hirdetés

NSAID-ok és az idős diabetesesek szívelégtelensége

A nem szteroid gyulladásgátlók szedése idős, 2-es típusú diabetesben szenvedőkben a szívelégtelenség kockázatával jár.

hirdetés

A(z) European Society of Cardiology évenkénti kongresszusán Barcelonában elhangzottak szerint a dán nemzeti betegnyilvántartás több mint 33.000 betegének adatai szerint a diabeteses betegeknél a nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szerek akár rövid ideig tartó szedése is kb. 50%-kal növeli a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

Az eredmények arra utalnak, hogy 2-es típusú diabetesben szenvedőknél az NSAID-k (akár még 28 napnál rövidebb) használata emeli az szívelégtelenség miatti első kórházi felvételek kockázatát – mondta el dr. Anders Holt (Copenhagen University and Herlev-Gentofte Hospital in Hellerup (Dánia) kardiológusa, másrészt a University of Auckland (Új-Zéland) epidemiológusa és biostatisztikusa) a tanulmány első szerzője. Különösen a 79 év fölöttiek, az emelkedett hemoglobin A1c értékkel rendelkezők és az NSAID-ket először használók bizonyultak ebben a tekintetben sérülékenyeknek. A 65 évesnél fiatalabbakban normál hemoglobin A1c mellett nem volt látható ez az összefüggés.

Dr. Rodica Busui (University of Michigan, Ann Arbor igazgatója és az American Diabetes Association megválasztott orvosi és kutatási elnöke) kifejtette, hogy a vizsgálat nagyon fontos megfigyelése az, hogy az NSAID-ket továbbra is könnyen, szinte megfontolás nélkül felírják a cukorbetegeknek, pedig ezek a szerek kockázatot képviselnek.

A vizsgálat hipotézise szerint az NSAID-k ismert, de alábecsült mellékhatása a vízretenció, így még a rövid idejű NSAID adagolás is szívelégtelenséghez vezethet 2-es diabetesben szenvedőkön – akiknél szubklinikus szívizom-károsodás és vesefunkciós zavarok állnak fenn. A vizsgálat – és különösen az alcsoport analízisek alapján – a rövid NSAID használat mellé társuló szívelégtelenség nem csupán egy egyszerű „folyadék túltöltés”, az összefüggés specifikus mechanizmusát tovább kell vizsgálni.

A vizsgálatban a dániai betegregiszter 1998 és 2018 közötti időszakában regisztrált 331.189 diabeteses beteg adatait értékelték. A medián életkor 62 év volt, szívelégtelenség miatt 23.308 (7%) beteg kórházi felvételére került sor. A kórházi ellátásra szorulók 16%-ánál az utóbbi 2 évben legalább egy NSAID felírás történt, 3%-uknál legalább három alkalommal. A betegkövetést a 2-es típusú diabetes első diagnózisa után 120 nappal kezdték el, és különösen azokra a betegekre figyeltek, akiknél előzetesen sem szívelégtelenséget, sem reumás betegséget nem diagnosztizáltak. A „crossover” kialakítású vizsgálatban a betegeket az első évben történt NSAID-felírások száma (1-2-3-4) szerint csoportosították.

A rövid NSAID-használat növelte a szívelégtelenség miatti kórházi felvételek kockázatát (OR: 1,43, 95%CI 1,27-1,63). Három alcsoportban még magasabb volt a kockázat: 80 éves kor fölött (OR: 1,78, 95%CI 1,39-2,28), egy, vagy kevesebb antidiabetikummal kezelt, emelkedett hemoglobin A1c-s betegeknél (OR: 1,68, 95%CI 1-2,88) és az előzetesen NSAID kezelésben még nem részesülteknél (OR: 2,71, 95%CI 1,78-4,23).

A betegek 3,3%-a diclofenacot, 12,2%-a ibuprofent szedett, celecoxibot és a naproxent ritkábban (az esetek 0,4% és 0,9%-ában) használtak. A diclogenac és az ibuprofen szedése mellett az új szívelégtelenség miatti kórházba kerülés OR-je sorrendben 1,48 és 1,46 volt. Celecoxib, vagy naproxen mellett nem emelkedett a kockázat.

Az előrehaladott életkor és a hemoglobin A1c szintek és az új NSAID használat jelentették a legmagasabb kockázatot az ismert RASi-k (renin-angiotenzin gátlók) és a diuretikumok mellett. Viszont Dr. Holt és munkatársai adatai szerint a 65 év alattiaknál és a normál A1c szintű betegeknél a rövid NSAID használat biztonságosnak mutatkozott. A történésekben fontos szerepet játszhat a 2-es típusú diabeteses betegek szubklinikus strukturális szívelváltozása is.

Az eredmények figyelemre méltóak, hisz nagyon nagy mintát tudtak értékelni a dán nemzeti regiszterben standard módon nyilvántartott betegekről, de a tanulmány értékét kétségtelenül korlátozza, hogy az adatokat egy nyilvántartásból utólag nyerték. Az adatok alátámasztják a kardiális elégtelenség és a diabetes - az ADA/ACC konszenzus által is megfogalmazott - összefüggéseit.

Forrás:

Kirkner RM. NSAIDs linked to heart failure risk in diabetes. MDedge News > Conference News > ESC 2022. August 25, 2022.

Strange JE. Risk of heart failure following short-term non-steroidal anti-inflammatory drug use in patients with type 2 diabetes mellitus. ESC Congress 2022, August 26, 2022.

Pop-Busui R, Januzzi JL, Bruemmer D, et al. Heart failure: an unappreciated complication of diabetes. A consensus report of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2022;45(7):1670-1690.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.