hirdetés

Terápiaszünet vesesejtes veserákban

Előrehaladott vesesejtes veserákos betegekben az első vonalbeli nivolumab/ipilimumab kezelés mellett hosszabb kezelésmentes túlélést tapasztaltak, mint a szunitinibbel kezelteknél.

hirdetés

A CheckMate 214 (NCT02231749) eredményei szerint az előrehaladott vesesejtes karcinómában szenvedő, első vonalbeli nivolumabbal (Opdivo) és ipilimumabbal (Yervoy) kezelt betegeknél - kockázati csoporttól függetlenül - hosszabb volt a toxicitásmentes kezelés nélküli túlélés, mint a szunitinibbel (Sutent) kezelt betegeknél.

A randomizációt követő 42. hónapban a kombinációs csoportban a betegek 52%-ának, a szunitinib csoportban pedig 39%-ának volt közepes vagy alacsony kockázatú a betegsége, és 18%-uk, illetve 5%-uk volt kezelésmentes. A kedvező kockázatú betegségben szenvedők közül a kombinációs csoportban a betegek 70%-a, a szunitinib csoportban pedig 73%-a élt ugyanabban az időpontban, és 20%-uk, illetve 9%-uk volt kezelésmentes. A kezelés nélküli túlélés (treatment-free survival, TFS) a közepes és alacsony kockázatú betegeknél a 42 hónap alatt kétszer olyan hosszú volt a kombinált kezelésben részesülőknél, ahol 6,9 hónapos medián TFS-t eredményezett, szemben a szunitinib csoportban mért medián 3,1 hónapos idővel, a kedvező kockázatú betegekesetén pedig háromszor hosszabb volt a medián TFS az nivolumab/ipilimumab kombinációt kapók esetén, mint a szunitinib kezelésben részesülőknél (11,0 hónap vs 3,7 hónap).

Az új kezelések kifejlesztése és alkalmazása során lehetőségünk nyílik olyan új módszerek kipróbálására, amelyek révén jobban egyensúlyba hozhatjuk betegeink számára a kezelés hatékonyságát és a toxicitását. E két szempont együttes számszerűsítéséhez gondolták ki a vizsgálatot végzők új végpontként a kezelés nélküli túlélést, hogy a betegek túlélésének további javítása mellett életminőségük lehetőség szerinti minél teljesebb megőrzését is biztosíthassák.

Meredith Regan (Harvard Medical School) és munkatársai összesen 1096 beteget randomizáltak 1:1 arányban. A kombinációs kezelésben részesülők 3 hetente 3 mg/ttkg nivolumabot és 1 mg/ttkg ipilimumabot kaptak, majd kéthetente 3 mg/kg nivolumabot, míg a szunitinibbel kezeltek 50 mg per os szunitinibet naponta egyszer 4 héten keresztül 6 hetes ciklusban. Összességében a betegek 77%-ának volt az International Metastatic Renal Cell Carcinoma Database Database Consortium (IMDC) adatai alapján gyenge-közepes betegsége.

A randomizálás utáni 42 hónapig tartó követés során a gyenge vagy közepes kockázatú betegségben szenvedők közül a kombinációs csoport 31%-a, a szunitinib csoport 9%-a nem kapott további kezelést, és a betegek 14%-a és 4,1%-a betegek maradt a protokollterápián. A kombinációs csoportban a betegek 18%-a, a szunitinib csoportban pedig 4,9% maradt 42 hónap elteltével kezelésmentes.

Az átlagos teljes túlélés (OS) és a TFS közötti különbség 3,7 hónap volt (95% CI, 2,5-5,0), a randomizálástól a későbbi kezelés megkezdéséig vagy a beteg haláláig átlagosan 21,0 hónap vs 13,9 hónap telt el (7,1 hónapos átlagos különbség).  A 42 hónapos átlagos TFS 6,9 hónap volt a kombinációs karon, míg a szunitinib monoterápia esetén 3,7 hónap. A 3-as vagy magasabb fokozatú kezeléssel összefüggő mellékhatások (TRAE) nélküli átlagos TFS 42 hónap után a kombinációs csoportban 3,4 hónap volt (95% CI, 2,2-4,6), a bármely 2. vagy magasabb fokozatú TRAE nélküli TFS pedig 2,4 hónap (95% CI, 1,4-3,4). A protokollterápia megszakítását követően folytatódó vagy újonnan kialakuló bármely 2. vagy magasabb fokozatú TRAE viszonylatában 42 hónap után a kombinációs csoportban 3,0 hónapos, míg a szunitinib csoportban 1,6 hónapos volt az átlagos TFS.

Az IMDC szerinti kedvező kockázatú betegségben szenvedő betegek populációjában (n = 249) a kombinációs csoportban szereplők 29%-ánál, míg a szunitinibbel kezeltek 24%-ánál nem kezdtek későbbi kezelést, 9,6%-uk és 15%-uk maradt a terápián. A kombinációs csoportban a betegek 19,5%-a, a szunitinib csoportban pedig 8,8%-a nem kapott kezelést a 42. hónapban.

A kedvező kockázatú betegeknél rövidebb volt az átlagos protokollterápia: 14,0 hónap a kombinációs csoportban és 20,2 hónap a szunitinib csoportban, hasonlóan a randomizálástól a későbbi terápia megkezdéséig vagy a beteg haláláig mért az átlagos időhöz. Annak ellenére, hogy a kombinált csoportban 2-es vagy magasabb fokú toxicitást mutató betegeknél 4,1 hónap volt az átlagos TFS, szemben a szunitinib csoport 1,4 hónapjával, az átlagos toxicitás a kombinációs csoportban volt hosszabb: 6,9 hónap, szemben a szunitinib csoportban mért 2,3 hónapos átlagértékkel.

A kombinációs csoportban a kedvező kockázatú betegek esetén a 2-es vagy magasabb fokozatú TRAE átlagosan 5,2 hónapig tartott, míg az anélküli állapot 8,8 hónapig, addig a szunitinib csoportban ez az időtartam 13,7 illetve 6,5 hónap volt. A 3. vagy annál magasabb fokozatú TRAE átlagos időtartama a protokollterápián lévő kombinációs csoportban 0,9 hónap, a szunitinib csoportban csoportban és 2,8 hónap volt.

Az előző CheckMate-214 elemzésből tudtuk, hogy a nivolumab + ipilimumab javította a túlélést a szunitinibhez képest. E betegközpontú elemzés új módszerrel mérte fel az új kezelések értékét a betegek számára, és fontos kiegészítése az eredeti vizsgálati eredményeknek.

 

Források:

1. Regan MM, Jegede OA, Mantia CM, et al. Treatment-free survival after immune checkpoint Inhibitor Therapy versus Targeted Therapy for Advanced Renal Cell Carcinoma: 42-Month Results of the CheckMate 214 Trial. Clin Cancer Res. 2021;10.1158/1078-0432.CCR-21-2283. doi:10.1158/1078-0432.CCR-21-2283

2. Immunotherapy may yield longer treatment-free survival than targeted therapy in advanced renal cell carcinoma patients. News Release. American Association for Cancer Research. November 10. 2021. Accessed December 14, 2021. https://bit.ly/3pXURud

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.