hirdetés

Magas vérzsírszintek

A laboratóriumi leleteket nézve orvosa azt mondta Önnek, hogy a normá­lisnál magasabb a vérében a vérzsírok szintje, azaz – orvosi szakkifejezéssel – hiperlipidémiája van. De mit jelent ez? Milyen érték felett kórosan ma­gas a vérzsírszint? Honnan lehet észrevenni, hogy baj van? Mit lehet tenni a megszüntetésére, vagy még inkább a megelőzésére?

hirdetés

Hiperlipidémiáról akkor beszélünk, ha megemelkedik a vérben az összes koleszterin, az ún. „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin, kis sűrűségű lipoproteinhez kapcsolt koleszterin) és/vagy a trigliceri­dek szintje. Az orvosok az előbbi esetben hiperkoleszterinémiáról, az utóbbiban hipertrigliceridémiáról beszélnek.

A hiperlipidémiák legnagyobb ve­szélye abban rejlik, hogy jelenlétükben nagyobb az esély valamilyen szív-vagy érrendszeri betegség kialakulására, más szóval az emelkedett vérzsírszint a szív-és keringési betegségek kockázati tényezője (rizikófaktora). Szerencsére módosítható rizikófaktorról van szó: az életmód meg­felelő megváltoztatásával a veszély csök­kenthető, a szív-és érrendszeri betegsé­gek kialakulása elkerülhető vagy legalább késleltethető.

Mi okozza a hiperlipidémiát?

A vérzsírszintek kóros megemelkedéséhez számos tényező hozzájárulhat, ezek né­melyike ellen nemigen van mit tennünk, míg mások jó irányban befolyásolhatók. A legfontosabb okok a teljesség igénye nélkül:

Genetikai tényezők. Vannak csalá­dok, melyekben nagyobb számban élnek hiperlipidémiás személyek. Ilyen esetek­ben joggal feltételezhető, hogy a magas vérzsírszintek kialakulásában örökletes té­nyezők is közrehatnak. Ezeket a formákat familiáris hiperlipidémiáknak nevezzük.

Egyes betegségek. Bizonyos kór­képek fennállása fokozza annak esélyét, hogy a vérzsírszintek kóros tartományba emelkedjenek. Ilyenek például: pajzsmi­rigy-alulműködés, az epeutak elzáródása okozta sárgaság, Cushing-kór, cukorbeteg­ség, májbetegség, idült vesebetegség stb.

Bizonyos gyógyszerek. Egyes gyógy­szerek nem kívánt hatása a vérzsírszintek megemelkedése. A hiperlipidémiát okozó szereket hosszan lehetne sorolni, azonban a kockázat minden gyógyszer esetében más és más, egyesek szedését jó eséllyel a vérzsírszintek megemelkedése kíséri, míg mások használata nagyon ritkán jár hason­ló következménnyel. Ilyen gyógyszerek többek között bizonyos vízhajók (pl. az ún. tiazid diuretikumok), a glükokortikoidok, a ciklosporin, egyes fogamzásgátló tab­letták, antipszichotikumok, a szívgyógy­ászatban használt béta-blokkolók, egyes vírusellenes szerek.

Terhesség. A várandósság alatt is kialakulhat hiperlipidémia, különösen terhességi magas vérnyomáshoz vagy terhességi cukorbetegséghez társulva. A vérzsírszintek kóros megemelkedésé­nek jelentőségét az adja, hogy a terhes­ségi hiperlipidémiát számos terhességi szövődmény, pl. a koraszülés gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe, és némileg fokozhatja a szülés körüli halálozás kockázatát is.

Elhízás. A túlsúlyos/elhízott szemé­lyek trigliceridszintje gyakran kórosan ma­gas, ám nem törvényszerű, hogy az elhízás a vérzsírszintek emelkedésével járjon.

Alkoholfogyasztás. A rendszeres al­koholfogyasztás ugyancsak növeli a vérzsí­rok mennyiségét a vérben.

 A hiperlipidémia kivizsgálása

A hiperlipidémia kórismézésének alapját a la­boratóriumi vizsgálatok képezik, így többek között az összes koleszterin, a „jó” koleszterin és a „rossz” koleszterin, valamint a trigliceri­dek szintjének meghatározása. A laborató­riumi vizsgálatokhoz éhgyomorra kell vért venni. Amennyiben az orvos valamilyen alapbetegségre gyanakszik a hiperlipidémia hátterében, a vérzsírszintekkel együtt e be­tegségek megerősítésére vagy kizárására alkalmas teszteket (pajzsmirigy-, vese-és/ vagy májfunkciós vizsgálatok stb.) is kérhet.

Gyakran előfordul, hogy a beteg nincs is tisztában kóros vérzsírértékeivel, így azokra valamilyen más ok miatt végzett laboratóriumi vizsgálat kapcsán, mintegy véletlenül derül fény.

Annak tisztázására, hogy adott esetben a hiperlipidémia familiáris formája áll-e fenn, az orvos minden esetben rákérdez, hogy fordult-e már elő hasonló probléma a családban másnál is.

Ahogyan már szó esett róla, a vérzsírszintek emelkedése bekövetkezhet valami­lyen más betegség (pl. pajzsmirigy-vagy májbetegség) következtében is (másod­lagos hiperlipidémia), ezért emelkedett vérzsírszintek észlelésekor a háttérben eset­leg meghúzódó betegség igazolása vagy ki­zárása is szükséges, célirányos kivizsgálással.

 Milyen határértékekig normális a vérzsírok szintje?

Trigliceridek. A trigliceridek rendes körül­mények között csak minimális mennyiség­ben vannak jelen a vérben, a normáltarto­mány felső határa 1,7 millimól/liter (mmol/l) – efelett hipertrigliceridémiáról beszélünk.

Koleszterin. A koleszterin esetében különbséget kell tenni „jó” (HDL-) és „rossz” (LDL-) koleszterin között. A „jó” (HDL-) kolesz­terin esetében a magas értékek kívánatosak, az érték csökkenése érelmeszesedésre és egyéb szív-ér rendszeri problémákra hajla­mosíthat. A „rossz” (LDL-) koleszterin és az összes koleszterin esetében éppen fordítva, az értékek normáltartományba való leszorítá­sára kell törekedni. Az összes koleszterin felső határértékét 5,2 mmol/l-nél szokták meghúz­ni, ez alatt a szív-és érrendszeri betegségek kockázata átlagos; 5,2 és 6,4 mmol/l között enyhén emelkedett, 6,4 mmol/l felett kifeje­zetten emelkedett kockázatról beszélhetünk.

Módszerek a hiperlipidémia kezelésére

A hiperlipidémia megszüntetésének leg­fontosabb célja a szív-és érrendszeri beteg­ségek kockázatának mérséklése. A terápia két alappillére az életmód megváltoztatása és a gyógyszeres kezelés.

Az utóbbi céljára számtalan készítmény áll rendelkezésre, melyek közül az orvos egyéni mérlegelés alapján, az adott beteg körülményeinek figyelembevételével vá­lasztja ki a leginkább megfelelőt. A gyógy­szeres terápiáról fontos tudni, hogy ez általá­ban egész életen át tartó gyógyszerszedést jelent. Mint minden hosszú távú terápia esetében, úgy itt is az eredményes kezelés alapfeltétele a beteg megfelelő együttmű­ködése, azaz hogy az orvos utasításai szerint szedje a gyógyszereit. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az orvos által a kóro­san magas vérzsírszint csökkentésére ren­delt gyógyszereket akkor is szedni kell, ha semmilyen panasz vagy tünet nem áll fenn.

 Az életmód megváltoztatása

A hiperlipidémia kezelésében kiemelkedő szerepe van az életmód megváltoztatásá­nak. A legfontosabb teendők a következők:

Ha túlsúlyos vagy elhízott, igyekezzen csökkenteni a testsúlyát. Nem szabad irreális célokat kitűzni, kezdetnek elegendő a test­súly 5–10%-os csökkentése (ez 100 kg-os test­súly esetén 5–10 kg-os, 150 kg-os testsúly ese­tén 7,5–15 kg-os fogyás célul tűzését jelenti). A vizsgálatok azt mutatják, hogy már ilyen mértékű testsúlycsökkentéssel akár 20%-kal is lejjebb szorítható a vérzsírok szintje.

A testsúlycsökkentés szempontjából is nagy jelentősége van a fizikai aktivitás növelésének. Ez legalább heti 150 perces testmozgást jelent, természetesen nem egyszerre, hanem a hét napjaira elosztva. A mozgásformák közül – különösen kez­detben – jó választás lehet a tempós gya­loglás, az úszás, a kerékpározás, később (normálishoz közeli testsúly elérésekor) a futás. De bármilyen sportot választhat, melyet szívesen, élvezettel végez, sőt nem is kell feltétlenül formális sporttevékeny­ségnek lennie, pl. a kertészkedés is meg­teszi. Kezdjen lassan, rövidebb időtartamú edzésekkel, majd fokozatosan növelje az edzés hosszát és intenzitását.

Étkezzen egészségesen. Étrendje le­gyen gazdag gyümölcsökben, zöldségfé­lékben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, és ha fogyaszt tejtermékeket vagy húsokat, akkor azok zsírszegények legyenek. Igye­kezzen elhagyni a hozzáadott cukrot az ételeiből.

Iktassa ki étrendjéből a telített zsí­rokat és a transz zsírokat. Ezek az állati eredetű táplálékokban találhatók meg a legnagyobb mennyiségben, pl. a kövér húsokban, a zsíros sajtokban, a tejszínben, a vajban és a nem fölözött tejből készült tej­termékekben. Helyettük válasszon telítet­len zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, ilyenek például a diófélék, egyéb növényi magvak, hüvelyesek, halak.

Szomját ne cukros vagy édesítősze­res üdítőitalokkal, hanem vízzel oltsa. Jó választás lehet – észszerű mennyiségben – a nem édesített tea is.

Szokjon le a dohányzásról.

Csökkentse alkoholfogyasztását. A szeszes italokban található alkohol önmagában is emelheti a vérzsírszintet, ugyanakkor ren­geteg kalóriát tartalmaz, így fogyasztása megnehezíti a kívánatos testsúlycsökkenés elérését.

 EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[248652] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.