hirdetés

Egyszerű antibiotikum COVID-19 és influenza prevencióban

A neomicin tartalmú krém az orr belsejében alkalmazva jelentősen csökkenti számos légúti vírusfertőzés kockázatát.

hirdetés

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban március 15-én jelent meg a Yale University kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy számos légúti vírusfertőzés - köztük a COVID-19 és az influenza - megelőzhető vagy kezelhető lehet egy általános antibiotikum (neomicin) intranazális adagolásával.

Az Akiko Iwasaki és Charles Dela Cruz által vezetett kutatócsoport a mostani vizsgálatok során állati modellszervezeteken, intranazális adagolással tesztelte a neomicin, egy közönséges antibiotikum hatékonyságát a légúti vírusfertőzések megelőzésére vagy kezelésére. Az eredmények alapján megállapították, hogy az orron keresztül történő adagolás - a vény nélkül is kapható Neosporin kenőcs alkalmazásával - az egészséges emberek orrában gyors immunválaszt vált ki az interferon-stimulált gének (ISG) révén.

“Izgalmas felfedezés, hogy egy olcsó, vény nélkül kapható antibiotikumos kenőcs képes arra serkenteni az emberi szervezetet, hogy vírusellenes választ váltson ki” -nyilatkozta Iwasaki a tanulmány társszerzője.

“Eredményeink alátámasztják a neomicin vírusos megbetegedések elleni megelőző és terápiás hatását állatmodellekben, és a fertőződés, valamint az átvitel hatékony blokkolását mutattuk ki” - összegzett Iwasaki.

A légúti fertőzéseket okozó vírusok évente emberek millióit betegítik meg: a SARS-CoV-2 koronavírus által okozott globális COVID-19 világjárvány 2024 februárjáig 774,5 millió megbetegedést eredményezett világszerte, és 6,9 millió ember halálát okozta. Az influenzavírusok évente akár 5 millió ember súlyos megbetegedését és 500 ezer fő halálát okozzák világszerte.

Jelenleg a légúti vírusfertőzések leküzdésére alkalmazott legtöbb terápia - beleértve a vírusellenes hatóanyagokat, a monoklonális antitesteket és a konvaleszcens plazma (gyógyult személyektől levett vérplazma) kezelést - intravénásan vagy szájon át kerül beadásra. Ezek a már meglévő fertőzések progressziót igyekeznek megállítani, lassítani. Az orron keresztül alkalmazott terápia előnye azonban az, hogy sokkal nagyobb eséllyel képes megállítani a fertőzéseket, mielőtt még azok átterjednének az alsó légutakra és súlyos betegségeket okoznának.

A mostani tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az intranazálisan adagolt neomicinnel kezelt egerek erős ISG védelmi vonalat mutattak mind a SARS-CoV-2, mind az influenza A vírus egy rendkívül virulens törzse ellen. A kutatók azt is megállapították, hogy a neomicinnel való intranazális kezelés erősen mérsékelte a SARS-CoV-2 kontakt átvitelét hörcsögökben. Egészséges embereknél a neomicin hatóanyagú Neosporin krém intranazális alkalmazása szintén az ISG-k erős expresszióját indította el az önkéntesek egy részcsoportjában.

“Eredményeink arra utalnak, hogy ezt az olcsó és általános antibiotikumot optimalizálhatjuk a vírusos betegségek és azok terjedésének megelőzésére az emberi populációkban, különösen a korlátozott erőforrásokkal rendelkező országokban, régiókban” - fejtette ki Iwasaki. “Ennek a megközelítésnek, mivel a gazdaszervezetre irányul, működnie kell, függetlenül attól, hogy milyen vírusról van szó.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Common antibiotic may be helpful in fighting respiratory viral infections

Intranasal neomycin evokes broad-spectrum antiviral immunity in the upper respiratory tract

Irodalmi hivatkozás:

Tianyang Mao et al, Intranasal neomycin evokes broad-spectrum antiviral immunity in the upper respiratory tract, Proceedings of the National Academy of Sciences (2024). DOI: 10.1073/pnas.2319566121

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.