hirdetés

Szívelégtelenség diabetesben

Diabetesben a szívelégtelenség gyorsabban progrediál, de ez a folyamat a diabetes szigorú ellenőrzésével nagyon hatásosan lassítható.

hirdetés

Diabetesben gyorsabban progrediál a szívelégtelenség a preklinikai fázisból a klinikai fázisba, de a diabetes szigorú ellenőrzése nagyon hatásosan lelassítja a kimutatott szívelégtelenség progresszióját Dr. Justin Echouffo-Tcheugui (Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland) és munkatársai a Journal of the American College of Cardiology-ban 2022. június 6-án online megjelent tanulmányuk szerint a diabetes – különösen nem jól kontrollált esetben – szoros összefüggésben van a szívelégtelenség progressziójával a szívelégtelenség preklinikai tüneteit mutató betegek körében, de a diabetes szigorú ellenőrzése nagyon hatásosan lelassítja a kimutatott szívelégtelenség progresszióját ezeknél a betegeknél.

A szerzők kiemelték, hogy az általánosan elfogadott legújabb beosztás szerint a szívelégtelenségnek két preklinikai fázisa (az A és a B) és két klinikai fázisa (C és D) van, és a figyelem egyre inkább arra irányul, hogy meg kell akadályozni a betegség preklinikai fázisokból a klinikai fázisokba való progresszióját. Az A fázisban (amikor még nincs strukturális szívelváltozás) a következőkből legalább egy kockázati faktor megtalálható: atheroszklerotikus kardiovaszkuláris betegség (koronária betegség, stroke, perifériás artériás betegség), magasvérnyomás, diabetes mellitus, obesitas, metabolikus szindróma, vagy krónikus vesebetegség. A szívelégtelenség folyamatának B-fázisában már az ultrahangon a szív strukturális elváltozásait vagy a kardiális biomarkerek: a pro-B-típusú natriuretikus peptid N-terminálisa (NT-proBNP) és/vagy a magas érzékenységű kardiális troponin T emelkedését észlelhetjük, de még nem jelentek meg a szívelégtelenség tünetei.

A kutatók az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) adatait értékelve arra voltak kíváncsiak, hogy a diabetes mennyire befolyásolja a szívelégtelenség preklinikai fázisaiból a nyilvánvaló klinikai  fázisokba történő progressziót. A szívelégtelenség preklinikai fázisában lévő 4774 felnőtt beteget (átlag életkor 75 év, 58% nőbeteg, 20% afro-amerikai) vettek a vizsgálatba, 1551 az A szakaszban, 3223 beteg a B-szakaszban volt, a betegek 30%-a szenvedett diabetesben.

Figyelték a diabetes, a glikémiás kontrol és a szívelégtelenség progressziójának összefüggéseit. A vizsgálat elsődleges végpontja a valószínűleg, vagy kétségtelenül megjelent akut dekompenzációval járó szívelégtelenség, vagy a krónikus stabil szívelégtelenség kialakulása volt.

A medián 7,5 év követési idő alatt 470 szívelégtelenséget észleltek. A diabeteshez a szívelégtelenség gyorsabb progressziója társult: korábbi életkorban jelent meg, rövidebb idő telt el az események megjelenéséig, gyorsabban ment át az A fázisból a B fázisba. A B fázisban lévők diabetessel függő abszolút és relatív kockázata is szignifikánsan nőtt az A fázisban lévő diabetesekéhez képest. A B-fázisban lévő diabeteses egyéneknél legkevesebb négyszeres volt a nyilvánvaló szívelégtelenség megjelenésének kockázata az A-fázisban lévő, NEM diabetesekhez képest.

Az A és a B fázisban lévő, nem kontrollált diabeteses betegeknél (A1c 7% fölött) egyaránt magasabb volt a váratlan („incident”) szívelégtelenség kockázata. Az A fázisban lévő, de nem diabeteses személyeknél és a B fázisban lévő, nem kontrollált diabeteses személyeknél a váratlan szívelégtelenség kockázata 7,6-szoros volt. A B fázisban lévő, de kontrollált diabeteses személyeknél 4,6-szoros, az A fázisban lévő, nem kontrollált diabetes esetén 1,5-szeresen kockázat növekedést mértek.

A diabetes és a diabetes kontrolláltsági foka és a szívelégtelenség progressziójának összefüggése független volt az egyéb kardiovaszkuláris faktoroktól és a koronária-megbetegedések ellátásától. A kutatók véleménye szerint ezért a diabetes korai agresszív kezelése rendkívüli előnyökkel a szívelégtelenség folyamatának lassításában.

Tudjuk, hogy az SGLT2 gátlók és a GLP-1 agonisták csökkentik a szívelégtelenségben szenvedők kórházi ellátásának szükségességét, de nem tudjuk, hogy megváltoztatják-e a szívelégtelenség lefolyását. Korai használatuk valószínűleg csökkentheti a szívelégtelenség kialakulását, írják a szerzők.

Szerkesztőségi közleményükben Dr. Subodh Verma (University of Toronto, Ontario), Dr. Ambarish Pandley (University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas) és Dr. Deepak Bhatt (Bringham and Women’s Hospital, Boston) kifejtették, hogy a vizsgálat ismételten alátámasztja azt a megfigyelést, hogy a diabetes (különösen a hosszú ideje fennálló, és a nem megfelelően kezelt diabetes) kulcsszerepet játszik a szívelégtelenségnek a preklinikai fázisból a klinikai fázisba történő átmenetében.

Nagyon kell figyelni a szívelégtelenség preklinikai B-fázisában lévő, vagy bármilyen kardiális strukturális elváltozással rendelkező, vagy emelkedő biomarkerekkel rendelkező betegekre. Azonosítani kell azokat a betegeket, akiknél az SGLT2 gátlók használatával leginkább csökkenthető az abszolút kockázat – mint azt számos tanulmányban láttuk.

Forrás:

Echouffo-Tcheugui Hughes S. Diabetes tied to faster progression to overt heart failure. Medscape Medical News. June 06, 2022.

Echouffo-Tcheugui JB, Ndumele CE, Zhang S, et al. Diabetes and progression of heart failure: the atherosclerosis risk in communities (ARIC) study. J Am Coll Cardiol 2022 Jun, 79(23) 22825-2293.

Verma S, Pandley A, Bhatt DL. Forecasting heart failure risk in diabetes. J Am Coll Cardiol. 2022 Jun, 79 (23) 2294–2297

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.