hirdetés

Szoptatás védhet az endometriózistól

A szoptatás védhet az endometriózissal szemben: a szoptatással töltött idő hossza fordítottan arányos az endometriózis kialakulásának kockázatával.

hirdetés

Az endometriózis a nők mintegy 10%-át érintő krónikus nőgyógyászati betegség, mely sokszor társul hosszú távon fennálló kismedencei fájdalommal, dysmenorrheával és fájdalmas közösüléssel. A gócok aktivitását és növekedését a keringő ösztrogén tartja fenn és mind ez idáig a betegségnek nincs ismert kezelési módja. Az elmúlt évek kutatásai lehetővé teszik, hogy egyre jobban megismerjük ezt az alattomos betegséget és ezáltal feltárjuk annak potenciális terápiás lehetőségeit, azonosítsuk rizikófaktorait.

Egy amerikai prospektív kohorsz tanulmányban mintegy 72000, legalább egy terhességet kihordott nő körében tanulmányozták a szoptatás, a kizárólagos anyatejes táplálás és a post partum amenorrhea, valamint az incidentális endometriózis kialakulásának összefüggéseit. Olyan terhességeket elemeztek, amelyek legalább 6 hónapon át tartottak. A vizsgálatban részt vevő nők közül összesen közel 3300-nál alakult ki laparoszkóppal igazolható endometriózis. A vizsgálat alapján a szoptatással töltött idő hossza és a kizárólagos szoptatással töltött idő hossza is egyértelmű összefüggést mutatott az endometriózis kialakulásának kockázatával; azon nők körében, akik életük során kevesebb mint egy hónapon át szoptattak, 453/100000 esetben diagnosztizálták a betegséget, míg azok között, akik legalább 36 hónapon át szoptattak, ez az arányszám 184/100000 volt. Terhességenként minden további 3 hónap szoptatás 8%-kal csökkentette a kórkép kialakulásának esélyét (hazárd arány (HR): 0,92; 95%-os konfidencia intervallum (CI): 0,90 és 0,94 között; P<0,001), míg minden további 3 hónap kizárólagos anyatejes táplálás terhességenként 14%-kal mérsékelte azt (HR: 0,86; 95%-os CI: 0,81 és 0,90 között; P<0,001). Igen szembetűnő adat továbbá, hogy a reproduktív éveik során legalább 36 hónapot szoptató nők kockázata endometriózis kialakulására mintegy 40%-kal kisebb volt a soha nem szoptató nőkhöz képest (HR: 0,60; 95%-os CI: 0,50 és 0,72 között). A vizsgálat alapján a szoptatás védő hatása leginkább a megelőző 5 évben szült nőkben érvényesült (P= 0,04) és ezt a post partum amenorrhea részben befolyásolta: a teljes szoptatással töltött idő esetében 34%-ban (95%-os CI: 15 és 95% között), a kizárólagos szoptatás mellett pedig 57%-ban (95%-os CI: 27% és 82% között) járult hozzá annak mérsékléséhez.

A legalább egy (legalább 6 hónapon át fennálló) terhességet viselt nők körében tehát a szoptatás fordítottan korrelál az incidentális endometriózis kialakulásának kockázatával, mely az endometriózis egy eddig nem ismert, potenciális védőfaktorát tárja elénk.

 

Forrás: BMJ

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Nagyon fontos észlelés, remélem széles körben ismertté válik a szoptatás jelentősége. Korábbról már ismert, hogy az emlőrák is csökken arányosan a született
gyermekek számával.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.