hirdetés

Szemszín és alkoholfüggőség

A burlingtoni University of Vermont kutatói most azzal a némileg meglepő kijelentéssel álltak elő, hogy a szemszín alapján előre jelezhető, kinél kell számítani alkoholdependencia kialakulására.

hirdetés

Az American Journal of Medical Genetics: Neuropsychiatric Genetics című lapban megjelent közleményükben azt írják, hogy a világos szemű emberek nagyobb eséllyel válnak alkoholfüggővé, mint a barna szeműek; a legnagyobb veszélynek a kék szeműek vannak kitéve ebből a szempontból. A szerzők – Arvis Sulovari és Dawei Li professzor – kiemelik, hogy vizsgálatuk az első, mely kimutatta ezt az összefüggést.

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism adatai szerint az Egyesült Államokban 2013-ban 16,6 millió körül volt az alkoholproblémákkal küzdő felnőttek száma, míg a serdülőkorúak közül 700000-en vannak ilyenek. Évente körülbelül 88000 haláleset következik be alkohollal összefüggő ok miatt, ami az alkoholizmust a harmadik helyre emeli a megelőzhető halálokok sorában.

Sulovari, Li és munkatársaik megjegyzik, hogy az európai populációban korábban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a világos szemszínű emberek több alkoholt fogyasztanak, mint a sötétebb szeműek, de azt is kiemelik, hogy eddig még nem történtek próbálkozások annak kiderítésére, hogy van-e összefüggés a szemszín és az alkoholfüggőség között.

Ennek tisztázására a szerzők több mint 10000 olyan személyre vonatkozóan elemezték a klinikai és genetikai adatokat, akiknél legalább egy pszichiátriai betegséget kórisméztek (pl. depresszió, szkizofrénia, bipoláris zavar, gyógyszer- vagy alkoholfüggőség). „Ezek komplex rendellenességek – mondja Li. – Nagyon sok a gén, nagyon sok a környezeti triggerhatás.”

A végső elemzésbe 1263, európai felmenőkkel rendelkező amerikait vontak be, és minden résztvevőtől genetikai mintát analizáltak.

Az eredmények azt jelzik, hogy a világos szemszínű emberek – különösen a kék szeműek – esetében nagyobb az alkoholdependencia valószínűsége, mint a barna szeműeknél. Az iménti megállapítás az elemzések háromszori elvégzését, illetve az olyan potenciális befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően is helytálló maradt, mint amilyen például az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás vagy a földrajzi elhelyezkedés.

A fentieket így kommentálják a szerzők: „Az eredmények felvetik azt az izgalmas lehetőséget, hogy a szemszín a klinikai gyakorlatban hasznos lehet az alkoholdependencia diagnosztikájában.” Ezen túlmenően a kutatócsoport átfedést igazolt a szemszínnel kapcsolatos gének (OCA2/HERC2) és az alkoholfüggőségért felelős gének (GABRB3/GABRG3) között, illetve az alkohol-asszociált GRM5 és a pigmentáció-asszociált TYR között.

A szerzők kiemelik, hogy egyelőre nem tisztázott a szemszín és az alkoholfüggőség közötti összefüggés pontos mechanizmusa, ez irányban további kutatásokat tartanak szükségesnek. Ennek ellenére úgy vélik, hogy eredményeik hozzájárulhatnak az alkoholizmus és más pszichiátriai kórállapotok genetikai hátterének feltárásához

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.