hirdetés

Szülői stresszkezelése és a gyermek asztmás rohamai

Bár a gyermekkori asztma fontos rizikófaktora a szülői stressz mértéke, a szülők helyes stresszkezelése nem csökkenti a gyermek asztmás rohamainak számát.

hirdetés

Az asthma boronchiale pszichoszomatikus eredetéről sok információ érhető el. Az alábbiakban ismertetett vizsgálat is ehhez nyúlt vissza. A gyermekkori asztma fontos rizikófaktorának számít a szülők pszicho-szociális státusza ill. az ebből adódó stressz mértéke. A vizsgálat felvetése szerint, ha a szülők elsajátítják a megfelelő megküzdési stratégiákat (coping), akkor annak kedvezően kell befolyásolnia a gyermek asztmás rohamainak gyakoriságát ill. a betegség súlyosságát.

Amerikában ez volt az első ilyen jellegű vizsgálat, mintegy 2,2 millió dolláros összköltségvetéssel, melybe 4 és 12 év közötti, viszonylag szerényebb körülmények között élő afroamerikai gyermeket és szüleiket válogatták be. Az átlagéletkor 6,6 év volt, a nemek aránya 60-40% a fiúk javára. A randomizált beválasztást követően az egyik karon szólóban kapta a gyermek a legújabb irányelveknek megfelelő antiasztmatikus kezelést, míg a másik karon ez kiegészült a szülők helyes stresszkezelésre történő oktatásával (stresszkezelő tréninggel). Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a 217 szülő-gyermek párból 110 szülőpárt oktattak, 107-et nem. A foglalkozások során egy coach tartott személyre szabott stresszkezelési tréninget, amiben légzési gyakorlatok, befelé figyelés és a mindfulness technikákat mutattak be a szülőknek illetve tanítottak meg nekik. Az egyéni szülői tréningek és gyakorlás 3 hónapon keresztül tartottak, kiegészítve havi két csoportos foglalkozással. Ezen felül a résztvevők fél éven át szupportív szöveges üzeneteket kaptak telefonjukra. A visszajelzés során a résztvevők 92%-a nagyon meg volt elégedve a tréninggel.

A vizsgálat elsődleges eredményei szerint azonban a két csoport gyermekei egyformán teljesítettek. Nincs tehát szignifikáns javulás sem a rohamok számában, sem a betegség súlyosságában, akkor sem, ha a szülőt helyes stresszkezelésre tanítják. A vizsgálatot szervező és lebonyolító Stephen J. Teach, gyermekgyógyász nem éli meg nagy kudarcként kísérletének kimenetelét. „Valóban, van egy kis okunk a csalódásra, mert hittünk benne, hogy a pszichológiai módszerek közvetetten hatásosak a gyermekekre. Ugyanakkor, ha arra gondolok, hogy a résztvevő betegek között a szorosabb kontrollnak köszönhetően sokkal kevesebb volt a tünetes napok száma, akkor igenis megérte a folyamatot csinálni, szervezni. Nem mellesleg ez azt bizonyítja, hogy az érvényes irányelvben foglalt terápiákkal tényleg jól lehet kezelni az asztmát.” - hangzott el a 2017-es éves Amerikai Gyermekgyógyász Szövetség nagygyűlésén.

A vizsgált gyermekek fél éves követése során sem tapasztalhatók eltérések a két csoport között. A sürgősségi osztályos megjelenések száma, a szisztémás és eseti, inhalatív szteroid használat gyakorisága közel azonos. Szülői oldalon a depresszió előfordulása, valamint a megélt stressz mértéke sem mutatott különbséget.

 

Forrás: ScienceDaily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.