hirdetés

Új szerkombináció előrehaladott vesesejtes veserákban

Az FDA 2019. május 15-én engedélyezte az előrehaladott vesesejtes karcinóma első vonalbeli kezelésére szolgáló Bavencio-Inlyta szerkombinációt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. május 15-én engedélyezte az előrehaladott vesesejtes karcinóma első vonalbeli, kombinációban történő kezelésére a Bavencio (hatóanyag: avelumab, gyógyszerforma: 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz, kérelmező: EMD Serono Inc., a Merck és a Pfizer leányvállalata) és az Inlyta (hatóanyag: axitinib, gyógyszerforma: 1, 3, 5 és 7 mg-os filmtabletta, kérelmező: Pfizer) nevű készítményeket. Az Európai Gyógyszerügynökség márciusban fogadta el az engedély javallatainak kibővítését, és a kérelmezők januárban már Japánban is beadták engedélykérelmüket.

A hatóanyagokról (avelumab és axitinib)

A Bavencio hatóanyaga, az avelumab (ATC kód: L01XC31) a programozott sejthalál ligand 1 (PD-L1) immunmoduláns sejtfelszíni ligandfehérje elleni humán immunglobulin G1 (IgG1) monoklonális antitest. Kínai hörcsög ováriumsejtekben, rekombináns DNS-technológiával állítják elő. Az avelumab a PD-L1-hez kötődik, és gátolja a PD-L1 és a programozott sejthalál 1- (PD-1), valamint a B7.1-receptorok közötti interakciót. Ezáltal megszűnik a PD-L1 citotoxikus CD8+ T-sejtekre gyakorolt gátló hatása, a daganatellenes T-sejt-válaszok helyreállítását eredményezve. Az avelumab emellett ellenanyagfüggő sejtközvetített citotoxicitás (ADCC, antibody-dependent cell-mediated cytotoxicity) útján serkenti a tumorsejtek természetes ölő (NK)-sejt-mediált közvetlen lízisét. A hatóanyag fejlesztését a Merck kezdte el, de 2014-ben egy 2,85 milliárd dolláros üzlet keretében a Pfizer is együttműködik a német gyógyszergyárral – csak a Bavencio fejlesztésében és forgalmazásában való részvételért 850 millió dollárt fizettek a Mercknek.

A protein kináz inhibitorok csoportjába tartozó axitinib (ATC kód: L01XE17) - mely 2012 óta engedélyezett a vesesejtes carcinoma (RCC) kezelésére az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában is- viszont teljes egészében Pfizer fejlesztés, Az axitinib a vasculáris endotheliális növekedési faktor receptor VEGFR-1, VEGFR-2 és VEGFR-3 egy potens és szelektív tirozin kináz inhibitora. Ezek a receptorok részt vesznek a patológiás angiogenesisben, a daganat növekedésében és a rák metasztatikus progressziójában. Kimutatták, hogy az axitinib hatásosan gátolja a VEGF-mediálta endothelsejt-proliferációt és túlélést. Az axitinib a xenograft tumor érhálózatában gátolta a célsejtekben in vivo expresszálódó VEGFR-2 foszforilációját, és késleltette a daganat növekedését, annak regresszióját idézte elő, és sok kísérletes daganatmodellben gátolta a metasztázisokat.

Piaci viszonyok, konkurens készítmények

Az egy évvel korábbihoz képest 5%-os növekedéssel tavaly több mint 42 milliárd dolláros globális árbevételt elérő Merck zászlóshajója a Keytruda, mely csaknem 7,2 milliárd dolláros forgalmat hozott a cégnek 2018-ban. Bár a Bavencio-Inlyta kombinációt az FDA a vártnál egy hónappal korábban engedélyezte, ágazati szakértők szerint még így is túl későn kerül piacra a kombinált terápia, mivel erre az indikációra már jóváhagyással rendelkezik a Bristol-Myers Squibb terméke, az Opdivo (a Yervoy-jal kombinációban), valamint a Merck saját készítménye, a Keytruda is (szintén az Inlytával kombinálva). Az Opdivo előnye, hogy 2018 áprilisában elsőként került a piacra, míg a Keytruda klinikai vizsgálati adatai egyszerűen jobbnak tűnnek a Bavencio eredményeinél. Igaz, hogy az Egyesült Államokban standard kezelésnek számító Sutentnél (szunitinib, Pfizer) jobbnak bizonyult, és csaknem öt hónappal hosszabb progressziómentes túlélést biztosít, ám a Bernstein elemzői szerint hosszabb távon a Keytruda/Opdivo kettős sikeresebbnek fog bizonyulni. A Merck számára is egyszerűbb lehet egy készítmény marketingjét erősíteni, mint kettőét, főleg, hogy a Keytruda amúgy is a vállalat legfőbb szere. Ezért az elemzők becslései szerint a Bavencio eladásai valahol 600 millió dollár körül tetőzhetnek majd, melyből 280 millió dollár kerül a Merckhez a profitmegosztási megállapodás értelmében.

A vesesejtes karcinómáról

A vesesejtes carcinoma (RCC) az összes malignus daganatos betegség kb. 2–3%-át teszi ki és a fejlett országokban jellemezhető a legmagasabb incidencia rátával. Előfordulása az utóbbi két évtizedben világ- és európai viszonylatban is nagyjából 2%-kal nőtt, noha Dániában és Svédországban folyamatos csökkenése figyelhető meg. 2012-ben az EU-ban kb. 84400 új RCC esetet regisztráltak és 34.700 veserákhoz köthető halálozás történt. Európában az RCC teljes halálozási rátája a korai 1990-es évekig növekedett, az ezt követő években stabilizálódott, illetve csökkent. A mortalitás a skandináv országokban az 1980-as évek óta, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Olaszországban pedig a ’90-es évek eleje óta csökken, azonban néhány európai országban (Horvátországban, Észtországban, Görögországban, Írországban és Szlovákiában) a halálozási arány még mindig növekvő tendenciát mutat. A vesedaganat előfordulási aránya 60 és 70 éves kor között a legmagasabb, a férfiak nőkkel szembeni aránya 1,5:1,0. A kórokok közé életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás, az acetaminofen és a nem-aszpirin, nem-szteroid fájdalomcsillapítók alkalmazása, valamint a vírusos hepatitis sorolhatók. Az első fokú rokonságban előfordult veserák szintén fokozott kockázatot jelent. Számos további faktor is szerepet játszik a magasabb vagy alacsonyabb RCC rizikó kialakulásában, mint például egyes táplálkozási szokások vagy foglalkozás közbeni karcinogén hatásoknak való kitettség, azonban a szakirodalmi eredmények egyelőre nem meggyőzők. Úgy tűnik, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás - ismeretlen okból ugyan, de - ugyanolyan védő faktork, mint a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségfélék fogyasztása. Számos vesedaganat tünetmentes marad egészen a betegség késői szakaszáig. Jelenleg az RCC-k több mint 50%-a mellékleletként (incidentálisan) kerül felismerésre más, nem specifikus tünetek és egyéb hasi betegségek miatt végzett különböző nem-invazív képalkotó vizsgálatok során. A klasszikus triász deréktáji fájdalom, a makroszkópos haematuria és tapintható hasi terime ma már ritka (6–10%) és korrelál az agresszív szövettani képpel, valamint az előrehaladott stádiumú betegséggel. Előrehaladott vagy metasztatikus RCC esetén a ma alkalmazott szisztémás kemoterápiás kezelések elsősorban a vascularis endothelialis növekedés faktor (VEGF), ill. az mTOR gátlásán alapulnak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Okays Another Immunotherapy Plus TKI for Advanced RCC

Bavencio SmPC (EMA)

Inlyta SmPC (EMA)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a vesedaganatok (BNO-X: C64) ellátásáról

FDA Approves Bavencio® (Avelumab) Plus Inlyta® (Axitinib) Combination For Patients With Advanced Renal Cell Carcinoma

FDA approves avelumab plus axitinib for renal cell carcinoma

FDA Approves Avelumab/Axitinib for Frontline RCC

Merck claims key FDA okay for Bavencio in kidney cancer

Bavencio (Avelumab), Inlyta (Axitinib) Combination Approved for Advanced Renal Cell Carcinoma by FDA

First-Line Therapy for Metastatic RCC Remains Controversial Amid New Approvals

FDA Accepts sBLA and Grants Priority Review for BAVENCIO® (avelumab) Plus INLYTA® (axitinib) for the Treatment of Advanced Renal Cell Carcinoma

Axitinib

Avelumab

Bavencio Label (FDA)

Bavencio in renal cancer – too little, too late?

Sutent Label (FDA)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.