hirdetés

Amit mindenképp tudni kell a vesesejtes veserákról

A vesesejtes veserák igen gyakori, ezért is kíséri megkülönböztetett figyelem e daganattípus különböző szövettani és molekuláris változataival foglalkozó kutatásokat.

hirdetés

Az alábbiakban 5 olyan dolgot sorolunk fel, melyeket a világ 10 leggyakoribb rosszindulatú daganata közé tartózó, a daganatos megbetegedések 24%-át kitevő vesesejtes veserák (RCC) kezelésével foglalkozó minden orvosnak ismernie kell.

1. Az RCC-s esetek 3-5%-a herediter okokra vezethető vissza. A herediter szindrómák között a következők vannak: von Hippel-Lindau betegség, BAPT1 mutáns betegség, szukcinát dehidrogenázzal összefüggő veserák, herediter leioyomatosis, herediter papilláris veserák, Birt-Hogg-Dubé szindróma, tuberosus sclerosis komplex, Cowden-szindróma, valamint a hiperparathyreoidizmussal társult állcsonti daganat. Az RCC átlagosan 46 éves korban jelentkezik, korábbi megjelenés esetén viszont genetikai vizsgálat javasolt. A kétoldali, vagy multicentrikus daganatok – különösen fiatal korban – örököltnek tekintendők.

2. Bizonyos betegeknél az aktív megfigyelés ésszerű kezdeti kezelési lehetőségnek számít. Kicsi, tömött, vagy Bosniak 3-4 cisztikus (lehetőleg 2 cm alatti) vesedaganatoknál a kezdeti kezelés egyik lehetősége az aktív követés. Olyankor merül fel ennek a lehetősége, amikor a beavatkozás várható kockázata meghaladja az aktív onkológiai kezelés várható előnyeit. Amennyiben a kockázat-előny analízisben egyenlőség mutatkozik, vagy a beteg inkább az aktív megfigyelést választja, elégséges a képalkotókkal történő 3-6 havonkénti ellenőrzés. Ismert egy olyan tanulmány, melyben a kizárólag aktív követésben részesülő betegek 70%-a még 5 évvel a diagnózis után is életben volt.

3. A célzott terápia és az immunoterápia kombinációja egyértelműen hatásos. Az RCC refrakter a konvencionális kemoterápiákra. Az áttétes világossejtes RCC kezelése ezért tradicionálisan célzott terápiával, vagy immunoterápiával történik. Az RCC célzott terápiája során blokkoljuk a vasculáris endotheliális növekedési faktor receptort (VEGFR) axitinib, bevacizumab, cabozantinib, lenvatinib, pazopanib, sunitinib, sorafenib, gyógyszerekkel, és a mechanikus target of rapamycin komplex 1-et (mTORC1) az everolimus-szal és a temsirolimus-szal. Az immunkezelés régebben nivolumabbal és ipilimumabbal történt az International Metastatic RCC Database Consortium közepes, vagy rossz kockázatúnak besorolt eseteiben, de legújabban a célzott axitinib kezelést az anti-PD-L1 immunoterápiás szerekkel (avelumab vagy pembrolizumab) kombináltan alkalmazzák. Sarcomatoid RCC-ben három különféle immunoterápiát is tartalmazó kombinációt próbáltak sunitinibbel való összehasonlításban: axitinib plusz pembrolizumab, atezolizumab plusz bevacizumab és ipilimumab plusz nivolumab. Mindhárom vizsgálatban a immunoterápiát is tartalmazó kombináció hosszabb progressziómentes túlélést biztosított, mint a sunitinib.

4. A mellékhatás folsav kezelése. Az áttétes RCC célzott- és immunkezelésének gyakori mellékhatása a mucositis, mely erősen rontja az életminőséget, és dózisredukcióhoz, esetleg a kezelés teljes abbahagyásához vezet. Az orvosok gyakran alulbecsülik a mucositis jelentőségét. Célzott terápiák során kb. a betegek 20%-ánál alakul ki nyálkahártya toxicitás, mely különbözik a klasszikus kemoterápia-, vagy a sugárterápia utáni mucositistől. A kezeléshez a szájhigiéne, a napi gondos orális tisztálkodás és fogápolás is elengedhetetlen. Egy új tanulmány szerint a folsav szignifikánsan csökkenti a ≥2 grade-nél súlyosabb, sunitinib, pazopanib, axitinib, everolimus, temsirolimus, interleukin-2, interferon alfa, cabozantinib, bevacizumab és nivolumab után kialakuló mucositist. A kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálat jelenleg is folyamatban van.

5. A parciális nephrectomia ajánlható. Mivel egyre gyakrabban sikerül a daganatokat korán, kisebb méret esetén fellelni, különösen a 7 cm-nél kisebb daganatok esetén kérdéses a műtét terjedelme. Az American Society of Clinical Oncology (ASCO) és a National Comprehensive Cancer Network (NCCN) guideline-jaikban részleges nephrectomiát ajánlanak, amennyiben az kivitelezhető. Parciális műtétnél csökken az ischaemia ideje, csökken a krónikus vese-elégtelenség gyakorisága, elhalasztódnak a kardiovaszkuláris problémák, javul a túlélés. A részleges nephrectomián átesett daganatos betegek hosszú idejű ellenőrzése azonos a teljes vese-eltávolításon átesett betegekével. Jelenleg cT1a veseelváltozás standard kezelése a részleges nephrectomia, és úgy néz ki, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok alapján a jövőben a cT1b és a cT2 stádiumú veserákoknál is megfontolandó lesz a részleges műtét.

Források:

1. O’Rourke KM. Renal cell carcinoma: 5 things to know Medscape Oncology. October 25, 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.