magyarországon több mint 600 000 az ismert esetek száma.

A résztvevők véletlen besorolás alapján 3 mg-os vagy 1,8 mg-os dózisban a cukorbetegség kezelésében alkalmazott liraglutidot vagy placebót kaptak injekció formájában naponta egyszer, összesen 56 héten keresztül. A résztvevőket eztán a kezelés befejezése után még 12 héten át követték nyomon, ami módot nyújtott a vizsgálat vezetőinek annak megítélése, hogy milyen hatásokkal jár a kezelés abbahagyása.

Ezen túlmenően minden résztvevőtől azt kérték, hogy a kezelési ideje alatt kalóriaszegény diétát kövessen és fokozza fizikai aktivitását.

A szerzők azt találták, hogy a liraglutiddal kezelt betegek testsúlya jelentősebb mértékben csökkent. A 3 mg-os dózissal kezelt betegek átlagos fogyása 6,5 kg volt, mely testsúlyuk 6%-ának felelt meg, míg 1,8 mg-os dózis mellett átlagosan 5 kg-os testsúlycsökkenést sikerült elérni (a testsúly 4,7%-át). A placebocsoportban a testsúlycsökkenés átlaga alig több mint 2 kg volt (ami a testsúly 2%-ának felelt meg).

A 3 mg liraglutid adásában részesült csoport 54,3%-a számolt be 5%-os vagy annál nagyobb arányú testsúlycsökkenésről, míg 1,8 mg liraglutid mellett ez az arány 40,4%-nak, a placebocsoportban pedig 21,4%-nak adódott. Legalább 10%-nyi fogyás 3 mg liraglutid mellett 25,2%-ban, 1,8 mg liraglutid mellett 15,9%-ban, a placebocsoportban 6,7%-ban következett be.

A szerzők azt találták, hogy a nagyobb liraglutiddózis mellett gyakrabban fordultak elő gasztrointesztinális rendellenességek, mint a kisebb dózis vagy a placebo alkalmazásakor, ugyanakkor nem számoltak be pancreatitis előfordulásáról. A liraglutidot a betegek összességében jól tolerálták.

A szerzők szerint ezek a megfigyelések arra utalnak, hogy a liraglutid napi adagolása hatékony testsúlycsökkentő stratégia lehet túlsúlyos vagy elhízott 2-es típusú cukorbetegek esetében: „Ez az első vizsgálat, melyet specifikusan annak megítélésére terveztünk, hogy a liraglutid milyen hatékonyságú lehet a 2-es típusú diabéteszes betegek fogyásának elősegítésében. Vizsgálatunk abban is első, hogy nagyobb, 3 mg-os napi dózisban alkalmaztuk a liraglutidot 2-es típusú cukorbetegségben. Eredményeink jelentőségét az adja, hogy áttörést jelentenek a testsúlycsökkentő terápiában, ami egy újabb lépést jelent a glykaemiás kontroll javítása felé.”

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy további vizsgálatok szükségesek liraglutid hosszabb távú hatásosságának és biztonságosságának felmérésére a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek testsúlycsökkentő kezelésében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.