hirdetés

Nem gyakoribb a HIV a biszexuális férfiaknál

A University of Pittsburgh kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államokban a biszexuális HIV-pozitív férfiak aránya nagy valószínűséggel megegyezik a heteroszexuális HIV-fertőzött férfiak arányával.

hirdetés

A kutatók − akik adataikat az American Public Health Association Bostonban megtartott éves kongresszusán hozták nyilvánosságra − hangsúlyozzák, hogy mostani megfigyeléseik cáfolják azt a közkeletű vélekedést, miszerint elsősorban a biszexuális férfiak tehetők felelőssé a humán immundeficiencia vírus (HIV) női partnereknek történő továbbadásáért.

Az Egyesült Államok prevenciós szolgálata (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) jelenleg nem rendelkezik részletes adatokkal a HIV prevalenciájáról az Egyesült Államok biszexuális populációján belül, ám a kutatók megjegyzik, hogy a homoszexuális és heteroszexuális népességre vonatkozóan a CDC nyilvántartja a HIV-prevalenciára vonatkozó adatokat.

„Egyesek a vírusfertőzéses „híd”-elméletét támogatják, ami azt jelenti, hogy a biszexuális férfi egy másik férfival történt érintkezést követően egy nővel létesít szexuális kapcsolatot. Azonban az ezt megerősítő adatok – legalábbis az Egyesült Államokban – igencsak szegényesek” – mondja a vizsgálat vezetője, dr. Mackey R. Friedman.

A most közzétett megállapítások alapját több mint 3000 vizsgálat adatainak összegzése képezte. Olyan tanulmányokat dolgoztak fel, melyek a HIV-prevalenciára és a HIV-átvitel kockázatára vonatkozó adatokat adtak közre heteroszexuális, illetve biszexuális férfiak körében. Az elemzés alapján a szerzők úgy becsülik, hogy az Egyesült Államokban körülbelül 1,2 millió biszexuális férfi él, aki közül 121800-an lehetnek HIV-pozitívak. Az elemzés arra is fényt derített, hogy a biszexuális férfiak mindössze 40 százalékos eséllyel lesznek HIV-fertőzöttek a homoszexuális férfiakhoz képest.

A kutatók abból a hipotézisből indultak ki, hogy ez arra vezethető vissza, hogy a biszexuális férfiak kisebb arányban számolnak be védekezés nélküli, ismételt anális közösülésről, mint a homoszexuális férfiak. A szakemberek szerint ugyanis ez tekinthető a HIV-transzmisszió legjelentősebb kockázati tényezőjének.

Dr. Friedman ugyanakkor hangsúlyozza, hogy bár a biszexuális férfiaknál kisebb a HIV-fertőzés esélye, mint a homoszexuálisoknál, esetükben is meg kell tenni a megfelelő beavatkozásokat az infekciós kockázat csökkentésére. „Valószínűleg eltúlzott az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a biszexuális férfiak mekkora veszélyt jelentenek a HIV továbbadása szempontjából nőpartnereikre nézve. Ez azonban nem azt jelenti, hogy feleslegesek azok a HIV-prevenciós kampányok, melyek a biszexuális férfiakat, illetve azok férfi és női partnereit célozzák. A HIV jelen van a biszexuális közösségekben, és mindent meg kell tenni a fertőzés továbbadásában kiküszöbölésére ebben a körben is” – mondja a vizsgálat vezetője.

A kutatók azt remélik, hogy most nyilvánosságra hozott adataik arra ösztönzik a szövetségi hatóságokat, hogy megfelelő forrásokat biztosítsanak majd a HIV-prevalencia felmérésére a biszexuális férfiak körében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.