Orális antivirális kezelés COVID-19 fertőzésben

A molnupiravirral végzett legújabb kutatási eredmények szerint ezzel az új antivirális szerrel a betegek képesek a COVID-19 fertőzést néhány napon belül legyőzni.

A molnupiravir 5 napon keresztüli, naponta kétszeri alkalmazása sikeresen eliminálta a vizsgálatban résztvevő betegek orrgaratából a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírust.

A szájon át szedhető antivirális gyógyszert, a molnupiravirt - az influenza elleni Tamiflu-hoz hasonlóan- már a tünetek megjelenésének első napjaiban adni kellene a betegeknek, ezzel megelőzhető lenne egy esetleges súlyos lefolyású fertőzés, így megelőzhető lenne, hogy a betegek intenzív osztályra kerüljenek.

Jelenleg a készítmény 2. és 3. fázisú hatékonysági és biztonságossági vizsgálatai folynak kórházban ápolt és kórházi ellátásban nem részesülő betegeken.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a molnupiravir számos vírus, köztük a koronavírusok és különösen a SARS-CoV-2 ellen hatékony, a vírusreplikációt és mutációt olyan mértékben felgyorsítja, hogy a vírus egyszerűen kiég, és nem képes tovább replikálódni.

A kutatók 202 olyan felnőttet vontak be a 2.a fázisú, randomizált, kettős vak, kontrollált vizsgálatba, akiket lázzal vagy egyéb, légúti vírus okozta tünetekkel kezeltek, és a COVID-19 betegségük a tünetek megjelenését követő 4. napig beigazolódott. A résztvevőket  három csoportra randomizálták: a résztvevők eszerint 200 mg, 400 mg vagy 800 mg molnupiravirt kaptak. A 200 mg-ot kapó kart azonos számú placebo kontrollos résztvevő csoporttal vetették össze, míg a másik két kezelt csoport 3 betegére jutott 1 kontroll személy.

A kezelés 5 napon át  naponta kétszeri gyógyszerszedésből állt, a vizsgálatba vontakat 28 napig követték a szövődményeket és a nemkívánatos eseményeket megfigyelése érdekében. A 3., 5., 7., 14. és 28. napon orrgarati kenetet is vettek PCR-tesztekhez, vírusszekvenáláshoz és a SARS-CoV-2 tenyésztéséhez, hogy megtudják,, a kitenyésztett vírus fertőzőképes-e.

A 3. napra a placebót kapó betegek 28%-ánál azonosítottak SARS-CoV-2-t az orrgaratban, szemben a molnupiravir bármely dózisát kapó betegek 20,4%-ával. Az 5. napra az aktív hatóanyagot kapók egyikénél sem volt kimutatható SARS-CoV-2 az orrgaratban, míg a placebo csoport 24%-ánál továbbra is kimutatható volt a vírus.

A kezelés félidejében már nyilvánvaló különbségek mutatkoztak a fertőző vírus jelenlétében. Az 5 napos kezelés 3. napjára a 200 mg-os csoportban a betegek 36,4%-ánál, a 400 mg-os csoport 21%‑ánál, a 800 mg-os csoport betegeinek csak 12,5%-nál volt kimutatható vírus az orrgaratban. A placebóhoz viszonyított különbség csak a 800 mg-os csoportnál volt szignifikáns.

Hét résztvevő abbahagyta a kezelést, bár csak négyüknél fordult elő mellékhatás,közülük hárman nemkívánatos események miatt hagyták abba a vizsgálatot, de valószínűsíthető, hogy ezek nem a vizsgált készítménnyel voltak kapcsolatosak.

Átlagosan 10 nappal a tünetek megjelenése után a placebóval kezelt páciensek 24%-a továbbra is SARS-CoV-2 pozitív maradt — ami azt jelenti, hogy a vírus nem csak jelen volt az orrgaratban, de képes volt replikálódni is. Ezzel szemben egyetlen molnupiravirral kezelt betegnél sem volt kimutatható fertőzőképes vírus az 5. vizsgálati napon.

Az ígéretes eredményeket a virtuálisan megrendezett Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections elnevezésű konferencián is bemutatták, felhívva a figyelmet arra, hogy a gyógyszer valódi klinikai értékét és szerepét még vizsgálni kell.

 

Forrás:

Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections 2021: Abstract SS777. Presented March 6, 2021.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.