hirdetés

Menopauzális hormonpótlás és emlőrák kockázat

A konjugált equin ösztrogénekkel történő menopauzális hormonpótlás csökkenti az emlőrák gyakoriságát és az emlőrákos halálozást.

hirdetés

A mérföldkőnek számító Women’s Health Initiative (WHI) egy 19 éve tartó megfigyeléses vizsgálat legújabb adatai szerint a menopauzális hormonkezelés kétféle változata pont ellentétesen befolyásolja az emlőrák előfordulásának és halálozásának gyakoriságát. A konjugált equin ösztrogének (CEE) egymagukban történő adagolása szignifikánsan csökkenti, míg a CEE plusz medroxiprogeszteron acetát (MPA) kombináció szignifikánsan növeli az emlőrák kialakulásának és halálozásának kockázatát. Ezek a hatások mindkét esetben a kezelések abbahagyása után is hosszan fennmaradnak.

A hormonkezelés emlőrákra gyakorolt hatását öt évtizede vitatják, és a megfigyeléses, valamint a randomizált vizsgálatok során ellentmondásos eredmények láttak napvilágot. Legújabban 58 megfigyeléses vizsgálat meta-analízise arra utalt, hogy mind az egyedüli ösztrogénkezelés, mind az ösztrogén-progesztin kombináció jelentősen megemeli az emlőrák kockázatát. A Million Women Study adatai szintén azt mutatták, hogy mind az egyedüli ösztrogén, mind az ösztrogén-progesztin kombináció jelentősen növelte az emlőrákos halálozást.

A National Institutes of Health (NIH) által kezdeményezett Women’s Health Initiative a 2019-es San Antonio-i emlőrák szimpóziumon számolt be egy 19 éve tartó randomizált, kontrollált vizsgálatáról, melynek keretében 1993 és 1998 között 27.000 posztmenopauzális, 50 és 79 év közötti, emlőrák-mentes asszonyt soroltak be a két randomizált, placebóval kontrollált vizsgálatok egyikébe az Egyesült Államok 40 centrumában. Az intakt méhhel rendelkező asszonyok napi 0,625 mg CEE-t plusz napi 2,5 mg MPA-t szedtek, illetve placebót kaptak átlagosan 5,6 éven keresztül. A hysterectomián átesett asszonyoknak egyedüli CEE-t, vagy placebót adtak átlagosan 7,2 éven keresztül. A 2016 szeptemberéig tartó 19 évi követés után a CEE monoterápiában részesült asszonyoknál szignifikánsan, 23%-kal csökkent az emlőrák gyakorisága (HR: 0,77, P=0,005), míg a CEE + MPA kombinációt szedő nők esetén szintén szignifikánsan, 29%-kal nőtt az emlőrák kockázata (HR: 1,29, P<0,001). Az emlőrákos halálozás a CEE monoterápia után 44%-kal csökkent (HR: 0,56, P=0,02), a CEE + MPA kombináció után pedig 45%-kal nőtt (HR: 0,45, P= 0,06). Az ösztrogén/progesztin kombinációt 5 évig szedő nőket tehát 20 évig tartó emlőrák-kockázatnak tesszük ki, azaz még egy rövid hormonkezelés is egy életre befolyásolja az érintettek megbetegedési és halálozási kockázatát. Dr. Chlebowski (aki az AstraZeneca, Novartis, Amgen, Genentech, Pfizer, Puma és Immunomedics konzultánsa) arra a fontos tényre hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg egyetlen törzskönyvezett gyógyszer sem képes az emlőrákos halálozás ilyen mértékű csökkentésére, azaz az emlőrákos halálozás 44%-os csökkenése a CEE monoterápia után egészen egyedülálló eredmény.

[Ezzel a megjegyzéssel nem teljesen értünk egyet, a tamoxifen tabletta (hazánkban Zitazonium) emlőrák elleni szignifikáns védőhatása több prevenciós vizsgálatban igazolódott az utóbbi évtizedekben. A szerk.]

Dr. Rowan T. Chlebowski (Harbor UCLA Medical Center, Torrance, Kalifornia) szerint ezek az adatok a jövőben befolyásolni fogják-e a menopauzális hormonkezelések jelenlegi ajánlásait. Való igaz, hogy az egyedüli ösztrogénkezelés biztonságosabb, és az emlőrák kialakulása szempontjából is előnyösebb. Az ösztrogén plusz progesztin kombináció adását egy kissé bonyolultabb kérdésnek tartja, mivel az csaknem 20 év után is növeli az emlőrák kockázatot, bár az abszolút kockázat szerinte igen csekély.

Prof. Dr. Charles L. Shapiro (Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York City) kommentárjában igen fontosnak tartja, hogy a hormonkezelés emlőrákos kockázatra gyakorolt hatása hosszú ideig, akár a hormonkezelés után 10 évvel is fennáll. A hormonpótlásban részesülő betegeket fel kell világosítani arról, hogy egy rövid ösztrogén-expozíció nem növeli az emlőrák kockázatát, viszont az konjugált ösztrogéneket plusz MPA kombinációt szedőknél emlőrákos megbetegedésének kockázata kis mértékben növekszik. Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy ez hogyan védhető ki, vagyis hogy a fokozottan veszélyeztetetteknél gyakoribb, vagy speciális szűréseket kellene-e végezni. 

Források:

1. Brooks M. ’Remarkable’ new data on menopausal hormone therapy. Medscape Medical News > Conference News > SABCS 2019. December 13, 2019.

2. San Antonio Breast Cancer Symposium 2019: Abstract GS5-00. Presented December 13, 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.