hirdetés

Húgyúti fertőzések elleni vakcina

Mivel a húgyúti fertőzések antibiotikus kezelést igényelnek, folyamatosan keresik a fertőzés megelőzésének lehetséges módjait.

hirdetés

A húgyúti fertőzések a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartoznak. Fájdalmasak lehetnek, antibiotikumos kezelést igényelnek, és az esetek 20-30%-ában kiújulnak. Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásának vagy növekedésének veszélye miatt fontos, hogy a húgyúti fertőzések kezelésére vagy megelőzésére alkalmas terápiás alternatívákat keresése.

Az MV140 vakcina

Az MV140 vakcinát a spanyol Immunotek gyógyszeripari vállalat állítja elő. Az Uromune néven ismert MV140 glicerinben, nátrium-kloridban, és vízben oldott teljes, hővel inaktivált baktériumok szuszpenziójából áll, amely mesterséges ananász ízesítést is kapott. Négy baktériumfaj (V121 Escherichia coli, V113 Klebsiella pneumoniae, V125 Enterococcus faecalis és V127 Proteus vulgaris) törzseit tartalmazza egyenlő arányban. Az MV140-et szublingválisan, napi két 100 µl-es adag szájba permetezésével kell bevenni 3 hónapon keresztül.

A vakcina a fejlesztés 2-3. fázisában van. A forgalomba hozatali engedélyen kívüli, különleges hozzáférési programok keretében 26 országban, többek között Spanyolországban, Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Litvániában, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Chilében érhető el. A közelmúltban az MV140-et Mexikóban és a Dominikai Köztársaságban is engedélyezték, és a Health Canada-hoz benyújtották törzskönyvezésre.

Egy 2022-ben közzétett randomizált vizsgálat kimutatta (https://evidence.nejm.org/doi/full/10.1056/EVIDoa2100018) a vakcina hatékonyságát a húgyúti fertőzések megelőzésében 9 hónapon keresztül. Összesen 240 húgyúti fertőzésben szenvedő nő kapott MV140-et 3 vagy 6 hónapon keresztül, illetve placebót 6 hónapon keresztül. Az elsődleges végeredmény a húgyúti fertőzéses epizódok száma volt a vakcinázást követő 9 hónapos vizsgálati időszak alatt. Ebben az előzetes vizsgálatban az MV140 3 és 6 hónapos alkalmazása a 9 hónapos hatékonysági időszak alatt a placebóhoz képest a jelentősen 3,0-ról 0,0-ra csökkentette a húgyúti fertőzés epizódjainak medián számát. A 3 hónapos kezelés után az első húgyúti fertőzésig eltelt idő mediánja 275,0 nap volt az MV140-csoportban, míg a placebocsoportban ez az idő 48,0 nap volt.

Kilencéves követés

Április 6-án a The European Association of Urology 2024-es kongresszusán a Royal Berkshire NHS Foundation Trust urológusai bemutatták annak a vizsgálatnak az eredményeit, amely az MV140 vakcinaspray-t értékelte a bakteriális húgyúti fertőzések hosszú távú megelőzésére. Ez a prospektív kohorszvizsgálat 89, 18 évnél idősebb, visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő résztvevő (72 nő és 17 férfi) bevonásával zajlott, akik 3 hónapon keresztül MV140-es kúrát kaptak. A résztvevőknek a vizsgálat kezdetekor sem húgyúti fertőzésük, sem volt más vizeletelváltozást okozó betegségük (például daganat, kövek vagy vesegyulladás) nem volt.

Az oltás után 9 éven át követték a betegeket. Az egészségügyi nyilvántartásából származó adatokat mellett az eredmények önbevalláson alapultak, a követés során a résztvevőket az oltás beadása óta előforduló húgyúti fertőzésekről és az ezekhez kapcsolódó esetleges mellékhatásokról kérdezték.

Hosszú távú hatékonyság

A vizsgálati kohorszban 48 résztvevő (59%) számolt be arról, hogy a 9 éves követés során nem volt húgyúti fertőzése. A 89 résztvevőből álló kohorszban a fertőzésmentes időszak átlagosan 54,7 hónap volt (4,5 év; nőknél 56,7 hónap, férfiaknál 44,3 hónap). A vakcinával kapcsolatos mellékhatásokat nem észleltek.

A vizsgálat korlátai közé tartozott a résztvevők kis száma és az önbevalláson alapuló adatgyűjtés. A fertőzések mindegyike egyszerű, szövődmény nélküli húgyúti fertőzés volt. Mivel 9 évvel az MV140 szublingvális spray formájában felvett vakcina első beadása után a résztvevők 54%-a mentes maradt húgyúti fertőzésmentes, a szerzők a vakcinát hosszú távon is biztonságosnak ítélik. Az oltottaknál előforduló húgyúti fertőzések száma csökkent és a fellépő fertőzések kevésbé voltak súlyosak.

Az oltás tehát alternatívája lehet az antibiotikumos kezeléseknek, és segíthet az antibiotikum-rezisztencia kialakulása elleni küzdelemben. A teljes vizsgálati eredményeket 2024 végéig kell közzétenni. További tanulmányokat terveznek az MV140 vakcina hatékonyságának és biztonságosságának értékelésére idős, tartósan ápolási otthonokban élő idős betegeknél, akut húgyúti fertőzésben szenvedő gyermekeknél, valamint bonyolult akut húgyúti fertőzésben szenvedő felnőtteknél (például katéteres vagy neurogén hólyaggal rendelkező betegeknél).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.