hirdetés

Menopauzális hormonkezelés prevenciós céllal

Manson Professzor asszony kommentárjában igen erős kritikával illeti az USPSTF menopauzális hormonkezelésről megjelent javaslatát.

hirdetés

Prof. Dr. JoAnn Manson (Harvard Medical School and Brigham and Women’s Hospital) a Medscape-ben fűzött néhány keresetlen szót az Egyesült Államok Prevenciós szolgálatának (USPSTF) a JAMA-ban 2017. december 12-én megjelent legújabb megállapításaihoz, melyben a posztmenopauzális nők krónikus megbetegedéseinek hormonális prevenciójára tesznek javaslatokat.

A menopauza általánosságban a nők 51,3 életévénél következik be, és krónikus állapotokat okoz, ami azért is probléma, hisz a nőknek éltük egy jó részét (az USA-ban a nők várható élettartama alapján még további 30 évet) ebben az állapotban kell leélniük. A krónikus betegségek (koronáriabetegség, demencia, stroke, csonttörések, emlőrák, stb.) előfordulását és gyakoriságát maga a menopauza is befolyásolja, de ezek a betegségek az életkor előrehaladtával mindenképpen szaporodnak. Egyáltalán nem tudjuk, hogy preventív hormonkezeléssel visszaszoríthatóak-e, sőt, a Women’s Health Initiative negatív eredménnyel végződő vizsgálata óta a menopauzális hormonkezelések száma jelentősen lecsökkent.

A USPSTF javaslatához írt megjegyzésében Prof. Manson először is azt említi meg, hogy meg kell különböztetni két dolgot: más az, ha a menopauza okozta tünetek enyhítésére adunk hormonkezelést, és megint más, ha egy krónikus megbetegedés megelőzésére alkalmazzuk azokat. Az USPSTF friss javaslata nem is foglalkozik a tünetek enyhítésére alkalmazott hormonkezelésekkel. A klinikai gyakorlatban nem az a probléma, hogy túlzott mértékben használjuk a prevenciós céllal adott hormonkezeléseket, hanem inkább az, hogy túl keveset adjuk azokat a tünetek (hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, rossz életminőség, stb.) enyhítésére.

Prof. Manson hangsúlyozza, hogy az utóbbi években sokat tanultunk az olyan részletes feldolgozásokból, mint a Women’s Health Initiative vagy az ELITE vizsgálat, de hasznos információval szolgáltak a kisebb analízisek is, amelyek azt mutatták, hogy a röviddel a menopauza kezdete után adott kezelések mellett kevés mellékhatás jelentkezett, fiatalabb nőknél kevesebb volt a szívinfarktus és a bármely okból bekövetkező mortalitás is.

A USPSTF javaslatban összefoglalják, hogy a kombinált ösztrogén-progesztin prevenció kevésbé hatásos a csonttörések és a diabetes szempontjából, az egyedüli ösztrogén prevenció pedig leginkább a hysterectomizált nőknél használatos, hiszen növeli az endometrium-karcinomák alőfordulását. Ugyanakkor a kombinált kezelés az emlőrák és a vénás thromboembólia kockázatát mérsékelten, a koronáriabetegség kockázatát enyhén növeli. Az önmagában adott ösztrogén mérsékelten emeli a stroke, a demencia, az epebetegség, a vizeletinkontinencia és a vénás thromboembólia kockázatát.

Prof. Manson kitér arra is, hogy ma már számos készítmény van forgalomban, alacsony dózisú és traszdermális formulákban is, így a thromboembóliás szövődmények ritkábbak lehetnek a régebbi kiszerelésekhez képest, amit figyelembe kell venni a kardiovaszkuláris és egyéb krónikus betegség prevenciós alkalmazásánál.

A USPSTF javaslat nem tér ki részletesen egyes ritkább betegcsoportokra (pl. korai menopauza) és a csontok védelme szempontjából általánosít: mindenkire azonos kezelést javasol („one-size-fits-all”), holott a terápiás döntésnek komplexnek, személyre szólónak kellene lennie. Például: a nagyon korai menopauza esetén jóval magasabb az oszteoporózis kockázata, viszont jóval alacsonyabb az emlőrák és a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata.

A kezelés legjobb alanyai a hosszasan fennálló, más kezelésre nem szűnő vazomotoros tünetekben szenvedő asszonyok. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a menopauzális hormonkezelésre igen jól reagál a dyspareunia, és néhány további urogenitális tünet. Az észak-amerikai nőgyógyászok ezért saját javaslataikat külön tették meg, melyhez az ausztráloktól kezdve a mexikóiakig, az indiaiaktól az izraeliekig, a kanadaiaktól a koreaiakig számos társaság csatlakozott.

 

Forrás: 

1. Medscape News and Perspective > Manson on Women’s Health

2. JAMA

3. Menopause

4. The New England Journal of Medicine

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

Linkek

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.