hirdetés

Őseink, a vírusok

Az újonnan felfedezett Medúzavírus „kővé” változtatja áldozatát, azonban azt is demonstrálja, hogy már az „őslevesben” is jelen lévő rokonainak köszönhető a komplex élet.

hirdetés

Az első óriásvírust – ami a „klasszikus” vírusoktól eltérően hagyományos, fénymikroszkóppal is látható – 1993-ban fedezték fel, majd miután több óriásvírus-fajtát is találtak, külön nevet is kaptak: girus-nak nevezték el őket (óriásvírus azaz girus: giant virus), sőt 2008-ban olyan vírusokat is felfedeztek, amelyek girusokat fertőznek.

A girusok ezernél is több génnel rendelkeznek (összehasonlításképpen: az influenzavírusnak tíz génje van, és egyes baktériumok is elélnek ezernél jóval kevesebb génnel), és nagy meglepetésre az is kiderült, hogy sejtekre jellemző elemeket is tartalmaznak: aminosav-tRNS szintetázok génjeit is felfedezték bennük. Emiatt a kutatók arra gondoltak, hogy a girusok hatalmas genetikai anyagukat nem a megfertőzött szervezetektől vagy más vírusoktól gyűjtögették, hanem inkább valódi sejtek leszármazottai.

A 2000-es évek elején aztán felfedezték az óriásvírusok egy olyan fajtáját, amely transzlációs proteineket kódoló génekkel rendelkezik (mimivírusok), így végképp valószínűvé vált, hogy a vírusok saját maguk is képesek fehérjét szintetizálni, és megszületett az elképzelés, miszerint a vírusok és a modern sejtek ősei együtt élhettek az evolúció korai szakaszában, sőt a mai sejtek egyes génjei akár az ősi vírusokból származhatnak.

Japán kutatók most egy újabb girusfajta felfedezésével bebizonyították, hogy a girusok sejt eredetére vonatkozó elgondolás helytálló, és ezzel radikálisan megváltozott a vírusok eredetéről vallott eddigi elképzelésünk (vagyis az a feltételezés, hogy a vírusok genetikai anyagukat a megfertőzött szervezetektől lopják, illetve sejtek degenerált változatai, amelyek elvesztették a sejtszaporodáshoz szükséges alkotórészeiket). Masaharu Takemura és munkatársai, a Tokiói Tudományegyetem kutatói ugyanis olyan óriásvírust fedeztek fel egy hőforrás iszapjában, ami az eukarióták sejtmagjában lévő DNS struktúrájának biztosítására szolgáló hisztonok génjeit is tartalmazza (Medusavirus, a novel large DNA virus discovered from hot spring water; Journal of Virology). Eddigi ismereteink szerint még a baktériumok sem rendelkeznek hisztonokkal, azonban az újonnan felfedezett –20 oldalú kockára emlékeztető alakú – girus a komplex sejtekben található mind az öt féle hisztongénnel rendelkezik. A girus által megtámadott amőbák nem feltétlenül pusztulnak el, hanem az is előfordul – mint egyébként baktériumok elleni védekezés során is –, hogy összezsugorodnak és megkeményednek, ezért a virológusok az új girust Medúzavírusnak nevezték el. A virológusok az eredményről beszámoló The Atlantic-nak azt is elmondták, hogy a névadást Rubens híres festménye, a Medusa ihlette.

A kutatók megvizsgálták, hogy a Medúzavírus szerezhette-e a hisztongéneket az amőbától, de nem ez a helyzet. Az is kiderült, hogy a vírus és az amőba közötti 57 valószínűsíthető géntranszferből is csak 12 esetben szerzett a vírus gént az amőbától, 13 esetben fordítva történt (a többi géntranszfer iránya egyelőre még nem világos). Ráadásul a girus genetikai anyagának szekvenálása azt is feltárta, hogy a Medúzavírus olyan DNS-polimeráz génnel is rendelkezik, ami semmilyen más, növényi vagy állati DNS-polimeráz génnel nem azonos, nem valószínű tehát, hogy azt a vírus komplex sejtből lopta volna, az minden bizonnyal inkább ősi eredetű.

Mint a kutatók hozzáteszik: elképzelhető, hogy a hisztonok és a DNS-szintetizáló enzimek (DNS-polimerázok) a vírusokban alakultak ki, és egyre valószínűbb, hogy a vírusok tették lehetővé a komplex élet megjelenését.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.