hirdetés
hirdetés

Neurofilament könnyű lánc a likvorban és a betegségaktivitás előrejelzése klinikailag izolált szindrómában és relapszáló-remittáló sclerosis multiplexben

Az idegi gyulladás és neurodegeneráció biomarkerei közül melyik válhat alkalmazhatóvá prognosztikai markerként?

A szerzők a neurodegeneratív és gyulladásos folyamatok markereinek széles skáláját értékelték. A neurofilament könnyű lánc (NFK) és a neurofilament nehéz lánc (NFN) az axondegeneráció, a gliális fibrilláris savas protein (GFAP) az asztrogliózis markereként ismertek. A chitinase-3-like-1 fehérje (CHI3L1) az aktivált asztrociták és mikrogliák markere, a mátrix metallopeptidáz-9 (MMP-9) mátrix degradáló enzim. Az osteopontin (OPN) egy multipotens molekula, mely a T-sejtek aktivizálásában és polarizálásában vesz részt. A kemokinek a gyulladás zajló típusát tükröző specifikus gyulladásos sejteket toboroznak, ezért a Th 1 (CXCL1, CXCL10), Th 2 (CCL22) és Th 17 (CXCL8, CCL20) immunitás markereiként használhatók.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.