hirdetés

Klórtalidon vesebetegek vérnyomáscsökkentésére

Egy új vizsgálat szerint előrehaladott vesebetegségben a klórtalidon eredményesen csökkenti a terápia-rezisztens vérnyomást.

hirdetés

Előrehaladott vesebetegségben (CKD) mindig nagy kihívást jelent a refrakter magas vérnyomás kezelése. A CLICK vizsgálat eredményei rácáfolnak arra a tapasztalatra, hogy a thiazid diuretikumok hatástalanok a

Dr. Rajiv Agarwal adta elő a tanulmányt Az American Society of Nephrology által sponzorált virtuális Kideney Week 2021-en előadott és a New England Journal of Medicine-ben 2021. novemberében megjelent CLICK vizsgálat eredményei szerint a klórtalidon nevű thiazid diuretikummal eredményesen csökkenthető a krónikus vesebetegek szisztolés vérnyomása.

A CLICK vizsgálatot Indianapolis három centrumában végzeték 2016 és 2021 között. A 160 randomizált résztevőből 140-en (88%) fejezték be a 12 hetes kezelést. A klórtalidon adását napi 12,5 mg dózissal kezdték és szükség szerint fokozatosan emelték, így átlagos adagja a 12 hét során 23 mg volt. A klórtalidon a terápia-rezisztens magas vérnyomásban szenvedő, 4. stádiumú előrehaladott (15-29 ml/min/1,73 m² eGFR-rel rendelkező) krónikus vesebetegek szisztolés vérnyomását átlagosan 10 Hgmm-rel csökkentette. A vizsgálatba bevont betegek naponta átlag 3,4 vérnyomáscsökkentőt szedtek és átlagos szisztolés vérnyomásuk ennek ellenére 140 Hgmm volt, ami nagyjából 10 Hgmm-rel meghaladja a célértéket.

Az is igen jelentős eredmény, hogy a 81 klórtalidonnal kezelt betegnél a progresszív CKD jelentős kockázati faktora, a proteinuria a felére csökkent a 79 placebora randomizált kontroll beteg albuminürítéséhez képest, ami Dr. Rajiv Agarwal és munkatársai szerint azt jelzi, hogy a klórtalidon kezelés a vesékre és a kardiovaszkuláris rendszerre is védő hatású.

Dr. Perry Wilson nefrológus (Yale University in New Haven, Connecticut) elmondta, hogy a refrakter magas vérnyomás kezelése CKD-s betegeknél nagy kihívást jelent, a fenti adatok alapján a klórtalidont be kell illeszteni a gyakorlatba. „Nem szükséges mindig Fázis III vizsgálatot végezni, ha meg akarjuk változtatni a gyakorlatot – mondta el Dr. Wilson – hiszen a 160 betegen végzett, randomizált CLICK vizsgálatnak a vérnyomásra és a vizelet albumin-kreatinin arányra (UACR-re) gyakorolt hatása bizonyítja a hatásosságot.” Dr. Agarwal (Indiana University in Indianapolis) is azon a véleményen volt, hogy a CLICK vizsgálat valóban megfelelt egy Fázis II vizsgálatnak és rávilágított a klórtalidon fontos gyakorlati szerepére.

Dr. Paul K. Whelton (Tulane University in New Orleans, Louisiana), az American College of Cardiology/American Heart Association 2017-es hipertónia kezelési irányelveit megfogalmazó társaság vezetője hangsúlyozta „a klórtalidon jó, és a vérnyomáscsökkentő diuretikumok közül a legjobban dokumentált gyógyszer.” Nagyon imponáló eredménynek tartja a rezisztens hipertóniások vérnyomásának 11 Hgmm-es csökkenését, de felhívta a figyelmet arra, hogy az eredmények egy rövid, 12 hetes vizsgálatból származnak.

A klórtalidon biztonságossági profilja a CLICK vizsgálat adatai szerint elfogadhatónak látszik, de a mellekhatásokat és az esetleges a komplikációkat folyamatosan ellenőrizni kell, különösen akkor, ha a beteg kacs-diuretikumot kap. Leginkább néhány elektrolit és elem szérum-szintjének ingadozására kell odafigyelni. A CLICK vizsgálatban a klórtalidon kezelés kapcsán a betegek 10%-ában hipokalémia jelent meg (a kontroll betegeknél ezt egyetlen esetben sem tapasztalták), 23%-ban hipermagnezémiát láttak (ez a kontroll csoport 16%-ában fordult elő) és 20%-ukban hiperurikémia alakult ki (ennek aránya a kontroll csoportban 9% volt).

Forrás:

Zoler ML. Cheap diuretic, chlorthalidone, drops BP in advanced kidney disease. Medscape Medical News > Conference News > KidneyWeek 2021. November 05, 2021.

Agarwal R, Sinha AD, Cramer AE, et al. Chlorthalidone for hypertension in advanced chronic kidney disease. N Engl J Med, November 5, 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2110730

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.