hirdetés

Téves nézetek a szoptatás körül

Bár az Egyesült Államokban örvendetesen gyarapszik a szoptató kismamák aránya, de számos, a szoptatással kapcsolatos tévképzet vár eloszlatásra.

hirdetés

Míg 2007-ben a kismamáknak csak mintegy 22%-a szoptatta kisbabáját legalább egy évig, addig mostanra ez a szám már 34%-ra emelkedett az Egyesült Államokban. Szintén emelkedik a csecsemőjüket ilyen-vagy olyan okokból kevesebb ideig (3-6 hónapig, vagy ennél is rövidebb ideig) szoptatók aránya. Ennek ellenére számos monda kering a szoptatás körül, melyek kockáztatják a kedvező irányzatot, és a különböző demográfiai csoportok között is jelentős eltérések vannak a szoptatás előnyös voltának megítélésében, a kismamák sokszor nem jutnak pontos információkhoz.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG, American College of Obstetricians and Gynecologists) kongresszusán Dr. Susan Crowe (Stanford University, Kalifornia) kifejtette: a szoptatással kapcsolatos egyik legjelentősebb tévedés az, hogy a kisbabát 3-4 óránként szoptatni kell. Valójában akkor kell szoptatni, ha a kisbaba azt igényli, ha jelzést ad arra, hogy éhes. Ez naponta akár nyolcszor is megtörténhet. Azért nem célszerű várni az etetéssel, mert a legtöbb esetben a gyakoribb szoptatás serkenti a tejtermelődést, és így lesz elegendő tej a baba táplálásához. Ikrek esetén a babák igény szerinti szoptatása rendszerint nem megvalósítható, ilyenkor az éhes kisbabát kell először táplálni, majd testvérét fel kell ébreszteni a szoptatáshoz.

A normál szoptatás nem okozhat az emlőn sérülést, legfeljebb kismértékű érzékenységet a bimbó körül. Intenzív fájdalom megjelenése esetén gondolni kell arra, hogy a baba szája szorosan zár, de mindenképp ki kell kérni az orvos vagy védőn (illetve Amerikában a szoptatási tanácsadó lactation consultant/nurse) véleményét, hisz más okok is lehetnek a háttérben. (A baba szája akkor záródik megfelelően a bimbó körül, ha a bimbó a baba szájában van,és a kicsi szája szélesre nyitható, ajkai ilyenkor a halak ajkaira emlékeztetnek.)

Az anya gyógyszeres kezelése, vagy egy szükségessé váló egyéb orvosi beavatkozás miatt nem minden esetben kell felfüggeszteni a szoptatást, mert ilyenkor nem csak a tejtermelés csökkenhet, de a baba is "ellustulhat". Nem kell leállítani a szoptatást, de még időlegesen sem szükséges felfüggeszteni az anya kontrasztanyagos CT- vagy MRI vizsgálata esetén (ennek ellentmond, hogy a kontrasztanyag beadását követő 24 órában nem tanácsolják, hogy kisgyerek közelében tartózkodjunk. A szerk), de akkor sem, ha az anya mastitises problémája miatt antibiotikus kezelést kap, vagy nyugtató bevételét igénylő műtéten esik át. Az egyetlen kivétel az olyan sebészi beavatkozás, amikor az anya codeint, vagy a tramadolt kap, de szervezete genetikai okokból ezeket a gyógyszereket nem tudja jól metabolizálni, ezért túl nagy mennyiségben kerülhetnek a baba szervezetébe. Az Egyesült Államokban számos, szoptatással kapcsolatos információs lehetőség hozzáférhető, pl.: LactMed okostelefon, InfantRisk applikáció, a Th.Hale által írt „Book of Medicantions and Mother’s Milk” című könyv, az American Academy of Pediatrics Statement on Drugs and Breast milk, az Academy of Breastfeeding Medicine, a Dr.MILK online hálózat és az ACOG Breastfeeding Toolkit-je (egy-kettőből példát lehetne itthon is venni. A ford.).

A mértékletes alkoholfogyasztás sem gátja a szoptatásnak.. Az alkoholos italok fogyasztását 0,5 gramm alkohol/testsúlykilogrammra kell korlátozni, ami azt jelenti, hogy egy 60 kg-os anya esetén 2 uncia likőr (kb. 59 ml), 8 uncia bor (kb. 236 ml), vagy két pohár sör megengedhető. Legalább 2 óra elteltével az anyatejben már olyan alacsony az alkohol koncentrációja, hogy az anya biztonságosan szoptathat. Tudni kell, hogy az alkohol tompítja a szopás által kiváltott prolaktin választ, ami esetleg érinti az újszülött motoros fejlődését.

Egyes kutatók szerint a marijuana hatóanyaga, a tetrahidrocannabinol az anyatejben a plazmaszinthez képest nyolcszoros koncentrációban jelenhet meg, ráadásul a zsírszövetekben legalább 20 órán át (de néha akár 5 napon keresztül is) tárolódik, ezért Az ACOG ezért helyteleníti a szoptatós anyák marijuana használatát.

Ha a szoptatós anya visszatér a munkába, lehetőleg csak az aznap lefejt anyatejjel etesse a kicsit, és ne tárolja a tejet napokig a fridzsiderben.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > ACOG 2018

2. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.