hirdetés

Új gyógyszer húgyúti fertőzésekre és tüdőgyulladásra

Az EMA megadta a húgyúti fertőzések (UTI) és kórházi tüdőgyulladások kezelésére fejlesztett cefepim-enmetazobaktám (Exblifep) gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét.

hirdetés

Az Exblifep a cefepim, egy negyedik generációs cefalosporin és az enmetazobaktám, egy új, kiterjesztett spektrumú béta-laktamáz gátló kombinációja. A cefepim a peptidoglikán sejtfalszintézis gátlásával fejti ki baktericid hatását, az enmetazobaktám pedig a béta-laktamázokhoz kötődik és megakadályozza a cefepim hidrolízisét.

Az EMA emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) szerint az Exblifep ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a piperacillin-tazobaktám a bonyolult húgyúti fertőzések, köztük a pyelonephritis kezelésében.

A bejelentés az Exblifep 3. fázisú ALLIUM klinikai vizsgálat eredményei nyomán született, amely szerint az Exblifep általános hatékonysága 79,1% volt a piperacillin-tazobaktám 58,9%-ával szemben (a kezelési különbség 21,2%; 95%-os rétegzett Newcombe CI, 14,3%-27,9%).

A JAMA-ban 2022 októberében közzétett vizsgálat elsődleges hatékonysági végpontját a tünetek megszűnésének és a mikrobiológiai eradikációnak az összetett sikerességi kimeneteleként határozták meg 1034 randomizált betegnél (átlagéletkor 54,7 év), 19 ország 112 helyszínén.

Az Exblifepet jól tolerálhatónak találták, a betegek 4,3%-a számolt be súlyos nemkívánatos eseményekről, szemben a piperacillin-tazobaktámot kapók 3,7%-ával.

A vizsgálat további vizsgálatokat javasolt annak megállapítására, hogy az Exblifep alkalmas-e a komplikált húgyúti fertőzések és a pyelonephritis kezelésére.

A CHMP ajánlása szerint az Exblifep felnőttek esetén az alábbi indikációban javallt:

  • komplikált húgyúti fertőzések, beleértve a pyelonephritiset is;
  • kórházban szerzett tüdőgyulladás, beleértve a lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladást;
  • bakterémia, amely a fenti fertőzések bármelyikével együtt jelentkezik, vagy feltételezhetően azzal összefüggésben áll.

A bizottság kijelentette, hogy figyelembe kell venni az antibakteriális szerek megfelelő használatára vonatkozó hivatalos útmutatást.

Az Exblifep-kezelés leggyakoribb mellékhatásai az infúzió helyén jelentkező fájdalom és gyulladás, hasmenés, bőrkiütés és fejfájás.

Az Exblifep 2 g/0,5 g koncentrátum infúziós oldatos por formájában kapható.

 

Forrás: EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.