hirdetés

Memóriát és figyelmet javító metilénkék

A metilénkék egy placebo kontrollos vizsgálatban növelte a rövidtávú memóriáért és figyelemért felelős agyi területek aktivitását. 

hirdetés

A június 28-án a Radiology folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók funkcionális MRI (fMRI) alkalmazásával megállapították, hogy a metilénkék egyszeri, szájon át bevett dózisa növeli a rövidtávú memóriáért és figyelemért felelős agyi területek: a bilaterális insularis cortex, a prefrontális cortex, a parietális és occipitális lebenyek aktivitását.

Timothy Q. Dong (University of Texas Health Science Center, San Antonio, USA) rámutatott, hogy a metilénkék legnagyobb előnye, hogy több mint 100 éve ismert, festékként és gyógyszerként alkalmazott és nem bizonyult toxikusnak. A gyógyászatban a methemoglobinémia, valamint a cianid és szén-monoxid mérgezés kezelésére használják. Állítása szerint nincs más klinikailag elfogadott gyógyszer a memória javítására, ebben a vonatkozásban teljesen új a metilénkék alkalmazása.

Az 1970-es években rágcsálókon végzett kísérletek a metilénkék memória serkentő hatását bizonyították, de a hatás hátterében húzódó neuronális mechanizmusokat illetve a metilénkék rövidtávú memóriára és figyelemre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

A közölt, randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatba 26 egészséges (22 és 62 év közötti) önkéntest vontak be. Egyszeri dózisban kaptak 280 mg metilénkéket vagy placebóként kék ételfestéket.

A vizsgált alanyokkal a hosszú távon figyelem vizsgálatára pszichomotoros tesztet, a rövidtávú memóriá vizsgálatára pedig egy további feladatot végeztettek. A tesztek és a feladat megoldása alatt  fMRI képalkotó eljárással követték az agyi területek aktivitását. A teszteket és a képalkotó vizsgálatot mind a metilénkék vagy placebo beadása előtt és után 1 órával elvégezték. Az agyi vérkeringést is mérték, a kísérleti szer adagolása előtt és után szén-dioxid terheléses módszerrel.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pszichomotoros figyelem-teszt során a metilénkéket kapó csoportban szignifikánsan magasabb fMRI aktivitás volt megfigyelhető a bilaterális anterior és posterior insularis kérgi területeken a figyelem szakaszában (P= 0,03-0,008).

A rövidtávú memória teszteken pedig a metilénkék csoportban szignifikánsan emelkedett az fMRI aktivitás a bilaterális occipitális lebenyek, a bazális ganglionok, a thalamus, a parietális lebenyek, az anterior gyrus cinguli és a cerebellum területén (P=0,03-0,0003).

A metilénkék adása után hozzávetőleg 7%-kal emelkedett a helyes magatartásbeli válaszok száma (P=0,01). Hasonló változás nem volt megfigyelhető a placebo csoportban.

Az agyi vérkeringés egyik csoportban sem változott.

A kutatók szerint ezek az eredmények alátámasztják a korábbi, a  metilénkék memória javító hatására vonatkozó megfigyelést és az fMRI-vel kimutatott bizonyos agyterületek  aktivitásnövekedései összefüggésben állnak a térlátáson alapuló rövidtávú memória teszt eredményeivel, amelyek párhuzamosan javultak ugyanazon vizsgálatba vont személy  magatartásvizsgálati eredményeivel.

Bár a most bemutatott vizsgálat nem mérte a metilénkék hatását a hosszú távú memóriára; de jelenleg is folyik egy klinikai vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy milyen hatást gyakorol a metilénkék enyhe kognitív zavarral vagy Alzheimer kórral küzdő páciensek állapotára, melynek eredményei jövő év elején várhatók.

 

Forrás:

1. Radiology

2. Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.