hirdetés

Kevés új rákellenes gyógyszer hoz átütő sikert

Egy új elemzés szerint az Egyesült Államokban jóváhagyott rákgyógyszerekből csak minden hetedik alkalmas arra, hogy felváltsa a meglévő standard terápiákat.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) havonta több új rákgyógyszert hagy jóvá, de nem világos, hogy mennyi változtatja meg a kezelési gyakorlatot és protokollokat. A JAMA Network Open-ben március 15-én megjelent online közlemény szerzőinek összegzése szerint a több mint 200 értékelt új szer közül a legtöbb (42%) második, harmadikvonalban vagy később alkalmazandó kezelésként kapott jóváhagyást. "Bár indokolt a lelkesedés a nagy mennyiségű új onkológiában és a hematológia szer engedélyezése miatt, ezeket a jóváhagyásokat a használhatóságukkal összefüggésében kell értékelni" - jegyzik meg a szerzők. A későbbi terápiás lehetőségként használható gyógyszerek például "kevés alternatívával rendelkező betegek javát szolgálhatják, de növelhetik az ellátás költségeit, és tovább késleltethetik a palliatív ellátást" az első vonalbeli terápiákhoz képest, amelyek valóban megváltoztathatják "egy bizonyos indikációban a kezelési paradigmát".

Dr. David Benjamin, MD, a Kaliforniai Egyetem Hematológiai és Onkológiai Osztályával (Irvine) és saját munkatársaival az Egyesült Államokban 2016. május 1. és 2021. május 31. között jóvá hagyott mind a 207 rákellenes gyógyszer értékelésekor azt találták, hogy csak 28 gyógyszer (14%) váltotta fel a korábbi, első vonalbeli standard terápiát egy-egy indikációban. Ilyen rákgyógyszer például az alectinib az anaplasztikus limfóma kináz átrendeződés–pozitív metasztatikus nem-kissejtes tüdőrákban (NSCLC), az osimertinib az epidermális növekedési faktor receptor 19-es exon deléciójú vagy a 21-es exon L858R szubsztitúciójú NSCLC-ben, az atezolizumab plusz bevacizumab ne reszekábilis vagy a metasztatikus hepatocitocellularis carcinoma esetén, valamint a kabozantinib előrehaladott veserákban.

Összesen 32 gyógyszert (15%) hagytak jóvá első vonalbeli alternatívaként vagy új gyógyszerként. Ezeket a gyógyszereket az első vonalbeli használatra engedélyezték, de nem szükségszerűen helyettesítették a jóváhagyás időpontjában rendelkezésre álló standard terápiát vagy nem bizonyultak kategóriájukban a legjobb kezelési lehetőségnek. Ilyen gyógyszer például az apalutamid nem metasztatikus kasztráció-rezisztens prosztatarák esetén, a tepotinib a metasztatikus MET 14. exon-skipping NSCLC-ben, valamint az avapritinib a nem reszekálható vagy áttétes vérlemezke-eredetű növekedési faktor receptor alfa exon 18V variáns, így a D84 variáns gasztrointesztinális stromadaganat esetén.

Összesen 61 gyógyszert (29%) hagytak jóvá kiegészítő terápiaként egy korábban jóváhagyott terápiával kombinálva, illetve adjuváns vagy fenntartó kezelésben. Ezek a gyógyszerek "csak növelhetik az ellátás költségeit" - mondja a kutatócsoport.

A legtöbb új jóváhagyás (n = 86) a második, harmadik vagy többedik vonalban történő kezelés engedélyezésére szól, gyakran olyan betegek számára, akiknél az egyéb kezelési lehetőségeket már kimerítették.

A szerzők kiemelik, milyen nagy különbségek vannak az egyes daganattípusok kezelésére engedélyezett szerek számában. A legtöbb engedélyt a tüdődaganatok szereire adták ki (n = 37), ezt követik a húgyúti daganatok (n = 28), a leukémia (n = 25), a limfóma (n = 22), a mellrák (n = 19) és a gyomor-bélrendszeri daganatok (n=14) gyógyszerei.

A szerzők megjegyzik, hogy az új kezelési standardoknak tekintett vagy az első vonalbeli alternatívákként jóváhagyott rákgyógyszerek „piaci versenyt biztosíthatnak, és csökkenthetik a rákgyógyszerek árát”

Forrás:

JAMA Netw Open. Published online March 15, 2022. Full text

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.