hirdetés

Kritikus állapothoz társuló polyneuropathia és myopathia

   Régóta ismeretes, hogy a sepsis következményeként izomgyengeség és izomsorvadás maradhat vissza. A jelenség okának a sepsis, illetve a vele együtt járó gyulladásos reakció (SIRS) specifikus neuromuszkuláris következményeit, a kritikus állapothoz társuló („critical illness”) polyneuropathiát és a különféle szövettani változatokban jelentkező kritikus állapothoz társuló („critical illness”) myopathiákat tartják. Ezek mindegyike késlelteti a lélegeztetőgépről történő leszoktatást, s ezzel növeli az intenzív ellátás kapcsán felmerülő másodlagos szövődmények kockázatát. Emellett gyakran válik szükségessé neuromuszkuláris rehabilitáció. Jelentős orvosi és társadalmi-gazdasági kihatásaik miatt a sepsis neuromuszkuláris következményei mindinkább felkeltik a klinikusok és a kutatók érdeklődését.

   A neuromuszkuláris szövődmények klinikai megjelenése
   A sepsishez társuló neuromuszkuláris szövődmények generalizált izomsorvadáshoz vezetnek, továbbá – ha a nyugtatók és izomrelaxánsok lehetővé teszik a klinikai ideggyógyászati vizsgálatot – súlyos petyhüdt bénulás állapítható meg. Jellegzetes tünet, hogy a mimikai izmok működése jól megtartott, míg a perifériás izomzat működése nagyfokban zavart. Az izmok sajátreflexei – bár gyakran gyengébbek – hosszú időn át megtartottak lehetnek. Ha az alapbetegség az agyat érinti, akár hyperreflexia is előfordulhat.15 Ebből adódóan a neuropathia, illetve a myopathiák kórisméjének nem elengedhetetlen feltétele a sajátreflexek hiánya. A klinikai gyakorlatban sokszor az veti fel a neuropathia vagy myopathia gyanúját, hogy nem sikerül leszoktatni a beteget a lélegeztetőgépről, noha a keringési és légzőszervek állapota ezt lehetővé tenné.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.