hirdetés

Orvosi kannabisz migrénben

A kutatók szerint az orvosi kannabisz segíthet a migrénes fejfájásban szenvedők fájdalmainak és rohamainak csökkentésében.

hirdetés

Világszerte évente több mint 1 milliárd embernek van migrénes - a súlyos, visszatérő, gyakran egyéb tünetekkel kísért - fejfájása. A migrénes fejfájás globálisan a fogyatékosság második vezető oka

A migrént különböző típusú fájdalomcsillapítókkal kezeljük, amelyek mindegyike potenciális mellékhatásokkal jár. A súlyos fejfájással és migrénnel küzdők kétharmada mellékhatások miatt néha későn vagy egyáltalán nem is veszi be a felírt gyógyszereket. Az Arizonai Egyetem kutatói egy új közleményükben azt állítják: bizonyítékok támasztják alá az orvosi kannabisz hasznosságát a migrén kezelésére, az ugyanis csökkenti a migrén gyakoriságát, és csökkenti a migrénes rohamokhoz kapcsolódó hányingert és hányást. A szakértők egyetértenek abban, hogy az orvosi kannabisz használatának előnyei és hátrányai egyaránt vannak, és betekintést nyújtanak abba, hogy mit szeretnének látni a további kutatások során.

Hogyan segít az orvosi kannabisz?

A többségükben a központi idegrendszerben található kannabinoid fájdalomreceptorok az endokannabinoid rendszer elemei. A kannabisz, más néven marihuána kannabinoidokat tartalmaz. A kannabisz használatakor a szervezetbe jutó kannabinoidok a kannabinoid receptorokhoz kapcsolódva megváltoztatják azok hatását, s a kutatók szerint a migrénes betegeknél ez segít enyhíteni a migrén okozta fájdalmat.

A korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a kannabinoidok – az endokannabinoid rendszer bizonyos receptorainak befolyásolásával képesek a migrén gyakori másodlagos tüneteként jelentkező hányingert enyhíteni.

Az orvosi kannabisz előnyei

Dr. Cecilia Rosales és munkacsoportja 12 összefoglaló cikk áttekintése során azt szerette volna felmérni, mennyire hatékony és biztonságos az orvosi kannabisz a felnőttek migrénjének kezelésében. A 12 publikáció csaknem 2000, 18 éves vagy annál idősebb beteg adatait tartalmazta Olaszországból és az Egyesült Államokból. A dolgozatok azt mutatták, hogy az orvosi kannabisz körülbelül 50%-kal hatékonyabban csökkenti a migrént, mint a nem kannabiszos kezelések. Arra is rávilágítottak, hogy az orvosi kannabiszt használó résztvevőkben 30 nap után csökkent a migrénes napok száma és a migrén havi gyakorisága is, továbbá hat hónapos használat után jelentősen csökkent a migrénnel összefüggő hányinger és hányás.

Dr. Medhat Mikhael, a kaliforniai Fountain Valley-ben található Memorial Care Orange Coast Medical Center orvosigazgatója az elemzés eredményeit méltatva rámutatott: a migrénes napok csökkenése mellett néhány esetben az akut epizód hevessége is csökkent, ami azt jelzik, hogy az orvosi kannabisz felhasználható a migrén megelőzésére, és az akut migrén megszakítására is.

Dr. Sherry Yafai (Providence Saint John's Health Center, Santa Monica, Kalifornia) saját tapasztalatait látja igazolva: az általuk kannabisszal kezelt betegek migrénes fejfájása rövidebb ideig tart, és rendkívüli mértékben csökken a migrénnel gyakran együtt járó émelygés és hányás. Mindez szerinte az endokannabinoid-hiány elméletet támasztja alá, mely azt mondja, hogy a migrén, a fibromyalgia és az irritábilis bélszindróma összefüggésbe hozható endokannabinoid rendszer hiányosságával. „És ez lehet az oka annak, hogy az eddigi gyógyszerek nagy része nem működött jól, és miért reagál a migrén a kannabisz alapú gyógyszerekre."

Az orvosi kannabisz lehetséges alkalmazásának problémái

Míg a jelen cikk és a korábbi tanulmányok is támogatják az orvosi kannabisz migrén kezelésében történő alkalmazását, a lehetséges hátrányok további tanulmányozást igényelnek. A kannabisz lehetséges mellékhatásaként a szívfrekvencia növekedése, a koncentráció- és memóriazavar, a szédülés és a lassú reakcióidő is előfordulhat, és a szer kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, fokozhatja az étvágyat és függőséget alakíthat ki.

Az áttekintett cikkekben a nemkívánatos események többnyire enyhék voltak, és az orális kannabinoid készítményeket használó résztvevők körülbelül 44%-ánál fordultak elő. Egyetlen esetben fordult elő a szer túlzott használata miatti fejfájás.

Az orvosi kannabisz használata jelenleg sok helyen nem engedélyezik a szabályok. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (Food and Drug Administration) egyelőre nem hagyott jóvá egyetlen kannabisz-gyógyászati ​​terméket sem klinikai használatra (csak néhány, a kannabiszból származó, illetve azzal rokon termék alkalmazása legális), bár sok állam törvényileg engedélyezte a kannabisz gyógyászati ​​célú felhasználását.

Természetesen szükség lenne hosszabb, az orvosi kannabisz lehetséges mellékhatásait követő vizsgálatra, hisz számos megfigyelés jelzi, hogy a hosszú távú használat káros lehet az agyra, a többi között károsíthatja a kogníciót és a memóriát. A randomizált kettős vak, placebo-kontrollos prospektív vizsgálatoknak is egyelőre törvényi korlátai vannak.

Forrás: Medical cannabis shows promise as potential migraine treatment, Medical News Today

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.