hirdetés

Strukturális immunitás

A hematopoetikus sejtek mellett, azokkal együttműködve a strukturális sejtek is részt vesznek az immunvédekezésben, írja a Nature tanulmánya.

hirdetés

Az emberi testet a tudomány gyakran specializált alkatrészekből álló gépként írja le, mely szerint a csont és a kötőszövet biztosítja a struktúrát, a szervek a fiziológiai funkciót, az immunsejtek pedig védenek a kórokozók ellen. A valóságban azonban sok sejttípus és szerv nem csak egy szereppel bír, írja az osztrák tudományos akadémia Molekuláris Medicina Kutatóközpontjának tájékoztatója. A CeMM (Research Center for Molecular Medicine) kutatói ugyanis a multitasking működésmód lenyűgöző példájára akadtak; eredményeiket „Structural cells are key regulators of organ-specific immune responses” címmel a Nature közölte.

Thomas Krausgruber és munkatársai strukturális sejtek – epithel- és endothelsejtek, valamint fibroblasztok – epigenetikus és transzkripciós szabályozását elemezték. Mint kiderült: a strukturális sejtekben is aktivívak az immungének, azaz a strukturális sejtek is részt vesznek a szervezet pathogénekre adott immunválaszában. 

A hematopoetikus immunrendszer specialistáin, azaz a mieloid és limfoid sejteken kívüli immunitás feltérképezése érdekében az osztrák kutatók egészséges egerek 12 szervéből vett strukturális sejteket elemeztek celluláris fenotipizálás, transzkriptóma-szekvenálás, kromatin hozzáférhetőségi profilírozás és epigenom-térképezés segítségével. A kutatók megjegyzik: bár ismert, hogy a strukturális sejtek részt vesznek egyes autoimmun betegségekben (pl. reumatoid arthritis, gyulladásos bélbetegség), eddig még nem foglalkoztak annak szisztematikus felderítésével, hogy milyen szerepet játszanak e sejtek az immunrendszeri szabályozásban. Most az RNS- és ATAC-szekvenálás, valamint ChIPmentáció (azaz kromatin hozzáférhetőségi profilírozás ATAC-szekvenálás/Assay for Transposase-Accessible Chromatin using sequencing és ChIP/kromatin-immunprecipitáció használata révén) segítségével nyert adatok feltárták: a strukturális sejtekben széles körűen kifejeződnek az immungének, és e gének szabályozása sejt- és szövettípus-specifikusan történik. Az adatok bioinformatikai analízise olyan gének működésére is rávilágított, amelyek a strukturális és a hematopoetikus sejtek közötti interakciókat szabályozzák, azaz így azokra a mechanizmusokra is fény derült, amelyekkel a strukturális sejtek részt vesznek a pathogénekre adott válaszban. 

A kutatók szerint különösen érdekes, hogy sok immungén olyan epigenetikus jellegeket mutatott, amelyek egyébként, a specialista sejtek esetében magas génexpresszióval járnak, míg a strukturális sejtek esetében ugyanezek az epigenetikus jellegek jóval alacsonyabb génexpressziót eredményeztek. A kutatók hipotézise szerint ezeket a géneket az epigenetikus szabályozás arra programozza, hogy szükség esetén (pl. pathogén megjelenésekor) gyorsan fokozhassák működésüket. A hipotézis tesztelése érdekében az egereket kiterjedt immunválaszt generáló vírussal (LVMV, lymphocytic choriomeningitis virus) fertőzték meg, majd újra elvégezték a szisztematikus elemzéseket. Kiderült: helytálló a gyors aktiváció érdekében történő epigenetikus előreprogramozottság hipotézise, a vírusfertőzést követően ugyanis a strukturális sejtekben igen gyorsan megnőtt ezeknek a géneknek az átíródása. A gyors immunválasz lehetőségét a kutatók epigenetikus potenciálnak nevezték el, és egy másik új szóösszetételt is alkottak: mint írják, a tanulmányukban ismertetett adatok a fontos legelső lépést jelentik a „strukturális immunitás” működésének megértése felé.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.