hirdetés

Összefüggést találtak a depresszió és a perifériás érbetegség között

Depresszió mellett az átlagosnál nagyobb a perifériás érbetegség kialakulásának esélye – állapították meg a San Francisco VA Medical Center és a University of California kutatói több mint ezer, szívbetegségben szenvedő nő és férfi adatainak elemzése alapján.

hirdetés

A vizsgálat eredményeit a Journal of the American Heart Association online kiadásában hozták nyilvánosságra a közelmúltban.

A perifériás érbetegség (PAD, peripheral artery disease) a verőerek szűkülete okozta vérellátási zavar révén csökkenti a mobilitást és extrém súlyos esetekben gangraenás elhalást eredményez, mely amputációt tehet szükségessé.

A Marlene Grenon sebész, érsebész adjunktus által vezetett munkacsoport a Heart and Soul Study 1024, coronaria-betegségben szenvedő résztvevőjének prospektív vizsgálatát végezte el, melyben a résztvevőket körülbelül hét éven át követték nyomon.

Depresszió és érbetegség: melyik volt előbb?

„Összefüggést tapasztaltunk a vizsgálatba való belépéskor fennálló depresszió és PAD között, és azt is megfigyeltük, hogy azon betegek körében, akik már a vizsgálatba való belépéskor depresszióban szenvedtek, a 7 éves utánkövetés során nagyobb volt a PAD előfordulásának esélye” – mondja Grenon.

„A mostani eredmények tovább bővítik az arra utaló bizonyítékok sorát, miszerint a depressziónak jelentősége van a PAD kialakulásában és progressziójában – egészíti ki a fentieket Beth Cohen, a UCSF belgyógyász adjunktusa. – Ez ugyanakkor annak fontosságát is hangsúlyozza, hogy az orvosoknak figyelemmel kell lenniük betegük mentális állapotára is, ha az perifériás érbetegségben szenved vagy fennáll nála a PAD előfordulásának esélye.”

A szerzők azt találták, hogy a PAD kockázata részben olyan módosítható rizikófaktorokra vezethető vissza, mint például a dohányzás és mozgásszegény életmód.

„Egyelőre nem tudjuk, melyik volt előbb – mondja Grenon. – Arról van-e szó, hogy a PAD okozta mozgásbeszűkülés depresszióssá teszi a beteget, vagy a depresszióhoz olyan egészségtelen magatartásformák (pl. dohányzás, passzív életmód) társulnak, melyek fokozzák a PAD kockázatát? Esetleg circulus vitiosusról van szó, melyben a két tényező kölcsönösen segíti egymás kialakulását? Az ok-okozati összefüggés feltárása további kutatásokat igényel.”

Az egészséges életmód jó a depresszióra és az érbetegségre is

A közlemény szerzői hangsúlyozzák, hogy bármelyik is a kiindulópont, az életmód kedvező irányú módosítása (fizikai aktivitás fokozása, egészségesebb táplálkozás, dohányzásról való leszokás, stressz csökkentése) eredményesebben csökkenti a kockázatot, valamint jó hatású lehet mind a PAD, mind pedig a depresszió tüneteire.

„Ezek a változtatások bárki számára egészségesek, és összességében javítják a kardiovaszkuláris rendszer állapotát” – mondja Grenon.

„Nekünk, egészségügyi dolgozóknak minden segítséget meg kell adnunk betegeink számára ahhoz, hogy felismerjék, hogy a mentális és testi egészség nem független egymástól – teszi hozzá Cohen. – Ez hozzájárulhat a mentális betegség diagnózisához kapcsolódó stigmatizáció enyhítéséhez, és arra bátorítja a betegeket, hogy forduljanak szakemberhez olyan problémáikkal is, mint például a depresszió.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.