hirdetés

Távgondozásos vérnyomás- és a koleszterinszint csökkentés

Képzett távgondozók segítségével egy több mint 10 000 beteg bevonásával végzett egyközpontú kohorsz-vizsgálatban sikerült a vérnyomást és koleszterinszintet is csökkenteni.

hirdetés

A JAMA Cardiology-ban november 9-én online megjelent vizsgálatot arra a tapasztalatra építették, hogy a betegek szeretnek beszélgetni egészségi állapotukról, betegségeik kezeli lehetőségeiről és annak költségeiről, de ehhez nem kell orvoshoz fordulniuk. Ezért frissen végzett egészégügyi főiskolások és gyógyszerészek segítségével alakítottak ki terápiás kapcsolatokat a betegekkel, hogy segítsék őket ellátásuk javításában.

Fontosnak tartották a technológiai követelmények minimálisra csökkentését, nem használtak külön erre a célra fejlesztett alkalmazásokat, hanem a betegek által használt és jól ismert technológiára hagyatkoztak: telefonon, sms-ben vagy e-mailben, a beteg által választott nyelven tartották velük a kapcsolatot.

Az oktatás önmagában nem hatékony

A kutatók 10.803 beteget (átlagéletkor, 65 év, 58%-uk nő) vontak be a távoli magas vérnyomás- és koleszterinkezelési programba: 3658- beteg magas vérnyomásban, 8103 hiperkoleszterinémiában, és 958 mindkét betegségben érintett volt. A betegek 72 százaléka fehérként azonosította magát; 12% feketeként; 11% spanyolként; és 16% más vagy több etnikumként. 11 százalékuk nem az angol nyelvet választott a kommunikációhoz.

A távoli program magában foglalta az oktatást, az otthoni vérnyomásmérő készüléket, amely automatikusan küldte a mérési eredményeket, és a gyógyszerek titrálását. A kapcsolattartó egészségügyi dolgozók és gyógyszerészek, szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására szakosodott klinikusok támogatásával, összehangolt, szabványos ellátási algoritmusok, feladatkezelő és automatizálási szoftverek, egycsatornás kommunikáció és aktív BP monitorozás segítségével biztosították a betegek ellátását. A bevont betegek közül 1266-en (kb. 12%) csupán az oktatásra tartottak igényt.

Összesen 424.482 vérnyomásmérést és 139.263 laboratóriumi eredményt gyűjtöttek össze. Az bevonás előtt az orvosi rendelőben mért átlagos vérnyomás 150/83 Hgmm, az otthon mért átlagos vérnyomás pedig 145/83 Hgmm volt. Azoknál, akik beleegyeztek a távoli gondozásba, az átlagos vérnyomás 6 hónap múltán 7/3,8 Hgmm-rel csökkent, 12 hónap múltán pedig 9,7/5,2 Hgmm-rel. A csupán csak oktatást igénylők vérnyomása fél év múltán átlagosan -1,5/-0,7 Hgmm-rel változott, egy év alatt pedig +0,2/-1,9 Hgmm-rel.

A hipertóniás programban való részvétel medián ideje 103 nap volt. Az adatzárolás időpontjában 524 beteg maradt aktív a programban, 1064 volt elérhetetlen, 302-en adherencia vagy kommunikációs nehézségek miatt tértek vissza az alapellátó orvoshoz, 276-an kiestek, 1492-en pedig elérték a kitűzött célt és beléptek a fenntartó ellátási programba.

A lipidprogramban a távoli gondozásban részt vevő betegek átlagosan 35,4 mg/dl az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) -csökkenést tapasztaltak a 6. hónapban és 37,5 mg/dl-est a 12. hónapban. A csak oktatást igénylők LDL-C-szintje átlagosan 9,3 mg/dl-rel csökkent a 6. hónapban és 10,2 mg/dl-rel a 12. hónapban.

A lipidprogram medián ideje 131 nap volt. Az adatzárolás időpontjában 1572 beteg maradt a programban, 2528-an nem voltak elérhetők, 817-en kiestek a távgondozásból, 433-an adherencia vagy kommunikációs nehézségek miatt tértek vissza családorvosukhoz, 2753-an pedig elérték a kitűzött célt és beléptek a fenntartó ellátási programba.

A vérnyomás- és az LDL-C csökkenés mértéke hasonló volt a különböző etnikai és nyelvi csoportokban.

Csapatmunka

Beth Abramson, MD, az American College of Cardiology hipertóniás munkacsoportjának társelnöke és Paul Albrechtsen, a Torontói Egyetem St. Michael's Kórházának szívprevencióval és női egészséggel foglalkozó professzora kommentárjában értékelte a magas vérnyomás és a hiperkoleszterinémia kezelésének rendszerszemléletű megközelítését, a csapatmunkát. Bár a tanulmány nem volt randomizált, "a nagyon pragmatikus értékelés hasznos, valós információkat nyújt".

Ennek ellenére sok beteg kiesett a programból az 1 éves követési időszak alatt. A folyamatos elkötelezettségének fenntartása olyan kihívás, amely a szerzők szerint további tanulmányozást és találékonyságot igényel. Az is fontos kérdés, hogy az ilyen hatékony, csapatszemléletű ellátások hogyan finanszírozhatóak, hogyan vonhatók be az egészségügyi dolgozók és hogy fogadják a közösségi és a magánpraxisban dolgozó klinikusok.

Forrás:

Alexander J. Blood et al: Results of a Remotely Delivered Hypertension and Lipid Program in More Than 10 000 Patients Across a Diverse Health Care Network JAMA Cardiol. Published online November 9, 2022. doi:10.1001/jamacardio.2022.4018

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.