hirdetés

Neandervölgyi vírus, sapiens immunitás

Homo sapiens és a neandervölgyi emberek nemcsak géneket, de vírusokat is cseréltek egymással. A másik emberfajta bennünk továbbélő génjei révén feltárhatók az ősi járványok.

hirdetés

A Homo sapiens és a neandervölgyiek ősei 430.000 éve váltak el egymástól, majd kb. 50.000 évvel ezelőtt a modern emberek és a neandervölgyiek ismét találkoztak, és Eurázsia nyugati és keleti részén is szaporodtak egymással. Ez utóbbit a ma Afrikán kívül élő emberek DNS-állományát kitevő 2-3%-nyi neandervölgyi örökítőanyag jelenléte bizonyítja. 

Nem teljesen véletlenszerű, hogy a neandervölgyiek DNS-éből milyen részek őrződtek meg a velük párosodó Homo sapiensek utódaiban. A kutatók arra következtetnek, hogy a bennünk maradt, leginkább a bőr, haj és immunrendszer működésével kapcsolatos neandervölgyi gének minden bizonnyal előnyösek voltak a korabeli Homo sapiensek számára. Egy, a Cell című szaklapban megjelent kutatás következtetései részleges magyarázattal is szolgálnak: David Enard és Dimitri Petrov evolúcióbiológusok (Universitiy of Arisona és Stranford University) megállapítása szerint a két emberfajta képviselői 50 ezer évvel ezelőtti találkozásuk során átadták egymásnak azokat a vírusaikat is, amelyek ellen a másik emberfajta képviselői nem rendelkeztek védettséggel. Az egymással való szaporodás során aztán átkerültek az idegen vírusok elleni immunvédekezés génjei is, és ezek azok a neandervölgyi gének, amelyek megőrződtek a Homo sapiensekben (Evidence that RNA Viruses Drove Adaptive Introgression between Neanderthals and Modern Humans).

A kutatásról beszámoló írásában (The Viruses That Neanderthals Spread to Humans, The Atlantic) Sarah Zhang kifejti: erre az úgynevezett „méreg-antianyag modell”-re csak közvetett bizonyítékaink vannak, mivel maguk a gyorsan változó vírusok már rég eltűntek a Föld színéről, és a kutatók következtetéseiket a mai modern emberekben megtalálható neandervölgyi-DNS elemzésével nyerték. Munkájuk során Enard és Petrov először a szakirodalmat vizsgálták át olyan humán fehérjéket keresve, amelyek a modern vírusokkal (pl. influenza, HIV, hepatitis) lépnek kapcsolatba. Eddig 4.534 ilyen proteint találtak, és ezeket összehasonlították a mai nem-afrikai Homo sapiensekben található neandervölgyi-DNS-sel. Mint kiderült, bennünk, mai emberekben a neandervölgyi-DNS-ből zömmel a mai vírusokkal kölcsönhatásba lépő fehérjék génjeihez hasonló genetikai anyag őrződött meg. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy ezek speciális vírusok elleni védekezésül szolgáltak: DNS-vírusok ellen nem, csak RNS-vírusokkal szemben védtek. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a neandervölgyiek és a Homo sapiens találkozásakor a mai HIV-re vagy influenzára hasonlító, RNS-vírusok által kiváltott járvány söpörhetett végig Európán.

Az ősi vírusok kutatását megnehezíti az a tény, hogy a vírus-RNS nem marad fenn sokáig. Ez év elején más kutatóknak sikerült egy ősi DNS-vírus nyomaira bukkanni egy 7.000 éves németországi Homo sapiens-csontváz genetikai anyagának szekvenálása során (Krause-Kyora és munkatársai: Neolithic and Medieval virus genomes reveal complex evolution of Hepatitis B). A kutatók szekvenálták is a vírust, és az hepatitis B vírusnak bizonyult. Eddig csak pár száz éves vírusokat sikerült szekvenálni, így ez a 7.000 éves vírus a valaha talált legöregebb vírus, azonban a DNS-vírusok kettős spirálba rendezett örökítő anyaguk miatt sokkal stabilabbak, így az ősi RNS-vírusok által kiváltott fertőzések tanulmányozására a jövőben is leginkább az ellenük képzett immunfehérjék génjeinek vizsgálata fog lehetőséget adni.

Enard és Petrov hozzáteszik: az immunfehérjék génjei minden bizonnyal a másik irányba is mozoghattak, azaz a modern emberek is átadták vírusaikat, illetve az ellenük védő fehérjék génjeit a neandervölgyieknek, akik számára ezek a gének szelekciós előnyt jelenthettek. Bár a neandervölgyiek 40.000 éve kihaltak, egy 50.000 éve Szibériában élt neandervölgyi férfi genomjának elemzése kimutatta a benne lévő Homo sapiens DNS-t, így ezzel kapcsolatban is van bizonyítékunk: Enard és Petrov összehasonlítása szerint a neandervölgyiben talált Homo sapiens-gének is vírusokkal kölcsönhatásba lépő fehérjéket kódolnak.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.