hirdetés

Korai menopauza és szívproblémák

Az European Heart Journal-ban megjelent közlemény szerint a 40 éves kor előtti menopauza a szívelégtelenség és a pirvarfibrilláció megemelkedett kockázatával jár.

hirdetés

A kardiovaszkuláris betegségek a nőknél jellemzően 10 évvel később jelentkeznek, mint a férfiaknál. Premenopauzában a kardiovaszkuláris rendszert kedvező módon védi az ösztrogén. A menstruáció abbamaradásával viszont csökken az ösztrogénszint, a nők a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben sebezhetőbbé válnak.

A több mint 1,4 milló asszony adatai alapján végzett vizsgálat szerint minél korábban következik be a menopauza, annál magasabb a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció kockázata, ezért feltétlenül fel kell világosítani az érintetteket a kockázat növekedéséről és az egészségesebb életmód irányába kell őket terelni (pl. az edzésre és a dohányzás felfüggesztésére).

A koreai népesség vizsgálata

Már korábbi vizsgálatokban igazolták, hogy a 40 év alatti nők 1%-át érintő idő előtti („premature”) és a 45 éves kor előtt bekövetkező korai menopauza és a kardiovaszkuláris betegségek között kapcsolat van, de csak korlátozottan voltak adataink speciálisan a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció alakulásáról. A(z) European Society of Cardiology idei konferenciáján is ismertetett vizsgálatban az idő előtti menopauza, a menopauza bekövetkezésének ideje, valamint a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció összefüggéseit vizsgálták. A melyben a lakosság 97%-ára kiterjedő koreai egészségbiztosítási rendszer (Korean Health Insurance System, NHIS) legalább 2 éves követést tartalmazó adatait elemeztek. A NHIS 2009-es egészségi felmérése 1.401.175; 30 évesnél idősebb posztmenopauzában lévő nő adatait tartalmazta. Ezeket a nőket 2018 végéig követték és értékelték az újonnan megjelent szívelégtelenségek és pitvafibrillációk számát. Információkat gyűjtöttek a résztvevők demográfiai jellemzőiről, az egészséggel kapcsolatos viselkedéséről, valamint a termékenységet befolyásoló faktorokról (életkor a menopauza idején, hormon-pótló /HRT/ kezelések). A menopauza bekövetkezésének idejét figyelembe véve négy kategóriát állítottak fel: 40 éves kor előtt, 40 és 44 éves kor között, 45 és 49 éves kor között, valamint 50 éves kor fölött. Idő előtti menopauzáról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzés 40 éves kor előtt következik be.

A vizsgálatba átlagosan 60 és 61,5 év közötti nők kerültek. 28.111 résztvevőnél (2%) jegyeztek fel idő előtti menopauzát, a menopauza bekövetkezésének idején átlagos életkoruk 36,7 év volt. Átlagosan 9,1 év követési idő után 42.699 résztvevőnél (3,0%) keletkezett szívelégtelenség, és 44.834 résztvevőnél (3,2%) jelent meg pitvarfibrilláció.

Az összefüggések vizsgálatánál értékelték a résztvevők életkorát, dohányzási szokásait, alkoholfogyasztását, fizikális aktivitását, anyagi helyzetét, BMI-jét, magas vérnyomását, 2-es típusú diabetesét, diszlipidémiáját, krónikus vesebetegségét, koronária betegségét, hormonpótló kezelését, és a menarche idejét. Az idő előtti, „premature” menopauzába került nőknél 33%-kal nagyobb volt a szívelégtelenségek és 9%k-al nagyobb volt a pitvarfibrilláció kockázata.

Reproduktív anamnézis

Az összefüggéseket a fent említett faktorok figyelembevételével is kiértékelték. Minél fiatalabb korban következett be a menopauza, annál inkább nőtt a váratlan szívelégtelenségek kockázata.  Az 50 éves kor fölött bekövetkezett menopauzához képest a 45-49 év közöttieknél 11%-kal, a 40 és 44 év közöttieknél 23%-kal és a 40 év alattiaknál 39%-kal volt nagyobb a szívelégtelenség kockázata. A pirvarfibrilláció kockázata hasonlóan alakult: 4%-kal, 10%-kal és 11%-kal volt magasabb a kockázat a menopauza bekövetkezésének életkorok szerinti előző sorrendjében.

Az ösztrogén-szintek csökkenése és a szervezet zsíreloszlásának változása is hozzájárulhat a fokozott kockázathoz.

Téves tehát az a felfogás, hogy a szívbetegségek elsősorban a férfiakat érintik, a nemmel összefüggő kockázati faktorok miatt. Egyre több bizonyítékunk van, hogy a 40 éves kor alatti menopauza növelheti a később bekövetkező szívproblémákat. Az ismertetett vizsgálat rámutat arra, hogy a tradícionális kockázati faktorokon kívül (pl. a dohányzás) figyelembe kell venni a nőbetegek reproduktív anamnézisét is.

Forrás:

Lavaud S. Early menopause linked with increased risk of heart problems. Medscape Medical News. August 25, 2022.

Jean Shin, Kyungdo Han, Jin Hyung Jung, et al. Age at menopause and risk of heart failure and atrial fibrillation: a nationwide cohort study. European Heart Journal 04 August, 2022. https://doi.org/10.1093/eurheart/ehac364.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.