hirdetés

Hat hónapos kor előtt csak anyatejet vagy tápszert!

A csecsemők több mint fele hamarabb kap szilárd táplálékot, mint amit a szakmai irányelvek javasolnak.

hirdetés

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a csecsemők szervezete nem kapja meg azokat a tápanyagokat, melyek csak az anyatejben találhatók meg, ha túlságosan korán kap egyéb táplálékot az anyatej vagy a tápszer helyett vagy mellett. A szilárd táplálék túlságosan késői bevezetése esetén ugyanakkor gyakrabban alakulnak ki allergiás betegségek, mikrotápanyag-hiányok és étkezési zavarok a gyermek későbbi élete során.

A szilárd táplálék bevezetésére vonatkozó irányelvek jelentősen átalakultak az elmúlt 60 évben. Az 1958-as irányelvekben például még az szerepelt, hogy a harmadik hónapban kell kezdeni az elválasztást, ezt az 1970-es években a negyedik hónapra, majd az 1990-es években a hatodik hónapra tolták ki, az American Academy of Pediatrics jelenleg is ezt az álláspontot foglalja el.

Tekintettel az ajánlások folyamatos változásaira, talán nem meglepő a jelenleg érvényben lévő irányelvekkel kapcsolatos gyenge adherencia.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lapban nemrégiben megjelent cikk a National Health and Nutrition Examination Survey 2009 és 2014 közötti adatait ismerteti. A szerzők arra keresték a választ, mennyiben valósulnak meg a hat hónapos kizárólagos anyatejes táplálásra vonatkozó irányelvek. A Chloe M. Barrera által vezetett munkacsoport 1482, 6 és 36 hónapos kor közötti gyermek adatait dolgozta fel. Rákérdeztek a szülőktől vagy gondozóktól, hogy a gyermek milyen idős korában kapott először más táplálékot is anyatejen vagy tápszeren kívül, ami lehetett cukros víz, tehéntej, bébiétel stb.

Azt találták, hogy az Egyesült Államokban a csecsemők mindössze 32,5 százalékánál kezdődik meg az elválasztás a javasolt 6 hónapos korban, és az esetek 54,6 százalékában a csecsemő már 6 hónapos kora előtt kap kiegészítő táplálékot. Ezen belül különösen megdöbbentő adat volt, hogy az elválasztás a csecsemők 16,3 százalékánál már 4 hónapos kor előtt megkezdődik, 38,3 százalékuknál 4-5 hónapos korban, míg 12,9 százalékuknál 7 hónapos korban vagy azt követően. A nem szoptatott vagy csak 4 hónapos korukig szoptatott csecsemők esetében nagyobb volt az esély arra, hogy a kiegészítő táplálás bevezetése már 6 hónapos kor előtt megkezdődik.

A korábbi felmérések azt jelezték, hogy az Egyesült Államokban a csecsemők 20−40 százalékánál kezdődik meg a kiegészítő táplálás 4 hónapos koruk előtt. Ezek a vizsgálatok azonban nem reprezentatív minta adatain alapultak, illetve vannak köztük, melyekre több mint tíz évvel ezelőtt került sor, ami magyarázatot adhat a tapasztalt különbségekre. A korábbi vizsgálatokban ráadásul nem vették figyelembe azokat az eseteket, amikor az anyatej vagy tápszer melletti kiegészítés pusztán folyadékpótlást jelentett, ehelyett csak a szilárd táplálékok bevezetésére összpontosítottak.

„A tejen vagy tápszeren kívüli egyéb folyadék bevezetését rendkívül fontos figyelembe venni, mivel ezek a folyadékok nem biztosítják azokat a tápanyagokat, melyek az anyatejben vagy tápszerben megtalálhatók. Ez pedig megrövidíti az anyatejes táplálás tényleges időtartamát a szoptatott csecsemők esetében” – magyarázzák a szerzők.

Ez volt az első vizsgálat, mely országos reprezentatív minta alapján mérte fel a helyzetet, és továbbra is aggasztónak látszik az irányelvektől való eltérés mértéke. A szerzők szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szülők, gondozó és egészségügyi szakemberek minél nagyobb arányban tartsák magukat a szakmai irányelvekhez.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.