hirdetés

Növényi eredetű zsírsavak és halálozási kockázat

Egy nemrégiben publikált közlemény szerzői hangsúlyozzák, hogy nagy mennyiségű növényi eredetű alfa-linolénsav bevitelével jelentősen csökkenthetők az általános halálozási arányok.

hirdetés

A makrotápanyagok körébe tartozó esszenciális zsírsavakból megfelelő mennyiség bevitele szükséges a szervezet normális működéséhez. Az étkezéssel a szervezetbe jutó ómega-3-zsírsavak, köztük elsődlegesen az alfa-linolénsav (ALA, alpha-linolenic acid) növényi forrásokból vesszük fel. A BMJ című lapban a közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálatban azt találták, hogy hogy ALA-t nagy mennyiségben tartalmazó étrend mellett alacsonyabb az összegzett mortalitás. Az ALA-t az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért abból külső bevitelre szorul.

Az amerikai National Institute of Health Office of Dietary Supplements (Étrendkiegészítők Egészségügyi Hivatalának Nemzeti Intézete) dokumentumának megfogalmazása szerint az ómega-3-zsírsavak olyan esszenciális makrotápanyagok, melyek főként növényi eredetű táplálékokban találhatók meg, és elsősorban energiaforrásként szlgálnak, illetve a sejtek normális szerkezetének fenntartásában játszanak szerepet. Nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat többek között a szója, a diófélék és a lenmag. Az ALA a felsorolt élelmiszerek mindegyikében megtalálható.

„Az alfa-linolénsav az emberi szervezet számára alapvetően szükséges növényi eredetű, többszörösen telítetlen esszenciális ómega-3-zsírsav, melyhez csak táplálék útján tud jutni a szervezet, mivel azt nem képes önmaga szintetizálni. Az ALA-t nagy mennyiségben tartalmazó növényi táplálékok közül is ki kell emelni a lenmagot és annak olaját, mely 45–55%-nyi zsírsavat tartalmaz, míg a szója, a repceolaj vagy a diófélék mindössze 5–10%-nyit. A kukoricaolaj vagy a napraforgóolaj ALA-forrásként viszonylag értéktelen” – foglalja össze a legfontosabb ismereteket a témában dr. Anastasia Kalea táplálkozási szakértő, dietetikus.

A BMJ cikk szerzői a témába vágó szakirodalmi adatok szisztematikus áttekintése és meta-analízise során 41 különböző vizsgálat adatai alapján az összegzett mortalitás, illetve a kardiovaszkuláris-, koronária- és rákbetegségekből eredő halálozás összefüggését vizsgálták a a táplálék ALA-tartalmával illetve a vér ALA-szintjével. Tanulmányuk erősségeként említik, hogy az elemzéseik során nemcsak az ALA étrendi bevitelének mértékére hagyatkoztak (ami jelentősebb torzítás lehetőségét rejtette volna magában), hanem mérték a vér-, szérum- és zsírszövet ALA-szintjeit is, ami az ALA-ellátottságot illetően objektívebb értékelésre nyújtott módot.

Az eredmények összességében azt mutatták, hogy a magasabb ALA-bevitel a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatának csökkenésével társult, és ugyancsak csökkent rizikót találtak a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül a koszorúér-betegség terén is. A szerzők külön kiemelik, hogy a napi bevitel minden 1 grammnyi emelkedése a kardiovaszkuláris halálozás rizikójának 5%-os csökkenését vonta maga után. Megjegyzik azonban azt is, hogy a rákhalálozás kismértékű emelkedését észlelték magasabb ALA-bevitel mellett, melynek hátterét egyelőre nem sikerült feltárni. Feltételezik, hogy némi torzítás még így is fennállhatott, melyeket a befolyásoló tényezők lehetőség szerint korrekciójával igyekeznek majd kiküszöbölni. A magasabb ALA-vérszintek esetében csak az összegzett mortalitással és a koronária-betegségek okozta halálozással találtak szignifikáns korrelációt, a rosszindulatú betegségekből adódó mortalitással nem.

Bár a kutatás nem mentes a gyengéktől, annyi bizonyosnak látszik, hogy az ALA-bevitel növelése potenciálisan előnyös lehet a halálozás csökkentésében, ennek tisztázására azonban további vizsgálatok szükségesek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.