hirdetés

Túlélés előrehaladott vesesejtes veserákban

Egyre több adat bizonyítja, hogy a vesesejtes veserák különféle formáiban egyaránt hatásosnak és látszik és javítja a túlélést az immunellenőrzőpont gátló kezelés.

hirdetés

Előrehaladott papilláris vesesejtes rák nivolumab + plus cabozantitib kezelése

A papilláris, nem világossejtes vesesejtes rák (RCC) kezelésére hatásosnak látszik az immunellenőrzőpont gátló kezelés, de a betegség ritkasága miatt jó minőségű adataink alig vannak. Egy egykarú Fázis II vizsgálatban 30, papilláris vesesejtes rákos beteg vett részt, a nivolumab plusz az antiangiogén cabozantinib kombináció 47%-os objektív válaszadási aránnyal járt (35). Az eredményekre alapozva megállapítják, hogy az eddig nem kezelt („naív”) papilláris vesesejtes rák kezelésére a nivolumab plusz cabozantinib kombináció megfelelőnek látszik.

Túlélés nivolumab + cabozantinib illetve sunitinib kezelés mellett

Az immunterápia viszonylagos újdonsága okán az előrehaladott vesesejtes rákban (RCC-ben) történt alkalmazása után korábban viszonyleg kevés adat született a betegek hosszú idejű követéséről. Most viszont két vizsgálatban is tartósan figyelték meg az előrehaladott, áttétes vesesejtes rákos betegek kombinációs és monoterápiás kezelésének eredményeit. A Fázis III, CheckMate 9ER vizsgálatban a kb. 650 beteget medián 33 hónapig követték: a nivolumab plusz cabozantinib kezelés mellett relatíve nőtt a kétéves teljes túlélés az egyedüli sunitinib kezeléshez képest (70% vs 60%), és nem láttak új toxicitást. A CheckMate 214-es vizsgálatban nagyjából 1000 beteget követtek 5 éven keresztül: a nivolumab plus ipilimumab kombináció mellett a vizsgálatba vont valamennyi beteg teljes túlélése javult az egyedüli sunitinib kezeléshez képest (48% vs 37%). A túlélési arányok a közepes és a rossz prognózisú esetekben is 43% és 31% voltak (31). A fenti adatokat más vizsgálatok eredményei is alátámasztják, ezért a szerzők előrehaladott, vagy áttétes RCC-ben nivolumab plus cabozantinib, vagy nivolumab plus ipilimumab kombináció adását javasolják.

Túlélés nivolumab + ipilimumab illetve sunitinib kezelés után

A „sarcomatoid megjelenést mutató” előrehaladott vesesejtes rák (RCC) eseteiben az immunkezelés hatásosabb, mint a vascularis epitheliális növekedési faktor receptor (VEGFR) gátlók, de hosszú idejű teljes túlélési adataink csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Egy Fázis III vizsgálatban 100-nál több, kezelésben még nem részesült, közepes vagy rossz kockázatú előrehaladott, sarcomatoid megjelenésű RCC-s beteg vett részt. A nivolumab plusz ipilimumab terápia sokkal kedvezőbb 5 éves teljes túlélési eredménnyel járt, mint a sunitinib kezelés önmagában (47% vs 21%). Ezért előrehaladott, vagy áttétes, sarcomatoid megjelenésű RCC-ben a kezdeti kezelést nem VEGFR gátlókkal, hanem nivolumab plusz ipilimumab kombinációval javasolt.

Forrás:

Motzer RJ, Powles T, Burotto M, et al. Nivolumab plus cabozantinib versus sunitinib in first-line treatment for advanced renal cell carcinoma (CheckMate 9ER): long-term follow-up results from an open-label, randomised, phase 3 trial. Lancet Oncol 2022;23:888.

Motzer RJ, McDermott DF, Escudier B, et al. Conditional survival and long-term efficacy with nivolumab plus ipilimumab versus sunitinib in patients with advanced renal cell carcinoma. Cancer 2022; 128:2085.

Lee CH, Voss MH, Carlo MI, et al. Phase II Trial of Cabozantinib Plus Nivolumab in Patients with Non-Clear-Cell Renal Cell Carcinoma and Genomic Correlates. J Clin Oncol2022; JCO2101944.

Tannir NM, Signoretti S, Choueiri TK, et al. Efficacy and safety of nivolumab plus ipilimumab (N+I) versus sunitinib (S) for first-line treatment of patients with advancedsarcomatoid renal cell carcinoma (sRCC) in the phase 3 CheckMate 214 trial withextended 5-year minimum follow-up. J Clin Oncol 2022; 40;6S.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.