hirdetés

Ketamin antidepresszívumként?

Az FDA jelenleg gyorsított (fast-track) eljárásban vizsgálja a ketamin antidepresszívumként történő engedélyezésének lehetőségét, mivel egyre több adat igazolja hatékonyságát.

hirdetés

A sietséget az indokolja, hogy a szer a tapasztalatok szerint igen gyorsan, néhány órán belül képes enyhíteni egyes betegek depressziós tüneteit, leginkább azokét, akik egyéb, konvencionális terápiákkal nem kezelhetőek. Az engedélyezés esetén egy teljesen új terápiás eszköz áll majd a pszichiáterek rendelkezésére a major és a terápia rezisztens depresszió kezelésére.

A ketamint először 1962-ben szintetizálták, emberi gyógyászati célú alkalmazását az USA-ban  1970-ben engedélyezték. Erős fájdalomcsillapító és nyugtató hatása miatt az amerikai hadsereg előszeretettel alkalmazta a vietnámi háború idején. Azóta az egész világon elterjedt  sürgősségi orvoslásban és az állatgyógyászatban is. Mivel a ketamin is disszociatív anesztéziát (olyan  transszerű állapotot, ahol az érzékelése dózis függő módon eltávolodik, esetleg teljesen szét is kapcsolódik a tudattól) és hallucinációt okozhat, óvatosan kell bánni vele. Élvezeti szerként is használják, de hatása, bár gyorsan (kb. 10 percen belül) kialakul, de az ismert disszociatív kábítószerektől (PCP és DXM) eltérően viszonylag rövid ideig tart.

A katamin antidepresszívumként történő alkalmazhatóságát már régóta vizsgálják. Már 2006-ban igazolták egy kis esetszámú, randomizált vizsgálatban, hogy a szer egyszeri injekciója néhány órán belül jelentősen javítja a terápia rezisztens depressziósok hangulatát   Azóta számos klinikai vizsgálatban hatásosnak találták a kezelésre nem reagáló bipoláris zavar (mániás-depresszió), a súlyos depresszív zavar, illetve az öngyilkossági krízisek kezelésére, ezért off-label jelenleg is használható. Alkalmazhatóságát elsősorban gyorsan kialakuló hatása teszi vonzóvá, hisz tudjuk, hogy a legtöbb antidepresszívum csak hetek múlva fejti ki hatását, és a terápia első 9 napján magas az öngyilkosság kockázata.

A ketamin hatásmechanizmusának pontos megismerése elengedhetetlen olyan módosított molekulák kifejlesztéséhez, amelyek nem rendelkeznek hallucinogén és addiktív mellékhatással. Korábban azt gondolták, hogy a ketamin az agyi NMDA (N-metil-D-aszpartát) receptorokat blokkolja, de nem tudták, antidepresszív hatását milyen módon éri el. Idén májusban baltimori kutatók a Nature-ben megjelent közleményükben arról számoltak be,  egereken végzett kisérleteik során felfedezték, hogy az antidepresszív hatás nem a ketaminnak, hanem a (2R, 6R)-hidroxinorketamin metabolítjának köszönhető. És a hatás nem az NMDA-receptorok blokkolása révén alakul ki, mint azt korábban gondolták, hanem az nem-NMDA típusú, a központi idegrendszer gyors szinaptikus ingerületátvitelét közvetítő, glutamát megkötő transzmembrán AMPA (α‐amino‐3‐hidroxi‐5‐metilisoxazol‐4‐propionsav) receptor gátlásával.  Nagyon ígéretesnek tartják a vizsgálók, hogy úgy tűnik, az állatok szenzoros percepciója nem károsodott és nem mutatták az addiktív viselkedés jeleit sem.

Berlini kutatók pedig azt keresik, hogyan juttatható be a ketamin úgy, hogy legsúlyosabb mellékhatásai elkerülhetőek legyenek, dr. Malek Bajbouj professzor (a Charité Neurológiai, idegsebészeti és pszichiátriai központ igazgatója) vezetésével például a nasalis spray adagolási forma hatásait elemzik Németország szerte.

A Janssen cég jelenleg 2 indikációban vizsgálja a ketamint: kezelésre nem reagáló depresszióban és öngyilkos gondolatokkal társuló depresszióban. A fázis 3 vizsgálatok eredményei 2018-ra várhatóak. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.