hirdetés

Ocrelizumabot szedő SM betegek immunválasza a SARS-CoV-2-re

A  sclerosis multiplexben szenvedő ocrelizumabot szedő betegek a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződéskor csökkent antitest választ mutatnak, a T-sejtes válaszuk azonban nem csökken.

hirdetés

Egy folyamatban lévő prospektív vizsgálat szerint azok a sclerosis multiplexes betegek, akik SARS-CoV-2-vel történő megfertőződésükkor az ocrelizumab (Ocrevus, Genentech) nevű betegség módosító terápián (disease-modifying therapy, DMT) voltak, kisebb tüskefehérje elleni antitest választ mutattak, mint az ocrelizumabot nem szedő betegek, viszont a két betegcsoport T-sejtes válasza nem különbözött szignifikánsan.

"Az előzetes eredmények szerint az SM betegek SARS-CoV-2-re adott antitestes és T-sejtes válasza 9 hónap múltán is kimutatható", mondta  dr. Ilya Kister (NYU Langone Health, New York City) az amerikai neurológus társaság 2021-es virtuális éves kongresszusán.

2020 márciusa óta a NYU MS Care Center SM betegeinek mintegy 15%-a betegedett meg  COVID-19-ben. A kutatók az ocrelizumabot szedők és nem szedők antitest és T-sejtes válaszát vizsgálták annak érdekében, hogy megtudják, a DMT-k befolyásolják-e az immunválasz ezen komponenseit.

A konferencián a folyamatban lévő vizsgálatba vont első 212 beteg eredményeit ismertették. Ezen SM  betegek nem voltak koronavírus ellen beoltva (átlagéletkoruk 41 év; 70%-uk volt a nő, Sm betegségük átlagosan11,5 éve állt fenn) 36%-uk kapott ocrelizumabot, legtöbbjük 2020 tavaszán, a pandémia első hullámában fertőződött meg. Az eredményeket átlagosan 260 nappal a fertőzés után gyűjtötték.

A COVID nukleokapszidra és tüskefehérjékre adott antitest válasz szerológiai Elecsys anti-SARS-CoV-2 S és N teszttel, NYU multiplex bead-based assay-vel és élő vírus immunofluoreszcencia-alapú mikroneutralizaciós assay-vel vizsgálták. A T-sejt választ enzim-kötött immun abszorbens spot (ELISpot) cytokin assay-vel és SARS-CoV-2 TruCulture assay-vel mérték.

A NYU multiplex bead-based assay alapján majdnem minden laboratóriumilag igazolt COVID-19 betegben kialakult antitest válasz a vírussal szemben: az ocrelizumabot szedők 89%, a nem szedők 97%-ában, míg az Elecsys teszt szerint az SARS-CoV-2 elleni pozitív antitest válasz az ocrelizumabot szedőkben jóval alacsonyabb volt (58% vs 97%; P =0,0004), és alacsonyabb volt az IgG antispike antitest (P=0,02 a "median IC50 of neutralizáló antitest" (P =0,02) is. A két csoport T-sejtes válasza azonban hasonló volt nem különbözött szignifikánsan: a medián válaszarány az ocrelizumabot szedők esetén 80%, a nem szedőknél 92% volt az ELISpot IFN-y tesztben, 86% illetve 67% on the ELISpot IL-2; és 39%-39% a TruCulture assay szerint.

A szerzők - akiket nem lepett meg az eredmény, hisz korábbi vakcina vizsgálataikban már tapasztalták, hogy a B-sejt deplécióban szenvedő betegek gyengébb antitestválaszt adnak, de T-sejtes válaszuk nem érintett -további vizsgálataikban azt szeretnék megtudni, hogy az ocrelizumabbal kezelt betegeik hogyan reagálnak a vakcinákra.

 

Dr Barry A. Singer

Barry A. Singer (Missouri Baptist Medical Center, St Louis) igen jelentősnek tartja, hogy a B-sejt depléciót okozó gyógyszert szedő betegek jó T-sejt választ adtak a vírusra, de kérdés, hogy hasonlóképp reagálnak-e a vakcinákra, aminek vizsgálatát a cikk szerzői örvendetes módon meg is kezdték.

Forrás:

American Academy of Neurology (AAN) 2021 Annual Meeting. Emerging Science session, P15.014. Presented April 18, 2021.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.