hirdetés

Enyhíthetőek-e étrendi módosítással a bipoláris betegség tünetei?

Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálatban 12 hetes - kevés ómega-6-zsírsavat és sok ómega-3-zsírsavat tartalmazó- speciális diétával sikerült enyhíteni a bipoláris betegség tüneteit.

hirdetés

A Bipolar Disorders Trusted Source című lapban publikált tanulmány szerzői abból a hipotézisből indultak ki, hogy a bipoláris betegségben szenvedők étrendjében a különböző zsírsavak mennyiségének kiegyensúlyozásával csökkenthető a hangulati hullámzások amplitúdója. A drámai hangulatváltozásokkal, az energiaszint ingadozásával és az alvási mintázat megváltozásával járó betegséggel kapcsolatban már korábban megfigyelték, hogy összefüggés lehet az ómega-3-zsírsavakban gazdag tengeri élelmiszerek fogyasztása és a bipoláris betegség csökkent prevalenciája között. A tanulmány szerzői mostani vizsgálatukkal arra keresték a választ, hogy egy nagyon specifikus biológiai indokkal módosított étrenddel befolyásolható-e a hangulati stabilitás, illetve a tünetek súlyossága. A kérdés megválaszolását az is sürgeti, hogy a bipoláris betegség kezelésében gyakran alkalmaznak olyan gyógyszereket, melyek megváltoztatják a szervezetben a zsírsavak lebontásának folyamatát.

A Penn State College of Medicine kutatói abból a feltételezésből indultak ki, hogy az étkezéssel bevitt zsírsavak típusának, számának és mennyiségének módosításával olyan metabolitok termelésére késztethető a szervezet, melyek enyhítik a fájdalmat és a gyulladást. Egészen pontosan azt vizsgálták, hogy az ómega-6-zsírsavak közé tartozó linolénsav bevitelének csökkentésével, illetve két ómega-3-zsírsav, az eikozapentaénsav (EPA) és dokozapentaénsav (DHA) bevitelének növelésével hatásosan enyhíthetők-e a bipoláris betegség tünetei.

A vizsgálatban összesen 82 személy vett részt, akiket a kutatók kontroll- és kísérleti csoportba randomizáltak. A kísérleti csoportban csökkentették a linolénsav bevitelét azzal, hogy az étrendben korlátozták a vörös húsok, tojás és bizonyos olajfélék mennyiségét. Ugyanakkor az étrend nagy mennyiségben tartalmazott lenmagot és zsíros halakat (pl. tonhal, lazac), ezzel növelve a szervezet ómega-3-zsírsav * ellátottságát. A vizsgálók a kontrollcsoport tagjai számára is speciális utasításokat adtak az étrendre vonatkozóan, így a résztvevők nem tudhatták, hogy a kontrollcsoportba vagy a kísérleti csoportba tartoznak-e. A résztvevők okostelefon segítségével kellett naponta kétszer rögzítették a hangulatukra, a fájdalomra és más tünetekre vonatkozó információkat. Ezen túlmenően rendszeres vérvételekkel ellenőrizték a zsírsavak szintjét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a résztvevők kellő mértékben tartják magukat a diétának ahhoz, hogy ez változásokat eredményezzen a biokémiai paramétereikben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kísérleti étrenden lévők körében csökkent a hangulati variabilitás. A szerzők kiemelik, hogy a résztvevőket nagyobb részt nőbetegek alkották, melyet ők azzal magyaráznak, hogy a nők hajlandóbbnak mutatkoznak klinikai vizsgálatokban részt venni, mint a férfiak. Ezért arra figyelmeztetnek, hogy mivel vizsgálati csoportjuk ily módon meglehetősen homogén volt a nemi megoszlás szempontjából, eredményeik nem feltétlenül tükrözik a bipoláris betegségben szenvedők demográfiai sokszínűségét. Ráadásul az intervenciós csoportban az élettartamra számított depressziós epizódok száma mediánértékben 30 volt, míg a kontrollcsoportban mindössze 11, és a kísérleti csoport tagjai mániás epizódokból is csaknem kétszer annyit éltek át, mint a kontrollszemélyek, ezért súlyosság szempontjából sem vethető össze pontosan a két csoport.

Mindazonáltal a szerzők figyelemreméltónak tartják első eredményeiket és több beteg bevonásával további vizsgálatokat terveznek a jövőben.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.