hirdetés

Neurológiai állapotok korábbi diagnózisa

Egy új biomarker és egy új teszt biztosíthat a jelenleginél korábbi diagnózist Alzheimer- és Parkinson-kórban és Lewy-testes betegségben.

hirdetés

Az Acta Neuropathologica folyóiratban március 11-én jelent meg a Stanford University Wu Tsai Neurosciences Institute kutatóinak cikke, amelyben jelentős eredményekről számoltak be a neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Lewy-testes betegség korai felismerésére és nyomon követésére szolgáló biomarkerek fejlesztésében.

A kutatók több ezer agy-gerincvelői folyadék-, vérplazma- és vizeletmintát elemeztek összesen öt stanfordi és két külső betegcsoportban. Többféle proteomikai módszerrel több száz olyan fehérjét fedeztek fel, amelyek szintje emelkedést mutatott a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, valamint a Parkinson-kór kialakulásának genetikai kockázati tényezőivel rendelkező tünetmentes egyéneknél egyaránt. Az azonosított fehérjék közül a DOPA-dekarboxiláz (DDC; dopa-decarboxylase) volt a legfontosabb, mivel a Parkinson-kóros vagy a betegséggel asszociálható kockázati géneket hordozó résztvevők agy-gerincvelői folyadékában és vizeletében következetesen emelkedett szintet mutatott. Ez a vegyület a dopamintermelő neuronokhoz kapcsolódik, amelyek degenerációja a betegség egyik legfőbb jellemzője.

A kutatók megállapították, hogy a résztvevők agy-gerincvelői folyadékában a DDC szintje korrelál a betegek klinikai tüneteinek súlyosságával, és hogy a biomarker önmagában is használható a betegség pontos diagnosztizálására. Az eredmények arra utalnak, hogy a DDC a Parkinson-kór ígéretes diagnosztikai és prognosztikai markere lehet, amely mind a klinikai ellátásban, mind a transzlációs kutatásban hasznosítható. A Parkinson-kór ilyen korai diagnózisára alkalmas biomarkerei javíthatják egyrészt a betegek kimenetelét a korai felismerés és kezelés révén, másrészt a fejlesztés alatt álló gyógyszerek klinikai vizsgálataiban is értékes jelzést adhatnak a betegség progressziójáról.

Március 4-én az Annals of Clinical and Translational Neurology című folyóiratban pedig egy olyan közlemény jelent meg, amely az Alzheimer-kór (AD) és a Lewy-testes betegség (LBD) (ebbe a Parkinson-kór és a Lewy-testes demencia is beletartozik) nemrég kifejlesztett biomarkereit vizsgálta, és ezeket a korai indikátorokat összehasonlította ezen betegségek diagnosztizálásának hagyományos módszereivel. A vizsgálatot az motiválta, hogy ezek a betegségek gyakran közös tüneteket mutatnak, és a hagyományos, viselkedésre összpontosító megközelítésekkel nehéz őket megkülönböztetni egymástól.

A kutatók ebben a vizsgálatban szintén az agy-gerincvelői folyadékot vizsgálták egy új teszttel, az αSyn-SAA (α-szinukleinmag-amplifikációs assay; α-synuclein seed amplification assay) alkalmazásával, amely az α-szinuklein korai jeleit mutatja ki. Ez a fehérje az agysejtekben összecsomósodik, és Lewy-testeket alkot az LBD-ben szenvedő betegekben. (Hasonlóképpen: az amiloidózis és az Alzheimer-kór neuropatológiai elváltozásának liquor-biomarkerei jelezhetik az Alzheimer-kór és más betegségek jelenlétét.)

A tanulmány eredményei szerint az αSyn-SAA teszt különösen jól képes azonosítani az LBD-ben szenvedő betegeket, még a hagyományos módszereknél is jobban. Emellett a kutatók megállapították, hogy sok LBD-s betegnél az Alzheimer-kór jelei is megjelennek, különösen, ha a kognitív tünetek, például a memóriavesztés és a zavartság súlyosbodnak. Ez az átfedés azt sugallja, hogy a két betegség együttesen is fennállhat, ami bonyolultabbá teszi a diagnózist és a kezelést, de kiemeli a több biomarker együttes használatának fokozott értékét az ilyen esetek jobb differenciálásának érdekében.

Az új eredmények rávilágítanak arra, hogy az in vivo biomarkerek egyre növekvő tárháza milyen figyelemre méltó lehetőségeket rejt magában a neurodegeneratív betegségek korai felismerésének és nyomon követésének javítása területén. A DDC mint a Parkinson-kór ígéretes biomarkerének felfedezése korábbi diagnózishoz és hatékonyabb kezelési stratégiákhoz vezethet. Hasonlóképpen, az LBD és az Alzheimer-kór biomarkereinek kombinációja segíthet abban, hogy a hagyományos klinikai diagnosztikai kritériumoknál jobban és minél korábban azonosítani lehessen az egyik vagy mindkét betegségben szenvedőket. Ezek az eredmények jelentős hatással lehetnek a betegellátás javítására és a neurodegeneratív betegségek klinikai vizsgálatainak megtervezésére.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Alzheimer's and Parkinson's biomarkers show promise for early diagnosis

Comprehensive proteomics of CSF, plasma, and urine identify DDC and other biomarkers of early Parkinson’s disease

Multiple biomarkers improve diagnostic accuracy across Lewy body and Alzheimer's disease spectra

Irodalmi hivatkozás:

Jarod Rutledge et al, Comprehensive proteomics of CSF, plasma, and urine identify DDC and other biomarkers of early Parkinson's disease, Acta Neuropathologica (2024). DOI: 10.1007/s00401-024-02706-0

Melanie J. Plastini et al, Multiple biomarkers improve diagnostic accuracy across Lewy body and Alzheimer's disease spectra, Annals of Clinical and Translational Neurology (2024). DOI: 10.1002/acn3.52034

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.