hirdetés

Ősz haj és az „elakadt” őssejtek

Az új kutatás megváltoztathatja a szakértők véleményét az őszülő hajról, és arról, hogy mit lehet tenni ellene.

hirdetés

Korábban úgy gondolták, hogy a szőrtüszőben lévő differenciálatlan őssejtek feladatuknak megfelelően melanocitákká alakulnak, majd elhalnak. Újabb adatok azonban inkább egy olyan ciklust valószínűsítenek, amelyben a differenciálatlan őssejtek megérnek, betöltik a haj színét biztosító funkciójukat, majd visszaalakulnak differenciálatlan formájukba, ehhez azonban mozgásban kell maradniuk. A Nature-ben április 19- én megjelent tanulmány szerint a haj őszülését az okozza, ha ezek a speciális őssejtek „megakadnak” a tüszőben.

A melanocita őssejtek (McSC) regenerációs ciklusa a melanocitákká alakulásig, illetve őssejtekké visszaalakulásukig évekig tarthat. Az McSC-k azonban hamarabb elpusztulnak, mint a környezetükben lévő többi sejtek, például a szőrtüsző őssejtek. Ez a élettartam különbség megmagyarázhatja, hogy az emberek megőszülnek és mégis nő a hajuk. Mayumi Ito (NYU Langone Health in New York City) és munkatársai tehát azt állítják, hogy a melanocita őssejtek ismétlik a differenciálódást és a dedifferenciálódást.

A folyamatban a szőrtüsző különböző részei vesznek részt – a csíraterület, ahol az őssejtek regenerálódnak, és a tüsződudor, ahol elakadnak. E területek eltérő mikrokörnyezete határozza meg, hogyan változnak. Ez a "kaméleonszerű" tulajdonság meglepte a kutatókat.

Miután rájöttek, miért, hogyan válik a haj ősszé, ennek megállítási lehetőségeit fogják keresni. A kutatást eddig egereken végezték, de az egerek szőrtüszőinek szerkezete hasonló az emberekéihez, ezért gondolják úgy, hogy az emberi melanociták is mutathatják a plaszticitást a haj regenerációja során, és a melanociták szőrtüszőn belüli „megfelelő helyre” történő mozgatása segíthet megelőzni az ősz hajszálak kialakulását. Alkalmazott módszereik között szerepelt a 3D-intravitális képalkotást és az egysejtű RNS-szekvenálás, melyek segítségével szinte valós időben követhették nyomon az őssejteket, azok öregedését és szőrtüszőn belüli mozgását.

Mivel az ultraibolya B (UVB) sugárzás károsíthatja a melanociták DNS-ét, a kutatók azt vizsgálták, milyen hatása lehet erre a ciklusra. Azt találták, hogy az egerek UVB-sugárzásnak kitett szőrtüszőiben felgyorsul az McSC-k színtermelő melanocitákká történő átalakulása, és hogy ezek az McSC-k képesek regenerálódni vagy visszaváltozni differenciálatlan őssejtekké, így az UVB-sugárzás nem szakítja meg a folyamatot.

Mit jelenthet ez a melanoma szempontjából?

Az eredmények a melanóma kezelésére is hatással lehet. Más daganatoktól eltérően ugyanis a rákot okozó melanociták már teljesen differenciált, pigmentált formából is képesek megújulni, ami megnehezíti a melanómák eltávolítását. A kutatók szerint vizsgálataik azt sugallják, hogy „a normál melanociták nagyon képlékenyek, és megfordíthatják a differenciálódási állapotot.” Úgy vélik, hogy a melanomasejtek ismert, nagyofokú plasztikussága összefügghet az eredeti melanociták nagy plaszticitásával."

Az nyilvánvaló, hogy nem minden alvó melanocita őssejt jön létre azonos mechanizmus eredményeként, de a cikk nem ad válaszolt arra, hogy a szőrtüsződudorba beszorult melanocita őssejt diszfunkciója hogyan fordítható vissza.

A haj őszülésében azonban más mechanizmusok is részt vehetnek, előidézheti például hirtelen stresszes esemény, valamint B12-vitamin-hiány, pajzsmirigybetegség, vitiligo okozta autoimmun pusztulás, neurofibromatózis, gumós szklerózis és alopecia areata.

 

Forrás:

Sun, Q., Lee, W., Hu, H. et al. Dedifferentiation maintains melanocyte stem cells in a dynamic niche. Nature 616, 774–782 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-05960-6

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.