hirdetés

Profilaktikus sugárterápia csontmetasztázisban

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a rákos és tünetmentes csontáttétekben szenvedő betegek profilaktikus sugárkezelése a csontrendszeri problémák nemcsak csökkentése mellett túlélést is javítja. 

hirdetés

A fájdalmas csontmetasztázisok sugárterápiája az ellátás standardja, de egy új tanulmány, amelyben a sugárterápiát tünetmentes csontáttétek esetén alkalmazták, váratlan eredményt hozott. Kimutatta, hogy a rákos és tünetmentes csontáttétekben szenvedő betegek profilaktikus sugárkezelése nemcsak csökkenti a betegek életminősége szempontjából igen fontos csontrendszerrel kapcsolatos eseményeket és kórházi kezeléseket, hanem túlélési előnyt is hozott, ami a szerzők szerint indokolja a széles körben hozzáférhető sugárkezelés megelőző kezelésként való megfontolást.

Erin F. Gillespie (Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York City) és munkatársai az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) októberi kongresszusán bemutatott viszonyleg kis esetszámú fázis 2-es nagy kockázatú tünetmentes csontmetasztázisokkal rendelkező betegek egy véletlenszerűen kiválasztott csoportjának sugárkezelést adtak, másik csoportja pedig a szokásos ellátásban részesült, nem kapott besugárzást. A betegeket a primer tumorszövettan, valamint és a tervezett ellátás (szisztémás terápiáról vagy megfigyelés) szerint is osztályozták. A beválasztás kritériumai a 18 évesnél idősebb életkor, a 0–2-es ECOG-teljesítmény-státusz, a szolid rosszindulatú daganat a képalkotókon észlelhető több, mint 5 metasztázissal. A metasztázisok közül legalább az egynek nagy kockázatúnak kellett lennie, azaz 2 cm-nél nagyobb csípő-, váll- vagy keresztcsonti ízületeket, a hosszú csontokat vagy a gerincet érintő áttét kellett, hogy legyen.

A három intézményből származó 78 betegből a sugárterápiás karon 35 beteg (62 lézióval), a kontrollcsoportban pedig 36 beteg (49 lézióval) adatait értékelték ki. A betegek medián életkora 61-65 év volt, és körülbelül a betegek fele volt a nő. A leggyakoribb a tüdő-, emlő- és prosztatarák volt, és 90%-uknál terveztek szisztémás terápiát, mintegy 50%-uk kapott a csontrendszert befolyásoló gyógyszereket.

A vizsgálat elsődleges végpontja a csontrendszerrel kapcsolatos események voltak: kóros törés, gerincoszlop kompresszió, instabilitás miatti műtét vagy fájdalomcsillapító sugárkezelés. A profilaktikus sugárkezelésben részesülő betegek mindössze 1,6%-ánál fordult elő csontrendszerrel kapcsolatos esemény, szemben a sugárkezelés nélküli csoport 29%-ával (P< 0,001). Ez a különbség még akkor is fennállt, ha a fájdalom sugárkezelését kivették a kombinált végpontból, 0% vs 12,5% eseményarány mellett (P = 0,008). 2,4 éves medián követés után a teljes túlélés 55%-kal javult a kontrollcsoporthoz képest, mediánja 1,7 év volt sugárkezelés mellett, szemben a sugárkezelés nélküli 1 évvel, a többváltozós analízis kockázati aránya 0,45 (P = 0,011). Míg a sugárkezelésben részesült betegek közül egy sem szorult kórházi kezelésre, a kezeletlen karon ez 4 betegnél vált szükségessé (P = 0,045), és a Brief Pain Inventory pontszámaiban is szignifikáns javulás mutatkozott (P = 0,039) a kezelt betegekben.

A biztonságot tekintve 2. fokozatú vagy súlyosabb nemkívánatos eseményeket a sugárterápiás karon a betegek 38%-a, míg a kontrollcsoport 21%-a tapasztalt, ennek 13%, illetve 3%-a volt a kezeléssel potenciálisan összefüggőnek tekinthető. A leggyakoribb mellékhatás a hányinger, hányás, bőrpír, fáradtság és hasmenés voltak, többnyire 2. fokozatúak.

A szerzők szerint a profilaktikus sugárterápia kapcsán a jövőben az alábbi kérdéseket kell megválaszolni: "hasznos-e azok számára, akik metasztatikus betegsége korai szakaszban van, és esetleg nincs tüneti elváltozásuk?"

"Milyen ponton a leghasznosabb a sugárzással történő beavatkozás? Sok olyan beteg van, akiknél több helyen metasztázisok vannak, de hogyan azonosíthatjuk azokat az elváltozásokat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel válnak problémássá?"

Természetesen több munkára van szükség a sugárterápia megfelelő használatának optimalizálásához, hogy elkerüljük a túlkezelést, de az is fontos kérdés, hogyan lehet azonosítani ezeket a betegeket, miközben még tünetmentes a csontáttétjük.

Forrás:

American Society for Radiation Oncology (ASTRO) Annual Meeting 2022: Abstract LBA 04. Presented October 23.

https://plan.core-apps.com/myastroapp2022/abstract/3f8f0ac6-05e4-4092-b26b-1fbf1ac507c2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.